Trudny wybór

totmes526

New member
Witam serdecznie

Od 2 miesięcy przymierzam się do zmiany telewizora, będę wdzięczny za ewentualną pomoc w doborze nowego telewizora.
Mieszkam w małym mieście, w żadnym sklepie nie ma niestety możliwości zobaczenia żadnego modelu telewizora powyżej 40", a co dopiero jego sprawdzenia / nawet w Euro-RTV /

Po długiej lekturze postów na tym forum oraz na innych stronach internetowych na placu boju pozostały:

- Philips 55PFL 6007
- Philips 55PFL 8007
- Philips 46PFL 8007
- Philips 47PFL 6007
- Sharp LC-52LE830E Quattron 3D
- Toshiba 55WL 968, choć tego modelu nie ma w sprzedaży jeszcze nigdzie

Moje preferencje

1.Wielkość pokoju - 25 m2
2.Odległość od telewizora - 3,5-3,7 m
3.1 osoba przed telewizorem / czasami 2 osoby /
4.Oglądam na wprost ekranu
5.Telewizor stoi na szafce
6.Za telewizorem okno / niestety /
7.Samsung LE40B650 / kiedyś wydawał się duży , teraz jest już mały /
8.Wi-fi, 4-5 HDMI, czarna obudowa, prostokatna - obrotowa podstawa,niska stopka,
9.Sygnały po HDMI z: dekoder UPC, dekoder N, dekoder Polsat,odtwarzacz Blu-ray Yamaha,amplituner Yamaha, dysk HBOX-49 / recorder /
10.Dekoder UPC, dekoder N, dekoder Polsat,odtwarzacz Blu-ray Yamaha,amplituner Yamaha, dysk HBOX-49 / recorder /
11.6-8 godzin
12.Matryca błyszcząca
13.Sport / siatkówka, piłka nożna, film /
14.Sporadycznie serfowanie po internecie
15.Nie gram w gry
16.Samsung, Philips, Toshiba, Sony
17.46" - 55" / choć obawiam się ,że 55" będzie za duży, a może się mylę /
18.Kiepskie głośniki
19.Więcej oglądam wieczorami
20.do 8000,-
21.3D - tak, technologia obojętna / nie znam się na tym /

Za ewentualną pomoc będę ogromnie wdzięczny, pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Philipsa serii 8, ani Tośki serii WL jeszcze na oczy nie widziałem - obydwa zapowiadają się jednak naprawdę fajnie. Tutaj trzeba było by poczekać na testy Kikiego - pewnie do grudnia będą.

Może pomogę Ci w innym problemie - wielkości. Według mnie lepiej pasowało by do Twoich wymagań 46/47", niż 55/52. Wiadomo - do każdej wielkości można się przyzwyczaić, ale ja np. nie preferuję przerostu formy nad treścią - a im większy TV, tym więcej niedoskonałości widzimy, nawet z większej odległości.

totmes526

New member
Trudny wyóbr

Philipsa serii 8, ani Tośki serii WL jeszcze na oczy nie widziałem - obydwa zapowiadają się jednak naprawdę fajnie. Tutaj trzeba było by poczekać na testy Kikiego - pewnie do grudnia będą.

Może pomogę Ci w innym problemie - wielkości. Według mnie lepiej pasowało by do Twoich wymagań 46/47", niż 55/52. Wiadomo - do każdej wielkości można się przyzwyczaić, ale ja np. nie preferuję przerostu formy nad treścią - a im większy TV, tym więcej niedoskonałości widzimy, nawet z większej odległości.

Dzięki Karpaj

Chyba mnie przekonałeś co do wielkości

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
totmes526
Wymieniłeś w pierwszym poście kilka dobrych modeli...Budżet pozwala wybrać coś dobrego. Najlepiej jakbyś miał możliwość zobaczenia ich "w akcji" (może mała wycieczka do jakiegoś większego sklepu). Zawsze najlepiej na żywo zobaczyć sprzęt choćby po to aby mieć ogóle pojęcie o jego wyglądzie. Zdjęcia to nie to samo. Oczywiście w sklepie nie ocenisz faktycznie jak dany TV zagra - nie te warunki co w domu.
Co do wielkości to pozwolę sobie mieć odmienne zdanie niż kolega Karpaj. Oczywiście ma on rację, że im większy TV tym więcej niedoskonałości sygnału można dostrzec, ale przy podanej przez Ciebie odległości to nie schodziłbym poniżej 50cali! Sam zmieniłem TV z 42' na 50 i żałuję, że to tylko 50 cali. Oglądam z ok. 3m.
Może jakaś prezentacja w domu...

