Witam wszystkich na forum, proszę o sugestie odnośnie wyboru TV.
Założenia:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 3,6*5,5m.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - 2 - 2,5m.
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost i do kąta ok. 45stopni.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - stać.
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - okna od SE i SW, pomiędzy nimi tv w rogu pokoju, pod katem 0k. 135 st. do okien
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - CRT: 21cali.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - min. 2x wejście HDMI
9.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? - dekoder TNK HD, głównie kanały SD, kilka HD, w przyszłości również DVB-T
10.Jakie urządzenia ? - oprócz dekodera raczej nie planuję
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - 2-4h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - nie mam zdania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - Sport (kolarstwo, sporty zimowe, inne sporadycznie), przyrodnicze, informacyjne, trochę filmów i seriali
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - dostęp przez wifi byłby miłym dodatkiem
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - nie
16.Preferencje co do marki ? - Panasonic, LG
17.Preferencje co do wielkości ? - 37, max 40 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - Słaba jakość obrazu.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - dzień i noc,
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - ok. 2500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - Nie jest wymagane, może mieć, ale nie będę korzystał.
Nie polecajcie większego tv, bo się nie zmieści.
Siłą rzeczy wybór padł na LED'a - plazma 42 się nie zmieści. Zależy mi na naturalnych kolorach, aby obraz nie smużył przy oglądaniu sportu no i w ogóle aby odbiornik miał jak najmniej wad, o których dowiaduje się studiując od pewnego czasu branżowe fora (clouding, artefakty, itp, itd), a których sam jeszcze nie umiem dostrzec, oglądając tv w markecie. W domu u rodziny jest jeden tani LG 32"(nie pamiętam nazwy modelu), w którym okiem laika oceniam obraz jako "ładny" oraz Pan 42G30, na którym przyjemnie ogląda się tv, z tym, że ma wg. mnie blade kolory (ale to może wynik specyficznego ustawienia przez użytkownika).
Studiując fora wytypowałem:
Panasonic TX-L37ET5E
TX-L37E5E
LG 37LV5590
37LS570S
37LV375S
PHILIPS 40PFL5007K/40PFL5507K - wolałbym mniejszą matrycę,
przy czym mam negatywne nastawienie do marki Philips (nie związane ze sprzętem TV).
Czy błyszcząca matryca będzie dobrym pomysłem w tych warunkach oświetleniowych (a takie są chyba w Panach)?
Jakieś inne sugestie?
Założenia:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 3,6*5,5m.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - 2 - 2,5m.
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost i do kąta ok. 45stopni.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - stać.
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - okna od SE i SW, pomiędzy nimi tv w rogu pokoju, pod katem 0k. 135 st. do okien
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - CRT: 21cali.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - min. 2x wejście HDMI
9.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? - dekoder TNK HD, głównie kanały SD, kilka HD, w przyszłości również DVB-T
10.Jakie urządzenia ? - oprócz dekodera raczej nie planuję
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - 2-4h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - nie mam zdania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - Sport (kolarstwo, sporty zimowe, inne sporadycznie), przyrodnicze, informacyjne, trochę filmów i seriali
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - dostęp przez wifi byłby miłym dodatkiem
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - nie
16.Preferencje co do marki ? - Panasonic, LG
17.Preferencje co do wielkości ? - 37, max 40 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - Słaba jakość obrazu.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - dzień i noc,
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - ok. 2500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - Nie jest wymagane, może mieć, ale nie będę korzystał.
Nie polecajcie większego tv, bo się nie zmieści.
Siłą rzeczy wybór padł na LED'a - plazma 42 się nie zmieści. Zależy mi na naturalnych kolorach, aby obraz nie smużył przy oglądaniu sportu no i w ogóle aby odbiornik miał jak najmniej wad, o których dowiaduje się studiując od pewnego czasu branżowe fora (clouding, artefakty, itp, itd), a których sam jeszcze nie umiem dostrzec, oglądając tv w markecie. W domu u rodziny jest jeden tani LG 32"(nie pamiętam nazwy modelu), w którym okiem laika oceniam obraz jako "ładny" oraz Pan 42G30, na którym przyjemnie ogląda się tv, z tym, że ma wg. mnie blade kolory (ale to może wynik specyficznego ustawienia przez użytkownika).
Studiując fora wytypowałem:
Panasonic TX-L37ET5E
TX-L37E5E
LG 37LV5590
37LS570S
37LV375S
PHILIPS 40PFL5007K/40PFL5507K - wolałbym mniejszą matrycę,
przy czym mam negatywne nastawienie do marki Philips (nie związane ze sprzętem TV).
Czy błyszcząca matryca będzie dobrym pomysłem w tych warunkach oświetleniowych (a takie są chyba w Panach)?
Jakieś inne sugestie?
Ostatnia edycja: