Toshiba VL748 i dziwny problem z lokalną kablówką

Iras

New member
Witajcie,

Mam telewizor jak w temacie, moduł CI i kartę od lokalnego dostawcy. W kablówce mam pięć pakietów:

1. TVP
2. TVN
3. różne (Viasat, TV1000 i inne)
4. C+
5. C+ HD

Stroję te pakiety kolejno sprawdzając i wszystko jest ok, ale po dostrojeniu ostatniego okazuje się, że 3 i/lub 4 już nie działają. Dostrajam znowu - znika piątka. I tak w kółko w różnych konfiguracjach. Automatycznie niby znajduje wszystkie, ale i tak któryś nie działa. Na telewizorze miga wtedy obok zegara znaczek przypominający symbol zasięgu. Z tego co zaobserwowałem, problem dotyczy tylko pakietów 3-5. Przy strojeniu siła sygnału jest określona jako silna a jakość dobra.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobną upierdliwością? Gdzie szukać winowajcy? Po stronie karty/modułu/dostawcy, instalacji czy trefnego softu w telewizorze (bez szans na aktualizację...) czy po prostu usterki?

Z góry dzięki za pomoc,

Iras

Iras

New member
Takie luksusy dopiero po świętach, bo na "po świętach" znów się ustawiłem z facetem z kablówki. Niestety chyba właśnie wykluczyłem problem z kartą i modułem... Wyjąłem je z tv, dostroiłem wszystkie pakiety i zacząłem lecieć po kanałach. Na pakietach 1-3 info o kanale - język, format dźwięku, SD/HD, napisy i informacja, że kanał jest kodowany, a na pakietach 3 i 4 martwica, czarny ekran, jakby telewizor nic na nich nie widział. Dostrajam jeszcze raz - znika pakiet 3 - dokładnie tak, jak z kartą w środku, ale z informacją o kodowaniu zamiast transmisji.

Do góry