Tv 46-47"

rymun

New member
Proszę o pomoc w wyborze TV. Rozglądałem się i wpadły mi pod ręce: Toshiba TL933, Sharp LE630(830), Lg LW5500.

1. Odległość od ekranu: ok. 2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju: okno z północy, światło z boku TV
3. Jak duży jest pokój: 2,5x4m
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, sport, dokumenty
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: różnie, z przewagą popołudniu i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: bez światła
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: matowa lub półmatowa
11. Preferowana wielkość telewizora: 46-47cali
12. Preferowana marka: Toshiba, sharp, samsung, lg
13. Czego nie lubisz w telewizorach: awaryjność, clouding, smużenie, czas reakcji (właczanie tv, przełączanie kanałów)
14. Jakie urządzenia będą podłączone: laptop, xbox
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 40% tv, 40% filmy z komputera, 20% granie
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: póki co na leżąco, trochę z boku, trochę poniżej TV, potem raczej na wprost
17. Czy ważne jest wifi: chciałbym, żeby było
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: czasami
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak, najlepiej txt
22. Ma mieć 3D: tak i konwersję 2D-3D
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: xbox-hdmi,filmy-usb
26. Jaki masz sygnał: tylko kablówka póki co, tv cyfrowa, może jakiś hd potem
27. Ile programów HD: 0
28. Ma stać czy wisieć: stać
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: płynny i ostry obraz, bardzo naturalne kolory, bardzo dobra czerń
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-5 godzin
33. budżet ok 3000-3500 zł

Ostatnia edycja:

rymun

New member
Dzięki. Powiększył się wybór. Samsung trochę za drogi. Szukam, z którym będzie najmniej problemu z obsługą plików txt i nie będę musiał go kalibrować zanim zacznę oglądać. Na pewno matryca mat lub półmat.

rymun

New member
Poszperałem trochę i niestety wyszło, że nie ma już tv, co obsłuży txt z pendrive'a. Jakie rozwiązanie jest w tym przypadku najlepsze: wifi, dlna, kabel hdmi pod laptopa? Na kompie mam oprócz filmów divx, także mkv, bluray.

Karpaj

New member
Bez reklam
LG ma 100hz matrycę. Tak przynajmniej wyszło nam w testach, bo oczywiście na stronie swojej tego nie podają...

To co napisałeś o napisach txt - nie obraź się, ale typowe lenistwo. Wystarczy 1mb i masz program z konwersją txt do srt - masz wtedy kodowanie napisów z UTF-8, więc polskie znaki bedą działać. Obecnie napisy txt to loteria - raz działa, raz nie, i nawet "wszystkożerne" firmy jak Samsung, Sony, Toshiba bądź Philips czasem sobie z tym nie radzą.

Do Twoich wymagań podał bym to co kiki oprócz Samsunga D6500 (przecież tam nie mamy 3d full hd, a przy aktywnym to właśnie daje przewagę nad pasywnym), Sharpa (zupełny brak 3d) i panasonica (tam 3d też nie ma, chyba że literówka i chodziło o model z testu czyli ET5, tam masz pasywne). Philips też nie 5007 tylko 5507.

Kiki - gubisz się ostatnio, tylko Toshibę dobrze podałeś :D

rymun

New member
Mam dylemat. Philips ma matową matrycę:eek:k:, ale jest trochę gorszy od Panasonica, który znowu ma świecącą matrycę:(. O Toshibie za dużo nie wyczytałem ale też wygląda konkretnie:?. Do tego wszystkiego jeszcze, od jutra, u mnie w mieście, w ME albo NEONECIE, wchodzi Panas 47ET5E za 3799 + 4 pary okularów + odtwarzacz Bluray:?. Pytanko czy ta matryca w Panasie da mi się mocno odczuć w słoneczne dni??

Karpaj

New member
Bez reklam
W Panasonicu - niestety tak.
Przy 46" Philips ma błyszczącą matrycę od Samsunga. Podobnie jak Toshiba TL933. Z tym że zarówno Philips jak i Toshiba sobie dość dobrze radzą ze światłem, dzięki filtrom.

Karpaj

New member
Bez reklam
Jeśli może być bez konwersji 2D do 3D, to Toshiba TL838 :) Tutaj na pewno masz pół mata :)
Lub poczekaj parę miesięcy na Toshibę TL938, bo dostałem wstępne informacje o modelu i uwierz - warto czekać, bo sporo zmian się szykuje, Toshiba w końcu nadrobi a nawet przegoni trochę konkurencję pod względem smart tv :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Toshiba ma też matrycę błyszczącą.
Ja mam z matrycą matową aktywną - Sharp LE 830 i jestem mega zadowolony.
Jedynie niewielka dopłata.
A sięgałbym po Sharpa 46 LE 630 jeśli kwota ma być nie przekraczalna.

rymun

New member
Macie może test otwarty do Sharpa 46 LE 630? Już byłem prawie przekonany do Toshiby TL838 ale naczytałem się o problemach(całe 90 stron na forum). Myślałem, że lepiej się Tośki w Polsce spisują. Miałem wcześniej Regze xv635 i żałuję, że nie zabrałem jej do kraju:(.

rymun

New member

rymun

New member
Delikatny kompromis i zmiana priorytetu. Która z tych dwóch matryc ma lepszy filtr refleksów i mniej straci na kątach pionowych (będziemy oglądać póki co na leżąco, poniżej wysokości tv).

rymun

New member
Po wczorajszym oglądaniu, jestem bardziej skłonny kupić Philipsa. Tyle, że będę musiał zamówić go do sklepu z internetu bo nie mają u nas opcji z okularami. Jeżeli się nie uda, to wydaje mi się, że zakup Panasonica nie będzie aż takim złym wyjściem.

Do góry