Tonsil wraca do gry...

Bipo

Active member
Bez reklam
Miałem altusy 300 i grało to u mnie z technicsem przez ładnych parę lat, nawet kilka wesel i poprawin się na nich zrobiło...;-). Odnośnie nowych altusów to moim zdaniem nie za bardzo będą różnicę w brzmieniu ponieważ, składają kolumny na tych samych głośnikach, te same kubatury, te se same taśmy montażowe tylko okleina się różni...;-) Nawet dyrektor techniczny od 40lat wciąż tam pracuję a nawet słowa nie powiedział czy coś nowego wprowadzili odnośnie budowy... Może się mylę ale jak je usłyszę to od razu będę wiedział czy coś zmienili miałem je prawie 10lat więc znam ich dźwięk na pamięć..;-)
Zauważyłeś na jakiej elektronice testowali... marantz..;-)

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
Jak w temacie co o tym sądzicie Koledzy?

Witam,
już kiedyś to pisałem:

dawno, dawno temu czytałem opis jak przerobić kolumny Altus, uśmiałem się nieźle.
Skrót:
zaczynamy od wysokotonowego, kolejny krok to średniotonowy, idziemy dalej bo nadal dźwięku nie
ma.
Zmieniamy zwrotnice, hmm nadal kiepsko, wymieniamy głośnik basowy, czegoś nadal brak.
Prosimy stolarza o wykonanie skrzynek drewnianych i mamy całkiem nowe własnego projektu
kolumny :D

Tak to były czasy sam miałem Altusy 75 wersje na eksport zachwycały mnie wtedy lata 86-94.
Potem zacząłem się uczyć co to jest dźwięk -skromne Mordaunt short pokazały gdzie miejsce Altusów jest.

No chyba, że zmienili wszystko jak wyżej, swoja drogą mają nowsze konstrukcje.

Pozdr.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kibicuje im z całego serca.
Miałem wszystkie jak leci, a czasy jak się przewijało cewkę w "tubie" niemal co tydzień (która się nagminnie paliła) wspominam dziś z sentymentem.
Ciekawe kto dziś potrafi wykonać taki zabieg? ;)
Altusy (np.) 140, składało się też na raty, kupowało się osobno obudowę, głośniki i całą reszte wyposażenia.
Wychodziło sporo taniej, jak te same fabrycznie złożone.
Tak się omijało wysokie ceny, nawet na tamte czasy.
Dziś gimby nie pamiętają jak człowiek z ograniczonym budżetem musiał sobie radzić ;)

Ciekawy tylko jestem jak poradzi sobie na rynku nowa seria, mieliśmy okazję obejrzeć na AS w zeszłym roku, ale cena moim zdaniem lekko za wysoka.
Fotka z realacji dla przypomnienia:

http://www.hdtv.com.pl/forum/1102179-post48.html

20141108_165334.jpg

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Panowie a co sądzicie o tym - kolejna polska legendarna marka

Wzmacniacz lampowy EDWARD - WZMACNIACZE LAMPOWE - UNITRA

Nie mam nic przeciwko. Mam dobre wspomnienia z Unitrą. Miałem kiedyś wzmacniacz WS 304S. Fajnie grał. Jedyny minus to szybko padający potencjometr. Ale kosztował grosze i sam go wymieniałem. Podczas jednej imprezy spaliłem końcówki mocy. Młodzieńcze lata :D Nie tolerował za bardzo kolumn 4 omowych, a takie miałem i nie wytrzymał. Potem znajomy poddał mi go lekkiemu tuningowi (mocniejsze końcówki i mocniejsze trafo) i hulał jak ta lala. Do dziś leży w szafie. Musze go kiedyś uruchomić.

Co do tej lampy to ciekawe jak gra. Nie mam doświadczenia z lampami, ale kiedyś chciałbym wybrać się na jakiś odsłuch. Nawet nie za drogiego "chinola" .

vvv

Well-known member
Bez reklam
Pamietam czasy kiedy tarabanilismy się Syrenka z 3Miasta do Wrzesni
Prawie zawsze Tłum był ogromny przed sklepem na nocnym czuwanie 😉
Rano tłum zaczynał falować i czekał co pojawi się za szyba
Będzie większa dostawa czy tylko pare sztuk dowiozą 😀
Czasami był nocleg w aucie i czekanie do następnego dnia na WYŚNIONE ALTUSY !!!
W domu czekał wspaniały Radmor ale na niego już nie trzeba było polować (w 3Miescie)
A potem to już tylko miód dla uszu 😍

Henry

Active member
Bez reklam
Aż łezka się w oku zakręciła :cry: To były czasy ;)
Dorzuciłbym jeszcze swój pierwszy hajend - Polarisy 300 pod wzmakiem Technicsa, można było szyby tłuc :grin:
View attachment 12224

Najciekawsze jest to, że część z tych firm w dalszym ciągu produkuje bardzo dobry sprzęt, niestety nie pod swoją marką, ale i tak to dobrze o nich świadczy i być może niedługo doczekamy się powrotu w wielkim stylu.
Z tego co mi wiadomo, to np. Diora produkuje dla Cantona, chyba Tannoya, a najdroższe paki wychodzące od nich kosztują coś ok. 100 tyś za parę, niestety nie wiem dokładnie dla kogo je robią ;)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja również życzę jak najlepiej, jednak jestem ostrożny w ocenie. Altusy są dziś u wielu z jednej strony kultowe, dla innych wręcz znienawidzone i pozbyć się tego brzmienia będzie ciężko. Dodatkowo na filmiku widać montaż magnesów do głośnika niskotonowego. Jak na taki głośnik magnesy słabiuuuuśkie, co oznaczać może słabą kontrolę i kluchowaty bas. Ceny dość spore na tle konkurencji, wg mnie zbyt wiele jak na początek modeli, a wypowiedź nowego właściciela mnie nie przekonuje, ale pożyjemy, zobaczymy.

