TV 46cali do dużego pokoju - do 5tys.

artuszko

New member
Witam,

Poszukuję telewizor 46cali do dużego pokoju. Będę wdzięczny za pomoc.

Oto dane.

odległość od ekranu: ok.4-4,5m
jak słońce świeci w pokoju: bokiem do TV ale tylko w godzinach porannych, w razie czego mam żaluzje:)
jak duży jest pokój: 25m2
jaki masz obecnie telewizor: stary panasonic viera
preferowana technologia: FULL HD: LED, PLAZMA
jakie pogramy oglądasz najczęściej: sportowe, info, muzyka, przyrodnicze
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej wieczorem
preferowana wielkość telewizora: 46"
preferowana marka: Sharp, Samsung, Sony, Panasonic
czego nie lubisz w telewizorach: wolnego przełączania kanałów!
ile % do telewizji, a ile do innych urządzeń: 80%tv, 5% gry, 15% filmy (DVD, BLUERAY)
siedzisz na wprost czy oglądasz również pod kątem: najczęściej na wprost
czy telewizor ma mieć wifi: może/nie musi
czy ma czytać filmy przez USB: tak
jakimi złączami chcesz podłączać urządzenia: HDMI do dekodera cyfrowego z kablówki
jaki masz sygnał: kablówka SD: cyfrowy, kilka kanałów HD
ile programów w HD: kilka kanałów HD (8-10)
ile godzin dziennie ma grać telewizor: max.5-8h
ile osób zasiada przed telewizorem: 2
ma stać czy wisieć: wisieć/stać jeszcze nie wiem
klasa cenowa: 4000-5000 złoty

Znalazłem następujące modele, które róznią się między sobą. Proszę o poradę który z nich byłby najbardziej odpowiedni lub doradzić jakiś inny model może być i plazma.

Sharp LC-46LE810E
Samsung UE46C6000

Panasonic TX-P46G20E

SONY KDL-46EX710

Dziękuje i pozdrawiam

artuszko

New member
A z jakiś LCD 46"? Mam możliwość ustawienia bliżej TV niż 4m, a taka 50calowa plazma to już jest kolos:)

Który byłby najlepszy pod względem cena/jakość?

Chodzi mi głównie o dobry obraz z dekodera cyforwego i możliwość czytania plików z USB.

Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam

Max78

New member
Witaj,

Ja używam JVC LT-47DV1BU czy jakoś tak.
Jak dla mnie (po ustawieniu) jest dobry z lekkim plusem.
Przede wszystkim przejścia tonalne, naturalne kolory.
Po podpięciu sygnału o bdb jakości - obraz wychodzi z ekranu :)
Mam n-kę - kanały HD, na których sygnał nie jest zbyt mocno kompresowany, są bardzo dobrej jakości (w sumie najlepiej jest w nowych filmach/programach, nagrywanych w tzw Native-HD).
TVN HD - bywa różnie, zależnie od programu/filmu. :)

Ostatnio podpiąłem odtwarzacz firmy DVICO - TVIX S1 - obrazy nieskompresowane zbyt mocno - rewelacja :)

Jeden psikus - nie wiem co JVC planuje na ten rok. Od niedawna nie ma tego TV na ich stronie.
Pewnikiem będzie coś innego, a i inni producenci co chwilę wypuszczają ulepszone o odrobinę modele (IMO - kretynizm, ale cóż - siła marketingu).

Powodzenia :)

artuszko

New member
Dzięki za info! Sprawdzę w sklepie jak się prezentuje.
Może jeszcze jakiś LCD z marek Sony/Sharp/Samsung żebym miał porównanie tak max. do 5 tys.?
Czy warto już wchodzić w 3D?

tdx

New member
Bez reklam
Zastanów się pomiędzy Samsung 46C6500 vs Panasonic 46G20. Zobacz który obraz bardziej Ci się podoba :)

pc4150

New member
W tej klasie cenowej wchodzenie w 3D może już być opłacalne :)

Z wymienionych wyżej Samsung jest najsłabszy a najlepszy jest Sharp

z mojej strony radził bym rozpatrzyć
Philips 46PFL8605H

jest to EDGE LED od Philipsa z funkcją Ambilight 2, dodatkowo telewizor jest 3D READY co oznacza, że opcjonalnie można dokupić do niego okulary i nadajnik 3D

Nadajnik kosztuję ok 200 zł para okularów 350-450 zł

POZA PHILIPSEM, DOBRYM ROZWIĄZANIEM MOŻE BYĆ
SAMSUNG C750 3D, (EDGE LED)
Toshiba 46WL753G, (EDGE LED)
LG 47LX6500, (EDGE LED "PLUS")
Sharp LC-46LE705EV (Z tego co pamiętam FULL LED)

Ostatnia edycja:

wildthink

New member
A z jakiś LCD 46"? Mam możliwość ustawienia bliżej TV niż 4m, a taka 50calowa plazma to już jest kolos:)

Który byłby najlepszy pod względem cena/jakość?

Chodzi mi głównie o dobry obraz z dekodera cyforwego i możliwość czytania plików z USB.

Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam

E tam od razu kolos, mam do ekranu 4,5m a na ścianie wisi 55cali - i wcale nie wydaje się za wielki - po prostu świetnie się na nim ogląda.
Doświadczenie mam tylko z jednym modelem, obraz z dekodera "n" jest niezły - zależny oczywiście od jakości sygnału, kanały HD dopiero pokazują jak powinna wyglądać telewizja. Czytanie mediów z USB też bez zarzutu. Ale moja opinia nie jest obiektywna, nie porównywałem go bezpośrednio w domu z innymi modelami. Ostateczy wybór i tak należy do Ciebie, to Ty będziesz oglądał na nim filmy i programy. :eek:k:

don111

Banned
46' to ja oglądam z 2,7m i to jest za mały tv do materiału HD i do gier, o czym sam się przekonasz po krótkim czasie
do zwykłej telewizji jest w porządku... w Twoim przypadku 50' do SD to będzie w miarę ok, a do komfortowego oglądania HD i tak o dużo za mało

plejak

Banned
46 cali stanowczo mały

46' to ja oglądam z 2,7m i to jest za mały tv do materiału HD i do gier, o czym sam się przekonasz po krótkim czasie
do zwykłej telewizji jest w porządku... w Twoim przypadku 50' do SD to będzie w miarę ok, a do komfortowego oglądania HD i tak o dużo za mało

Don ma rację nie bierz do takich warunków 46 cali za mały stanowczo...Po paru miesiącach sam przyznasz rację.Szkoda kasy.
święte słowa Don.:confused:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
przy takich wątpliwościach poproś o prezentację w domu.
I do porównania :
Panas 50V20
Sharp 46 LE 820
Toshiba 46WL753
Ewentualnie Samsung 50"

artuszko

New member
Dzięki za pomoc, a jeśli chodzi o plazmę to o ile mniej więcej wzrosną rachunki za prąd przy oglądaniu 4-5h dziennie?? przy tych 50 calach w porównaniu z tym Sharpem? czy trzeba liczyć że wzrosną dwukrotnie? Oba tv mi się podobają i Panasonic i Sharp, do jakości Toshiby nie jestem przekonany, z rodziny ktoś strasznie się "przejechał".

NickSon

Member
Zapłacisz góra 10zł wiecej w miesiącu będzie to 2razy wiecej niz mniejszy LCD.
u mnie strasznie się przejechali na sharpie i panasonicu ;) oczywiscie to zart ale nie lubie takich legend i obiegowych opini w 95% bezaadnych i wynikających z niewiedzy użytkowników.

Do góry