Treści HDR10+ dostępne na platformie Netflix

M.

hdtv.com.pl
Netflix poinformował o wprowadzeniu formatu HDR10+ na swojej platformie, dla urządzeń obsługujących kodowanie AV1.

netflix-logo.jpg
źródło grafiki: netflix.com

HDR10+ to kolejny (obok dotychczasowych HDR10 i Dolby Vision) format HDR, który staje się dostępny dla użytkowników platformy Netflix. Przypominamy, że w przeciwieństwie do HDR10, gdzie statyczne metadane są definiowane jednorazowo dla całej treści, format HDR10+ (podobnie jak Dolby Vision) korzysta z dynamicznych metadanych, które dostarczają odpowiednie informacje dla poszczególnych klatek, umożliwiając zoptymalizowane dostosowanie mapowania tonów dla każdej sceny. Przekłada się to na bardziej dokładne odtwarzanie treści. Przykład różnic zaprezentowano na poniższych zdjęciach:

Netflix-HDR10.jpg
HDR10: Netflix Technology Blog

Netflix-HDR10+.jpg
HDR10+: Netflix Technology Blog

Mimo pewnego zagmatwania z formatami, HDR wydaje się być mocno promowane zarówno przez twórców jak i producentów elektroniki. Na obecną chwilę, aby odbierać HDR10+ na platformie Netflix:
1. Użytkownik musi mieć subskrypcję planu Netflix Premium
2. Tytuł musi być dostępny w formacie HDR10+
3. Urządzenie musi obsługiwać kodek AV1 i format HDR10+

M.

hdtv.com.pl
Na blogu technicznym platformy znajduje się określenie "we are now streaming HDR10+", co powinno wskazywać na to, że HDR10+ jest już dostępne. Jednocześnie platforma informuje, że format HDR10+ w chwili obecnej dodano do części nowych i popularnych tytułów. W planach jest ciągłe zwiększanie liczby pozycji, które będą oferować HDR10+, tak by do końca roku, wszystkie materiały dostępne obecnie w HDR10 oferowane były także z HDR10+.

Właściciele Samsunga/Panasonica będą zadowoleni.
Właściwie teraz należało by rozważyć, który format HDR jest najlepszy , oferuje najlepszy obraz.
Na moje oko Dolby Vison ;)

arktomas1

New member
Właściciele Samsunga/Panasonica będą zadowoleni.
Właściwie teraz należało by rozważyć, który format HDR jest najlepszy , oferuje najlepszy obraz.
Na moje oko Dolby Vison ;)
hej, niekoniecznie, mam w domu i samsunga s95d w 77'' i lg c3 w 48'' (wiem, spora różnica), ale wydaje się, że hdr10+ ma trochę naturalniejsze kolory, to takie moje wrażenie na szybko, bo wczoraj pooglądałem kawałek The electric state (nawiasem mówiąc niezły szajs). Spróbuję pooglądać trochę więcej materiału w weekend, choć ze względu na fajną pogodę do robienia prac ogrodowych może się nie do końca udać

hej, niekoniecznie, mam w domu i samsunga s95d w 77'' i lg c3 w 48'' (wiem, spora różnica), ale wydaje się, że hdr10+ ma trochę naturalniejsze kolory, to takie moje wrażenie na szybko, bo wczoraj pooglądałem kawałek The electric state (nawiasem mówiąc niezły szajs). Spróbuję pooglądać trochę więcej materiału w weekend, choć ze względu na fajną pogodę do robienia prac ogrodowych może się nie do końca udać
Całkiem możliwe, bo ja właśnie mam wrażenie, że obraz Dolby Vision jest bardziej nasycony , co nie znaczy że lepszy od hdr 10+ .

Do góry