Toshiba RL 939 a komputerowe głośniki 5.1

DaRaSWGM

New member
Witam

Z góry przepraszam za laicki temat , ale laikiem w tym temacie jestem :/

Posiadam TV Toshiba RL 939 do którego chciałbym podłączyć głośniki które aktualnie podłączone są do komputera poprzez zewnętrzną kartę muzyczną
Głośniki to Creative P580 5.1 z których wychodzą 3 kable typu jack
Natomiast TV posiada następujące złącza:

Liczba złączy HDMI 3
Liczba złączy USB 2
Liczba złączy EURO 1
Czytnik kart pamięci
nie
Złącze Ethernet (LAN)
tak
Wejście komponentowe
tak
Wejście PC VGA
tak
Cyfrowe wyjście optyczne
tak
Cyfrowe wyjście koaksjalne
nie
Złącze CI (Common Interface)
tak
Wyjście słuchawkowe
tak

Telewizor niestety nie posiada takich złącz

Jest wogóe możliwość podłączenia tych głośników do TV? (na 5.1 mi nie zależy , mogą grać stereo)

Dzięki za pomoc

MKa11

New member
wyjście słuchawkowe podłączyć pod wejście "aux in" w subie, ale ostrożnie z głośnością z telewizora, bo to nie wyjście liniowe.

Ostatnia edycja:

DaRaSWGM

New member
Po podłączeniu do wyjscia słuchawkowego głośniki działają ale tylko przednie + sub. Czy jest możliwość aby działały wszystkie 5 głośników?

garot

New member
MKa11 dobrze ci radzi, można użyć 2 takich rozgałęzień, wpinając jeden w drugi. Sam tak robiłem i wszystkie głośniki działają. Ponadto zauważyłem podłączając tak że sygnał jest mocniejszy niż używając jednego. Oczywiście tak jak pisali poprzednicy,dźwięku 5.1 nie będziesz miał, tylko stereo rozbite na wszystkie głośniki. Ale i tak lepiej niż dźwięk z TV.

DaRaSWGM

New member
dzięki za pomoc , rozgałęźniki zakupione :)
Dam znać czy działa :)

Na 5.1 mi nie zależy ale fajnie by było jakby wszystkie głośniki działały:)
Mam jeszcze jedno pytanie :
Czy podłączając tyle głośników do wyjścia słuchawkowego istnieje jakieś ryzyko uszkodzenia czegoś? :p

pozdrawiam

garot

New member
Z tego co mi się wydaje to chodzi o to aby nie operować 2 mocami. Dokładnie to jest tak że na tv jak dasz dźwięk ze słuchawek na max, i głośniki na max to pójdzie zbyt mocny sygnał dla nich, co się może źle skończyć :) Proponuje ustawić dźwięk ze słuchawek do połowy i ustawiać tylko mocą na pokrętle od głośników. Ja już swoje głośniki prawie tak straciłem na jednej imprezie, gdyż wszystkie suwaki były na maksymalną głośność :)

Przynajmniej ja tak to rozumiem, jeśli coś źle napisałem to proszę o poprawę.

Ja właśnie zamówiłem TV i jutro też mam zamiar potestować to rozwiązanie, choć częściej będę używał normalnych słuchawek niż głośników do tv.

Do góry