Tv 3D do 4500, Plazma czy LED?

marjos

Member
Witam

Przyszedł czas na wymianę starego telewizora crt na jakąś nową technologię. Budżet jaki posiadam to około 4500 PLN.

1. Odległość od ekranu: około 3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: z przodu przez duże okno, okno na zachód, telewizor będzie stał tyłem do okna
3. Jak duży jest pokój: 25m2
4. Preferowana technologia: LED, PDP
5. Jaki masz obecnie telewizor: 29 cali CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, sport, bajki(dzieci
J), wiadomości, programy przyrodnicze
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: praktycznie cały dzień, praca na zmiany
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: lekkie światło
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: pomiędzy
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem

11. Preferowana wielkość telewizora: 46-51"
12. Preferowana marka: Samsung, ale jestem otwarty też na inne marki, obecny telewizor LG
13. Czego nie lubisz w telewizorach: ?
14. Jakie urządzenia będą podłączone: stary odtwarzacz DVD po EURO, filmy z USB
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% tv, 30% odtwarzanie filmów
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: i tak i tak
17. Czy ważne jest wifi: TAK
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: być może
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie koniecznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie, usb wystarczą
24. Ma mieć tuner DVB-C: TAK
25. Jakimi złączami chcesz podłączyć: usb, PC (VGA+HDMI)
26. Jaki masz sygnał: analogowa kablówka z możliwością wykupienia cyfrowego sygnału (przy nowym TV będzie opcja druga)
27. Ile programów HD: kilka
28. Ma stać czy wisieć: stać na stoliku
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Dvb-t: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: na jak najlepszym stosunku cena-wielkość-jakość-parametry. WIFi, DLNA i multimedia
32.Ile godzin dziennie ma grać telewizor: czasami cały dzień, ale średnio 8h
33.Ile osób ogląda: standardowo 4
34.Jaka klasa cenowa? Do 4500 PLN (raty), ale jak by było coś minimalnie droższego to może być

Pierwszy mój wybór padła na plazmę Samsunga PS51D6900, ale teraz to nie wiem co by było lepsze dla mnie. Generalnie czym więcej cali tym lepiej, ale myślę, że nie więcej jak te 51. I jeszcze jedno, najlepiej żeby był w ofercie któregoś elektro mega marketu.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

marjos

Member
Kiki dziękuję za odpowiedź. Sugerujesz że LED będzie lepszym wyborem niż plazma?

A który z tych Samsungów jest lepszy: UE46D6500 czy UE46D6750 bo cena w EURO RTV jest identyczna. Trzeba się sugerować wysokością numerków, im wyższy tym tv lepszy, bo chyba poza podstawą to nie ma między nimi dużych różnic.

Ostatnia edycja:

marjos

Member
No to pewnie będzie mój nowy telewizor, ten UE46D6750 ;), chociaż nie podoba mi się jego podstawa.

To jednym słowem plazmę odradzacie, przynajmniej Kiki żadnej nie wymienił w swoich propozycjach.

Ostatnia edycja:

marjos

Member
Te 3D to tylko dodatek który pewnie rzadko będzie wykorzystywany, a dzieci nie były zachwycone jak były w kinie na filmie 3D.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wreszcie dzieci które wiedzą co dobre.
Ja trzymałbym się kolejności swojej oferty.
Plazmy nie dostałeś bo napisałeś że telewizor gra prawie cały dzień.
Więc pobór energii jak również refleksy świetlne w dzień dla wielu nie są do akceptacji.

marjos

Member
Chyba jednak zostanę przy Samsungu, posiada dużo dodatkowych funkcji, odtwarza wszystko z USB i cenowo jest najatrakcyjniejszy (żona i tak uważa, że to są kosmiczne pieniądze).
O Sharpie czytałem na tym forum skrajne opinie, chociaż siostra ma 46" Aquosa LCD i jest zadowolona.
Nic na razie nie ma na tym forum o Panasonicu, którego też wymieniłeś w swoich typach.
Strasznie mnie nęci funkcja PRV, którą posiada tylko Samsung i Toshiba. Pracuję na zmiany i fajnie by było móc sobie czasem coś nagrać jak na starym, dobrym magnetowidzie ;).

Mam jeszcze jedno pytanie: czy okulary Samsunga z modelu UE46D6750 grały by z Sharpem?

Ostatnia edycja:

marjos

Member
Czy można w tym samym czasie nagrywać program z wbudowanego dekodera DVB-C i oglądać inny program z tunera analogowego? Chodzi mi o telewizor Samsunga UE46D6750.

marjos

Member
Ostatnia edycja:

marjos

Member
Ten LG z pierwszego linku to jest nowy model 47lm660s, więc ponawiam swoje poprzednie pytanie: czy warto wydać na ten tv 5500 PLN, czy jednak bardziej opłaca się kupić Samsunga ue46d6750 o tysiąc złotych tańszego, bo parametry tych telewizorów są zbliżone do siebie. Przynajmniej mi się tak wydaje.

marjos

Member
No ładny jest to fakt.
A jak wypada LG, jako firma, w porównaniu z Samsungiem, na przykładzie modeli które już są w sprzedaży? Której firmy telewizory są lepsze?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
O tej pory było jasne że Samsung. Ale nowe modele mają nieść za sobą nowe rozwiązania. Przetestujemy i sprawdzimy.

Do góry