Kadajo

New member
Bez reklam
Na perfectach 150 dużo godzin wygrałem. Mam nadzieje ze się im uda wybić na rynku.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Niestety Edi to jest taka nasza narodowa wada i długo chyba jeszcze się jej nie pozbędziemy ja za starych czasów miałem Tonsile i generalnie grało fajnie tylko jak wysoko tonowy spalił się to po wymianie niestety inaczej lewa od prawej kolumny grała, ale naprawiane były w małym mieście więc może to wina tego co było po naprawie. Ale ewidentnie ten serwis był po bani,,,,,

eddielublin

New member
I bardzo dobrze, powodzenia i wytrwałości, :D ale widzę , że znajdą się i tacy, co stwierdzą, że co polskie to syf, a zagraniczne, nawet gówno śliczne. :x
myślę, że to trochę uproszczenie, świadomi konsumenci poszukują wyrobów dobrych, jeśli są dodatkowo polskie to Ok, ale Tonsil próbując Altusami wskrzesić legendą nie wybrał dobrej drogi powrotu na rynek. Sam sentyment to za mało, ludzie którzy kilkadziesiąt lat temu byli posiadaczami dzisiaj już nie są "targetem", maja rzekłbym kolokwialnie wyrobione gusta lub audio ich nie interesuje. Prezencja dźwięku Altusów była po prostu słaba, sukces rynkowy był spowodowany brakiem jakiejkolwiek alternatywy poza pewexem i baltoną...jeśli ktoś chce kupić polski i dobry produkt to znajdzie w każdej kategorii cenowej produkty jakościowo i dźwiękowo przede wszystkim nieosiągalne dla Altusów.
Niestety Edi to jest taka nasza narodowa wada i długo chyba jeszcze się jej nie pozbędziemy ja za starych czasów miałem Tonsile i generalnie grało fajnie tylko jak wysoko tonowy spalił się to po wymianie niestety inaczej lewa od prawej kolumny grała, ale naprawiane były w małym mieście więc może to wina tego co było po naprawie. Ale ewidentnie ten serwis był po bani,,,,,
jakoś po Twojej stopce nie widać abyś był daleki od tej "narodowej wady" :) Zamienisz Paradigmy na Tonsile Altus?

Ostatnia edycja:

Borixon

Active member
Bez reklam
Hm miałem Altusy 110 a później 140 później nic długo wspólnego z nimi, zabiegi które wspomniał Armanig znam dobrze. Łezka się kręci :)

3 lata temu znajomy kupił Altusy 300 a inny 200. Powiem że gabaryt kolumny myśle tu o 300 jest ogromny a jego obudowa licha jak opłatek komunijny, moim zdaniem zero spójności wielkie łubudubu a przy słabym wzmaku dźwięk zlany jak kisiel. Jak miałbym pełne kabzy to kupiłbym nowe altusy do garażu lub na ogród, mówiąc po doświadczeniach z serią 200/300, chyba że zaskoczą jakąś super zmianą jeśli chodzi o dźwięk :)

eedviking

Banned
...jeśli ktoś chce kupić polski i dobry produkt to znajdzie w każdej kategorii cenowej produkty jakościowo i dźwiękowo przede wszystkim nieosiągalne dla Altusów.

Ciekawe podejście i krytyka nowego produktu, którego się jeszcze nie słyszało.

A ty skąd taki pewny?
Pracujesz tam?
Zdziwiłbyś się dla jakich marek (nie tylko audio) Polacy w Polsce produkują.....

Henrik, zapewne mówisz o Diora-Świdnica.:D

Wiele głośników jest rozchwytywanych na świecie za grube pieniądze i wielu nawet nie wie , że są "made in poland". Sundial, Zeta Zero z pięknymi Venus Picolla, czy Sounddeco Sigma 2, można by długo wymieniać. . :D;)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nie wypisuj bzdur .Tannoy jest jedną z najstarszych firm na świecie ,starszą była jedynie nieistniejąca Celestion .To jest firma o olbrzymim doświadczeniu i nie sprowadza głośników od "byle kogo" .Dla przykładu w swoich niektórych modelach kolumn używa głośniki współosiowe - z całym szacunkiem ale Diora jest za cienka aby w ogóle myśleć o wyprodukowaniu takiego głośnika

Z tymi głośnikami to Ci się pomieszało ,To głośniki Tonsila są używane przez wielu producentów, a nie Diory .Dla przykładu kanadyjski Totem stosował głośniki Tonsil w swoich kolumnach ,oczywiście te głośniki nie miały nic w spólnego z seryjną produkcją ,gdyż były wykonane na podstawie dostarczonej specyfikacji

Jeszcze taka ciekawostka - model kolumn Diory Astra 2 był testowany w jednym z czasopism - miażdżąca krytyka ,ocena 0 w 6 punktowej skali

Największą szansę zmarnował Radmor ,który pod koniec lat 90-tych opracował serię kolumn LS ,z tym że te konstrukcje bazowały na zachodnich głośnikach .Najbardziej były udane LS 30 ,które nie miały żadnych kompleksów przy porównaniu z zachodnimi kolumnami w swoim przedziale cenowym

Do góry