Witam, przymierzam sie do zmiany Tv.
Pierwsze pytanie: Co daje i czy warto zainwestować w kalibrację TV.
Jak poznać czy nie jest to tylko naciąganie klienta na dodatkową opłatę w miejscu zakupu- jak to ma miejsce z " przedłużoną gwarancją"
Jak powinna ona przebiegać.
Obecnie posiadam plazmę Samsung PS43E490B1WXXH
Wady:
-po aktualizacji oprogramowania (po okresie gwarancyjnym) padł dźwięk w skutek czego przez wbudowane głośniki nie da się słuchać- całkowicie zmienił się głos ( jak bym słychał przez rurke pcv) całe szczęście mam KD.
- matryca jest błyszczaca- w ciagu dnia słaby obraz mimo podniesienia na maxa parametrów...
- wolne działanie pilota- obsługa filmów .mkv z HDD b. wolna to łagodne słowo. Z filmami HD 3D 60 FPS nie radzi sobie kompletnie.Zawiesza się. Filmy powyżej 10Gb tez ma problem
Teraz o oczekiwaniach:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 13-15m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost/ lekki skos ok. 30 st
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Z prawej strony ( zachodnia strona mocna nasłoneczniona), rolety
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung PS43E490
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart tv- opcja okulary 3D- opcja- mam stare od w/w modelu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka obecnie lub naziemny DVBT
10.Jakie urządzenia ? HDD 1TB
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4h-6h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Film przyrodnicze, akcja ramówka ( Plebania, moda na sukces od pierwszego sezonu.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie koniecznie- nie poznałem tej funkcji.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie lub sporadycznie.
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? 48"-50"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Smużenie, nierówne podświetlenie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudnie- wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok 2,2k - 2,7k
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? znam aktywne- mam okulary- innych nie znam- mi odpowiada
Kolega kupił Samsung UE40H6400 działa super- filmy smigają a obsługa - bajka...
Tylko że nie wiem czy za miesiąc lub 2 bedzie dostepny model 50"
Proszę o sugestię godnego następcy.
Pierwsze pytanie: Co daje i czy warto zainwestować w kalibrację TV.
Jak poznać czy nie jest to tylko naciąganie klienta na dodatkową opłatę w miejscu zakupu- jak to ma miejsce z " przedłużoną gwarancją"
Jak powinna ona przebiegać.
Obecnie posiadam plazmę Samsung PS43E490B1WXXH
Wady:
-po aktualizacji oprogramowania (po okresie gwarancyjnym) padł dźwięk w skutek czego przez wbudowane głośniki nie da się słuchać- całkowicie zmienił się głos ( jak bym słychał przez rurke pcv) całe szczęście mam KD.
- matryca jest błyszczaca- w ciagu dnia słaby obraz mimo podniesienia na maxa parametrów...
- wolne działanie pilota- obsługa filmów .mkv z HDD b. wolna to łagodne słowo. Z filmami HD 3D 60 FPS nie radzi sobie kompletnie.Zawiesza się. Filmy powyżej 10Gb tez ma problem
Teraz o oczekiwaniach:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 13-15m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost/ lekki skos ok. 30 st
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Z prawej strony ( zachodnia strona mocna nasłoneczniona), rolety
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung PS43E490
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart tv- opcja okulary 3D- opcja- mam stare od w/w modelu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka obecnie lub naziemny DVBT
10.Jakie urządzenia ? HDD 1TB
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4h-6h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Film przyrodnicze, akcja ramówka ( Plebania, moda na sukces od pierwszego sezonu.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie koniecznie- nie poznałem tej funkcji.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie lub sporadycznie.
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? 48"-50"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Smużenie, nierówne podświetlenie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudnie- wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok 2,2k - 2,7k
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? znam aktywne- mam okulary- innych nie znam- mi odpowiada
Kolega kupił Samsung UE40H6400 działa super- filmy smigają a obsługa - bajka...
Tylko że nie wiem czy za miesiąc lub 2 bedzie dostepny model 50"
Proszę o sugestię godnego następcy.
Ostatnia edycja: