Toshiba 42UL863 czy Toshiba 46SL833G?

el_chupa

New member
Witam, szukam nowego TV.
Brałem pod uwagę wiele modeli jednak w tv toshiba wiele osób chwali skalowanie obrazu sd. Mam dekoder telewizji n, a przez to dostęp do sporej liczny kanałów hd jednak dobre skalowanie wydaje się być istotne ze względu na przewagę kanałów sd w ofercie. TV oglądam głównie wieczorem i w nocy, a pokój jest słabo nasłoneczniony, także przydałaby się ciemna matryca. nie wiem jak mocno widoczny jest clouding na tych modelach i czy będzie przeszkadzał? do tv oprócz dekodera n podpięty będzie xbox i czasami komputer. odległość do TV ok 2-3 m. wiem, że toshiby mają kiepskie głośniki, ale to mogę skompensować podłączając wieże. budżet do 3000 a lepiej mniej. chętnie wysłucham też propozycję co do modeli innych firm jeżeli będą pasować do moich potrzeb.
proszę o pomoc w wyborze.

el_chupa

New member
dodam jeszcze może moją ankietę aby pomóc w wyborze:
1. Odległość od ekranu: 2-3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju?: okna skierowane na wschód - słonce tylko rano
3. Jak duży jest pokój: 4,5x4 m
4. Preferowana technologia: LCD LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, programy dokumentalne, sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: w dzień 30%, wieczorem 70%
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: bez światła
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry i wyrazisty
10. Matryca błyszcząca czy matowa: matowa
12. Preferowana marka: w chwili obecnej brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: (białe plamy w rogach tv, smużenia, skokowego odtwarzania obrazu)
14. Jakie urządzenia będą podłączone: (laptop, xbox, dekoder HD telewizji N)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: (telewizja 60%, 40% )
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost czasem pod kątem
17. Czy ważne jest wifi: mile widziane, jednak starczy LAN
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: mile widziane, nie konieczne
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : mile widziane, nie konieczne
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : tak
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: niekonieczne
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: wejście antenowe, USB, HDMI, ethernet
26. Jaki masz sygnał: dekoder hd telewizji N,
27. Ile programów HD: 23
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 6 w weekend 12
28. Ma stać czy wisieć: stać
29. Rozdzielczość: full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, bardzo dobrze jakby miał DLNA
31. Ile osób ogląda: 2
32. Jaka klasa cenowa: (2500-3000 max)
33. Rozmiar: jak największy 42-46 cale

Ostatnia edycja:

Mixmich

New member
SL833 i UL863 mają te same matryce, więc obraz będzie taki sam na tych telewizorach. UL863 ma ponadto Tuner satelitarny, PVR, technologię AMR200, kamerę z rozpoznawaniem twarzy i czujnik obecności oraz wbudowane wifi. Teraz sam musisz się zastanowić jaki rozmiar będzie Ci odpowiadać.
Pobór prądu max: 42" - 125W, 46" - 150W.

el_chupa

New member
niestety mało jest testów wybranych przeze mnie telewizorów, a większość informacji jest sprzeczna co do jakości matryc i obrazu. ze względu na koszt bardziej jestem zainteresowany modelem 42". może ktoś ma doświadczenia z 42ul863??
ewentualnie może jakiś inny TV...

Do góry