tuner analogowy

ikanek

Member
Witam
Przegladalem wiele postow na forum odnosnie TV LCD. Naczytalem sie roznych przydatnych informacji. Niestety znalazlem tez taka ktora mnie troche zasmucila. Mianowicie TV LCD maja problemy z jakoscia obrazu z ze zwyklych anten naziemnych. Mam zamiar zmienic tv i teraz jestem w kropce. Czy wogole ma sens wymiana telewizora ze starego crt jezeli nie mam zamiaru zmieniac sygnalu? Wiem ze w 2012 bedzie cyforwa tv - ale wtedy kupie przystawke. Natomiast teraz mam pytanie - ktore (o ile wogole) TV LCD zapewniaja mozliwie najlepszy odbior z anteny z powietrza? Chcialbym kupic 37-40 ". Jezeli ktos ma doswiadczenie z tematem i moglby polcecic jakis model - bede niezmiernie wdzieczny.
Dziekuje

skylla1

Member
Bez reklam
Mój lx85 odbiera analogową kablówkę nadzwyczaj dobrze.
Oczywiście są widoczne wady obrazu z bliska, których nie było widac na crt (szczegółnie na słabszych kanałach), ale juz z ponad 2m obraz jest bdb. Do tego panasonic bdb tnie czarne pasy w 4:3LB, a tak obecnie nadawane jest większość programów.
Czyli jesli zachowasz rozsądna wielkość (32'' dla 2,5-3m) i wybierzesz dobry lcd (a takie są za 2000zł) to będzie dobrze.
37-40'' to na pewno z ponad 3m dla takiego sygnału (poczytaj wątek o słabym obrazie na 40w4720 z ostatnich dni).

broda1725

New member
Bez reklam
Ja oglądam z 3,5m 40" i jest spoko, a czasem przysiadam bliżej ok 2,5-3 i też jest dobrze. Wszystko zależy jak tv skaluje obraz SD.
Według mnie to lepiej kupić ciut większy tv niż później żałować. I zmieniać na coś większego (jak ja z moją 26" w sypialni). Tv LCD czy plazme kupuje się z myślą o przyszłości i kanałach HD a nie o SD. SD według mnie to jest okres przejściowy i nie należy aż tak się sugerować nim.

EDIT: A do filmów dvd to ta 40" z 3,5m jest za mala, bo dziś coraz więcej filmów jest w aspect ratio 1:2,35.

Do góry