Toshiba 40TL838 czy Sharp 40LE630 - wady i zalety

etylinek

New member
Proszę o pomoc, co wybrać Toshiba 40TL838 czy Sharp 40LE630. Proszę o konkretne info co przemawia za jednym względem drugiego (oprócz 3D, to jest jasne). A może jakieś alternatywy?

Pokój średnio nasłoneczniony, głównie cyfrówka N, odległość 2,5m.

etylinek

New member
Zakup do 2500 zł. Kiki czytałem test nie raz, nie tylko Twój ale i zagraniczne, w przypadku Sharpa tez czytałem zagraniczne i wyszło że ma lepsze odwzorowanie kolorów itp. Tylko pytanie czy dla mnie zwykłego użytkownika. Coś konkretnego przemawia za jednym lub drugim tv? A może do 2500 znajdzie się jeszcze coś innego? Plazmy odpadają ze względu na powidoki, grzanie się itp.

luko80

Member
Mam dokładnie ten sam dylemat kolego etylinek. Jeśli mogę coś wtrącić...
Po osobistym obejrzeniu obydwu modeli - do Toshiby lekko zraziłem się jakością wykonania, no ale to powiedzmy sprawa drugorzędna. Kilka osób pisało tutaj, że na czarnym obrazie występuje clouding ale to pewnie kwestia krawędziowego LED i podejrzewam, że większość tv z tym rozwiązaniem boryka się z tym problemem. Sharp - z tego co się dowiedziałem, prawdopodobnie nie ma pełnych 100Hz, ale jak sam doczytałeś, ma lepsze odwzorowanie barw. I ja też w sumie nie wiem co wybrać.. jestem trochę wzrokowcem i pewnie drażniłaby mnie ta niespasowana ramka w Toshibie; Sharp mi się podoba, ale obawiam się tych niepełnych 100Hz. Więc też jestem w kropce.. przydałby się model w podobnej cenie, który łączy atuty obydwu modeli ;)

etylinek

New member
Sharp le630 ma chyba pełne 100hz.
Z tego co widziałem to niestety w Sharpach też pojawia się przypadłość kiepskiego spasowania góry..

Ostatnia edycja:

luko80

Member
Gdzie bym nie czytał specyfikacji, zawsze widziałem SB 100 Hz (w przypadku Sharpa), ale może faktycznie nie wszędzie czytałem :) ..hmm, dobrze wiedzieć. Szala przechyla się w tym momencie chyba na stronę tej właśnie firmy...
Co do wykonania - Sharpa widziałem tylko w jednym sklepie i nie kojarzę złego spasowania.

etylinek

New member
Zacząłem się zastanawiać z tym Sharpem i 100Hz, ale patrząc np. na model Le924E na stronie Sharp w specyfikacji jest zaznaczone Scanning Backlight 200 jak i 100 Hz. Jednak dalej idąc tym tropem okazuje się iż model Le530 również jest 100Hz. I jak to w końcu jest już sam nie wiem. Może ktoś ma info jak to na 100% jest?

tvsatuser

New member
Rozważałem oba

Wybrałem Toshibę, nie lubię ramek piano black, które odbijają światło, co rozprasza wzrok przy oglądaniu.

Soryu

New member
Bez reklam
Zacząłem się zastanawiać z tym Sharpem i 100Hz, ale patrząc np. na model Le924E na stronie Sharp w specyfikacji jest zaznaczone Scanning Backlight 200 jak i 100 Hz. Jednak dalej idąc tym tropem okazuje się iż model Le530 również jest 100Hz. I jak to w końcu jest już sam nie wiem. Może ktoś ma info jak to na 100% jest?

Wg Sharp LE925 review - FlatpanelsHD le925 ma SB 200Hz = 100Hz upłynniacz (wstawianie klatek) + "skanowanie tła" (niższy czas reakcji).
Być może SB 100Hz = brak upłynniacza (50Hz) + "skanowanie tła".

e2rdo

New member
Posiadam tego Sharpa i co do 100Hz, wg producenta jest to pełne 100Hz bez SB, dodatkowo w ustawieniach obrazu są filtry motion plus cos tam, ale wg. mnie pogarszaja one jakosc. W kazdym badz razie obraz wg. mnie jest plynny i nie widac przeskoków, szarpania itp. Co do spasowania ramki, po rozpakowaniu specjalnie go przeskanowałem i u mnie wszystkie łączenia są równo spasowane. Możliwe że ten w sklepie pod wpływem długotrwałego działania rozgrzał plastik aż się zdeformował?
Na koniec, jako zadowolony posiadacz w pełni go polecam, wart każdej złotówki ;) A kupiłem go za 2315 w sklepie internetowym videolux.

Do góry