tv 46cali 3tys.

jacekopal

New member
Witam!
Zamierzam w niedługim czasie zmienić mój stary telewizor. ( 21caliCRT ) Proszę o pomoc w jego wyborze. Mogę przeznaczyć około 3 tysięcy złotych.
Będzie on wisiał na północnej lub zachodniej ścianie. Od wschodu jest okno a od południa drzwi do drugiego pokoju który ma okna i od południa i od wschodu.
Odległość od ekranu będzie w granicach 3-4 metry.
Pokój ma wymiary 4 metry na 6 metrów
Najczęściej oglądam programy informacyjne, przyrodnicze, sportowe, muzyka oraz filmy. Zazwyczaj korzystam z tv wieczorami , choć w wolne dni praktycznie nie stygnie.
Preferuję obraz ostry, nie lubię obrazu zamglonego.
Co do wyboru matrycy nie mam zdania. Chodzi mi raczej o to by obraz był ostry i płynny.
Co do wielkości ekranu wybrałem wstępnie 46 cali. Nie wiem czy nie będzie to za dużo proszę o opinie również w tej kwestii
Co do marek i typów mam na myśli wybór jednego z:
1. Samsung UE 46D5500
2. Sony KDL 46EX520
3. Sharp LC 46LX630E
4. Toschiba 46SL833G
Jeśli macie jakieś uwagi lub całkiem inne typy godne polecenia to proszę o podpowiedź.
Chciałbym aby poprawnie skalował sygnał słabszej rozdzielczości do rozdzielczości HD.
Podłączone do niego będą:
1. dekoder platformy cyfrowej, jakiej to jeszcze nie wiem
2. sygnał z tv naziemnej analogowa/cyfrowa
3. konsola do gier nad typem której jeszcze się zastanowię
4. dvd/blu-ray
5. computer/laptop
Procentowo 50 % tv
Sofa/kanapa będzie na wprost telewizora fotele z kątów bocznych.
Myśle że wifi będzie potrzebne choć na razie mam internet przez iplusa ale myślę kupić ruter wifi i zrobić taką małą sieć w domu.
Nie wiem czy będę korzystał z widgetów, gdyż to będzie dla mnie nowość. Jeśli to coś praktycznego to pewnie tak, jeśli mało praktyczny bajer to pewnie nie. Podobnie jak surfowanie po necie z poziomu telewizora również nie wiem.
Co do usb wskazane by było by czytało filmy z polskimi znakami.
Z 3d na razie zrezygnuję poczekam aż pojawi się więcej filmów i programów w tym systemie.
Slot na karty SD mile widziany ale jeśli to kłopot to kupię potem dvd z taką możliwością.
Sygnał do Tv z urządzeń stacjonarnych będę chciał przekazywać za pomocą hdmi.
Tuner DVB-S jak najbardziej powinien być. Z tego co wiem smok-analog ma kończyć epokę 
Co do sygnału telewizyjnego nie wiem jaki będzie ten cyfrowej telewizji naziemnej ale mam do nadajnika w linii prostej około 40 km.
Programów hd będzie tyle ile jest w standardowych pakietach platform cyfrowych i telewizji naziemnej.
Telewizor będzie docelowo wisiał na ścianie, choć chwilowo musze go postawić na stoliku w miejscu starego .
Doradźcie proszę jakiś model który będzie się poprawnie i bezawaryjnie sprawował i nie zrujnuje mojego budżetu. Z góry dziękuję za pomoc

Do góry