Transportowanie plazmy

k0liber

New member
Witam,

kiedyś słyszałem opinię, że telewizory plazmowe muszą być transportowane w pozycji pionowej (t.j. tak jak później stoją, czy wiszą), a znaczniejsze odchylenie od pionu (nie mówiąc o położeniu na płasko) kończy się nieodwracalnym uszkodzeniem matrycy.

Czy to prawda?

Zastanawiam się, czy przewożąc plazmę samochodem osobowym mógłbym ją położyć na płasko w bagażniku i na rozłożonych siedzeniach.

Pozdrawiam,

k0liber

kojot

New member
Witam

dolaczam sie do pytania kolegi bo tez bede musial jechac po plazme za jakis miesiac i jestem ciekawy jak ja transportowac chodzi mi o to czy mozna ja polozyc ?
pozdrawiam

Marecki

New member
Witam. Jeczalem po plazme LG PX4 jakies miesiac temu do Dresna i dopiero na miejscu dowiedzialem sie ze mozna ja przewozic tylko pionowo - i to mnie zaskoczylo ale po zdjeciu opakowania i pozostawieniu styropianow ochronnych udalo mi sie ja upchac do 5 drzwiwego eskorta oj niemiec mial sie z czego posmiac. Lecz nie wiem dlaczego trzeba je przewozic pionowo moze dlatego zeby przy transporcie nic na nia nie klasc i nie dopuscic do uszkodzenia panelu. ????

PAZ

New member
Mnie w sklepie również powiedziano, że w żadnym wypadku nie na płasko tylko pionowo ale dlaczego to nie wiem.

maszek

New member
Bez reklam
Konieczność przewożenia w pionie dużych ekranów wynika prawdopodobnie z tego względu, że przy ułożeniu na płasko istnieje wysokie niebezpieczeństwo ich uszkodzenia - brak idealnie płaskiego podłoża, wstrząsy i drgania. Każdy z Was widział chyba co najmniej raz w życiu samochód transportujący szyby lub okna? I co? Zawsze w pionie!;)

Ostatnia edycja:

kowal

New member
Ja tam przewiozłem swoją PX5 na płasko Transitem przez całą Warszawę i jak na razie działa ( 250 roboczo-godzin:D ).

Amix

New member
LG 42PX4RV-ZA upchałem na płasko do bagażnika mojej Skody Octawii i przejechałem z nim ponad 400km.
Żadnych szkód nie miałem,a jechałem na pewnych odcinkach z szybkością dużo przekraczającą 150 km/h. ...... działa super:D :D :D

Ostatnia edycja:

kotek

New member
witam. Mialem w Niemczech zamowioną plazme, pojechalem osobowym, okazalo sie, ze przewozenie w poziomie plazmy jest bardzo ryzykowne (ten rodzaj transportu odradzil mi sprzedawca przy plazmie, LCD powiedzial ze mozna transportowac w poziomie) wiec zrezygnowalem i wrocilem z niczym, na szczescie bo doszly pewne okolicznosci, ktore spowodowaly ze kupilem LCD (sony)-(plazmy nie nadaja sie do ogladania w dzien przy dobrze oswietlonym swiatlem naturalnym pokoju, szklana powierzchnia odbija wszystko jak lustro co uniemozliwia swobodne ogladanie) po ktore pojechalem juz busem :) choc nie musialem,poniewaz starczylaby osobowka.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
wiele osób kupujących plazmy wozi je na leżąco
Nie słyszałem ,żeby ktokolwiek miał z tego powodu problemy.
Po przewiezieniu należy plazme postawić na kilka godzin aby cyrkulacja wróciła na miejsce.
Mieliśmy jedna plazmę do testów.
Plazma spadała ze stołu , przewracana była celowo na podłodze oraz uderzana aby sie przewracała .Jeden z takich pokazów odbywał sie publicznie.
Plazma mimo wielokrotnych ciosów działała - ale wreszcie przestała.
Oczywiscie prosimy nie potwarzać takich prób.
pozdrawiam

Do góry