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
ja oglądam tv z 3,4m. Przesiadłem się z 32 cali na 55, a planowałem 47. Zaryzykowałem kupiłem 55 cali i już jakoś mi zmalał w oczach hehe:). Więc teraz jak dla mnie 55 z takiej odległości to minimum. Ale co kraj to obyczaj :):p

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Dlatego napisałem koledze totmes526 delikatnie, że 50 cali to minimum. Ja teraz przy tej odległości to celowałbym w 60cali...,ale tak jak napisałeś co kraj to obyczaj.

FFooXX5 przy okazji co powiesz o swoim TV, jak sprawdza się w warunkach domowych? Kolega totmes526 bierze go pod uwagę przy zakupie.
http://www.hdtv.com.pl/forum/members/ffooxx5.html

Ostatnia edycja:

totmes526

New member
ja oglądam tv z 3,4m. Przesiadłem się z 32 cali na 55, a planowałem 47. Zaryzykowałem kupiłem 55 cali i już jakoś mi zmalał w oczach hehe:). Więc teraz jak dla mnie 55 z takiej odległości to minimum. Ale co kraj to obyczaj :):p

Witam

Uff,teraz to mam dylemat co do wielkości, tym bardziej, że do zakupu trzeba przekonać domowego;-) ministra finansów. Oczywiście skłaniałem się do 55", ale pojawiły się obawy czy nie będzie za duży / przesiadłbym się z Samsunga LE 40B650 /.
A tak z ciekawości może koledzy się orientują w jakim sklepie na terenie województw podkarpackiego czy małopolskiego / preferowane Rzeszów, Tarnów / można większe telewizorki pooglądać. W mojej miejscowości , w euro-rtv z większych to tylko jeden model Sharp 60", reszta to modele max.40"

Serdeczne dzięki dla kolegów FFooXX5, marciniozo, Karpaj za pomoc, choć dylemat pozostaje.

Pozdrawiam serdecznie

K2U

Member

Ja również dziękuję, bo mam podobny dylemat i chętnie szarpnąłbym się na większy 55cali, ale ci koledzy, którzy mają takie telewizory polecają mi mniejszy 47cali do oglądania z ok 3m. A tak zostanie półtora klocka w kieszeni. Pozdrawiam.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
totmes526
No z Twoim "ministrem" musisz wynegocjować...:D kompromis.
Co do wielkości możesz spokojnie kupić 55 cali nie będzie za duży a wrażenie zrobi. Co do sklepów w Twoim rejonie niestety nie pomogę, zupełnie nie mój region.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Byłbym zdecydowanie za 55PFL 8007 - to extra klasa w telewizorach.
Napisz na PW dostaniesz info dla niebieskich.

Karpaj

New member
Bez reklam
Dzisiaj wypakowywałem Panasonica 55PFL8007
Już od poczatku czuć że jest to produkt najwyższej klasy - elegancko wykonany, czuć że nie jest to chińska tandeta. Dalej pilot - świetnie wyprofilowany, a klawiatura z tyłu niego - wyjątkowo wygodna. Do tego żyroskop sprawia (tak przynajmniej wywnioskowałem), że używając normalnie pilota nie wdusimy nic przypadkiem z tyłu.
Kiedy nadeszła chwila prawdy - czyli włączenie sygnału - okazało się że mamy tu do czynienia ze sprzętem z bardzo wysokiej półki - absolutnie godny polecenia. Ambilight w wersji 3 z podświetleniem górnym robi jeszcze większe wrażenie. 2x okularki i kamerka skype w zestawie - też super.
I było by pięknie, gdyby na końcu nie trzeba było postawić jednak ceny - toż to 9tyś zł... Tamta Toshiba będzie prawie o połowę tańsza.
Czy sprzęt warty takiej kwoty? Według mnie - niezbyt. Dopłacając 1000 mamy już Toshibę ZL1
http://www.hdtv.com.pl/forum/toshiba/76228-nowy-krol-na-rynku-lcd-toshiba-55zl1-test-otwarty.html
Która do dziś ma tylko jedną konkurencję na rynku - Philipsa serii 9.

Karpaj

New member
Bez reklam
Nie kupowałem - w sklepie wystawiałem, bo w końcu dojechał.
FFooXX5 - aj głupi błąd, dzięki :D Oczywiście chodziło Philipsa.

Do góry