Toshiba 40TL838 vs Samsung UE40D5500 vs Samsung UE40D5000 do kablówki analogowej

KarteKpL

New member
Witam
Chce kupić w tym tygodniu TV
Proszę o pomoc w wyborze
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 18 m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 2 dorosłe
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost, chociaż czasem oglądam z fotela pod skosem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać, ale może kiedyś będzie wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju? okno za TV
7.Jaki masz obecnie telewizor? Thompson kineskopowy 21 cali
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? MPEG-4, USB i na resztę jestem otwarty
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? obecnie tylko kablówka analogowa, raczej szybko nie przejdę na sygnał cyfrowy
10.Jakie urządzenia będą podłączana? USB, PS3, Komputer
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 5-6 h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, sport, seriale, bajki, wiadomości
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 2 godzinki dziennie max
16.Preferencje co do marki? Toshiba, Samsung, inne też wchodzą w grę ale niekoniecznie
17.Preferencje co do wielkości? 40 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? kiepski obraz, wolne przełączanie kanałow
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? w tygodniu w godzinach 17-23, w dni wolne czasami cały dzień
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2,5 tys. zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? jest mi to obojętne, ważna jest dla mnie jakość obrazu

Proszę o pomocw wyborze TV. Który z tych 3 modeli będzie najlepszy? Najbardziej cenie sobie jakość obrazu w wersji analogowej.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam,

KarteKpL.

JanuszKołeck

New member
Proszę to przeczytać bez uprzedzeń i bez nerwów. Naprawdę nie chcę być złośliwy, tylko dobrze doradzić koledze, który najwidoczniej jest zupełnie nieświadomy techniki telewizyjnej i realiów w szczególności.

Otóż jeśli ktoś chce kupić możliwie najlepszy telewizor żeby oglądać analogową kablówkę i martwi się który telewizor będzie lepszy, to jest to mniej więcej tak pozbawione sensu, jak zastanawianie się jakie eleganckie buty i garnitur kupić, żeby potem chodzić po błocie na budowie jakiejś drogi.

Kupić Blu-raya i zastanawiać się jaki telewizor do tego, to bym zrozumiał. Ale do analogowej kablówki??

KarteKpL

New member
Rozumiem lekkie oburzenie ale oprócz telewizji analogowej będę również oglądał na nim filmy w blu-rayu, grał na nim, słuchał muzyki, odtwarzał obrazy. Więc nie chce kupować TV za 1200 zł tylko dlatego, że mam telewizję analogową. Dlatego moje pytanie jest jakie jest, który TV będzie dla mnie najlepszy przy zastosowaniu telewizji analogowej ?

JanuszKołeck

New member
Do Blu-raya powiadasz pan. To co innego. Na forum temat "lepszości" jednego TV nad inny jest wałkowany na okrągło. Co do analogowej kablówki, to nie ma żadnego znaczenia jaki to będzie telewizor, obraz będzie i tak beznadziejny. Do analogowej kablówki to tylko kineskopowy odbiornik. I też nie piszę tego złośliwie, sam bym sobie taki kupił chętnie.

Karpaj

New member
Bez reklam
Do analogowej potrzebujesz TV który dobrze sobie radzi z e słabym sygnałem.
A takim zdecydowanie nie będzie Philips. Jeśli chcesz mieć dobrą jakość z nawet słabego sygnału - w tej cenie się praktycznie nie uda. Najlepszym wyborem będzie Toshiba TL933 (dużo lepsza niż Tl838, naprawdę warto, a cena nie rośnie jakoś znacząco), głównie dzięki Resolution+ - czyli skalowania obrazu z SD do HD.

Karpaj

New member
Bez reklam
Resolution+ w tym modelu? W opcjach jej przecież nie ma. Skalowanie faktycznie ta Toshiba ma dobre, ale akurat tej funkcji w niej nie widziałem.

Od serii 9 procesory w telewizorach bez CEVO Engine (ale z funkcjami smart, więc od RL) są na takim samym poziomie, co poprzednik - Meta Brain. Więc moc obliczeniowa np. TL933 lub RL933 jest niemal identyczna z mocą obliczeniową WL743.
Na CEVO Engine oczywiście Resolution+ ma takiego kopa, że nawet obraz SD ma jakość zbliżoną do full HD, ale na zwykłym procesorze ten telewizor też sobie świetnie radzi. Dużo lepiej niż np. HX750 bądź Samsung ES6800 :)

Do góry