TV: 2000zł, 42" - pomoc

Konrad2012

New member
Cześć Wszystkim!

Jak się łatwo domyślić, potrzebuję pomocy z zakupem telewizora. Zauważyłem że wiele ludzi dostało pomocne rady na tym forum, więc pomyślałem że może i mi ktoś co nieco pomoże :)

Oto moje parametry:

Odległość od ekranu: 2m-2,5
Jak słońce świeci w pokoju: okna na zachód, popołudniami jest duże naświetlenie ale są rolety, telewizor byłby skierowany wyświetlaczem na północ
Jak duży jest pokój: 3,2m x 3,7m
Preferowana technologia: chyba LCD
Jaki masz obecnie telewizor: żaden
Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy SF, kreskówki (South Park, Family Guy), wiadomosci
Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
Preferowana wielkość telewizora: 42 cale
Preferowana marka: brak
Jakie urządzenia będą podłączone: XboX 360 (czasem lubię pociupać w gry parę godzin pod rząd),
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50% 50%
Siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych: sofa jest na wprost
Telewizor ma mieć WiFi: nie myślałem nad tym, obojętnie
Ma czytać przez USB filmy: tak, zdecydowanie
Jaki masz sygnał: telewizja cyfrowa Cyfra +
Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: nie wiem, jeszcze nie mam Xbox'a
Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 4h, ale czasem może nawet 7h
Ile osób zasiada przed telewizorem: 1, czasem 3 a okazjonalnie więcej
Ma stać czy wisieć: wisieć - na regale dla telewizorów z IKEI
Jaka klasa cenowa: do 2000 zł
Inne: liczę na to że nie będę miał żadnych "opóźnień" w trakcie gry na konsoli,
oraz
że wieczorami będę mógł zamienić pokój w klimatyczne mini-kino i pościć sobie i znajomym filmy typu LotR, SW, czy całe sezony Family Guy'a czy Futuramy.

Mam nadzieję że te informacje wystarczą aby ktoś z was był w stanie wskazać mi mój dream-tv :wink:

Z góry dziękuję za pomoc! :)

Konrad2012

New member
Hej! Dzięki za odpowiedź! :eek:k:

Będę miał na uwadze tę sugestię. Niemniej jednak mam małe obawy co do zakupu plazmy... Czy słusznie? Boję się że mi się ekran "wypali", a nie chciałbym tego. Także, mimo rolet i ukierunkowania telewizora na północ, obawiam się że światło słoneczne byłoby problemem. :???:

Tak więc jestem ciekaw czy jest jakaś alternatywa LCD lub LED nad którą mógłbym pomyśleć? Rozumiem że cena którą wyznaczyłem jest sporym ogranicznikiem, więc może w imię jakości dałbym radę przesunąć poprzeczkę odrobinę do góry (-/+300zł).

don111

Banned
nic się nie wypali, nie ma takiego ryzyka przy normalnym oglądaniu, nawet na noc jakbyś zapomniał wyłączyć telewizor np z jakimś menu ekranowym
odbicia nie są takim problemem jak się wydaje, a jak przesuwasz budżet w górę to masz 42G30 - nieco lepszy model oraz już z bardzo dobrym filtrem

Test telewizora Panasonic TX-P42S30 | HD-Opinie.pl
tu masz dobry test

Konrad2012

New member
Wielkie dzięki!

Artykuł rozwiał moje wątpliwości! Teraz się tylko martwię czy uda mi się kupić ten model zanim zniknie ze sprzedaży :grin:

Pozdrawiam!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To zupełnie inna sprawa .
Jeśli dołożysz kasę i chcesz grać to lepszym rozwiązaniem będzie lcd .
W klasie masz extra modele .
Samsung 40d5500
Toshiba 40tl838
Panasonic 42e30

Do góry