TV 40-46'' a odległość ?

PeterMac

New member
Bez reklam
Krótko i na temat mam juz wybrane 2 modele TV (Sony KDL-46HX820 lub Sony KDL-40HX850) i miedzy nimi sie zastanawiam który wybrać (inne modele nie interesują mnie)

Mam natomiast niesamowicie ciezki dylemat który wybrać z nich większy czy mniejszy.
Odległość od TV bedzie wynosić tylko 150-160cm.

Czy pakowanie tam TV 46'' nie bedzie przesadą, czy nie bedzie męczyć to wzroku itp.
Sygnał bedzie z nboxa dla kanałów HD, SD nie biore pod uwagę zupełnie, a do filmów komp z Blu-Ray'em.

PeterMac

New member
Bez reklam
a według tabelek poradników które są na sieci :) to minimalna odległość od ekranu dla 46'' przy 1080 to 180cm, troche sie obawiam tego ze bede musiał latać wzrokiem po ekranie.
Byłem w sklepie wczoraj to jak powiedziałem ze chce 46'' na 1,5m to sie śmiali :) ze to za duze na tak małą odległość itp i troche sie zraziłem ze moze rzeczywiście.
Mam jednego 46'' calowca i oglądam go z ok ~2,5m i w sumie wcale nie jest taki duży wtedy.

Ostatnia edycja:

1grzecho

Member
46 może być zaduży...
zresztą najlepiej stań w sklepie w takiej odległości i pooglądaj dłuższą chwile , wtedy będziesz więdział
moim zdaniem taka wielkość to tylko do filmów full hd

PeterMac

New member
Bez reklam
w sumie mam 46'' juz w innym wiekszym pokoju i sie tam gubi jakos, ogladam z 1,5 film BD dla proby i jest ok, kanaly HD tez w miare ok ale troche inne moze byc wrazenie w mniejszym pokoju czy nawet świecenie tego oswietlanie miganie w pokoju np. wieczorem, znowu przenosic odłaczac wszystko na probe do mniejszego pokoju mi sie troche nie chce.

Chyba ze kupie ze sklepu internetowego 40'' i moge w razie czego zrobic wymiane na wiekszy jak sie da.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
mam 46 z 280cm i juz wydaje sie maly, choc 150, to balbym sie jednak z te odleglosci. Ty tez masz, to wez, moze przenies w docelowe miejsce i potestuj, jaki problem? Zrobilem szybki test i mysle, ze to jednak przegiecie. Wg mnie 40 starczy.

magneto86

New member
Wg mnie lepsza będzie 40", chyba że będziesz oglądać głównie full hd to możesz rozważyć 46" albo lubisz oglądać tv z bardzo małej odległości.

PeterMac

New member
Bez reklam
podsunę fotel na taka odległość i pooglądam trochę dłużej, szczerze nie chce mi sie tego odpinać przenosić tylko sie upalcuje niepotrzebnie od tego :)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na pokazach mamy 70" z odległości 2- 2,5 m z sygnałów HD i ludzie są zachwyceni. Więc nie za duży.

PeterMac

New member
Bez reklam
tak zaleca specyfikacja THX

• 35 inch class TV = 3.5-5 feet away
  • 40 inch class TV = 4-6 feet away - 120cm-180cm
  • 50 inch class TV = 5-7.5 feet away
  • 60 inch class TV = 6-9 feet way
It might seem that THX is recommending a very large screen size for your room. But, it’s important to note two things: 1) THX screen size recommendations are based on recreating an immersive cinematic experience, and 2) the biggest complaint among TV buyers is that they wish they had bought a bigger set.

Do góry