Tonsil Altus 380

Snikers89

New member
Bez reklam
Ostatnio czytalem troche artykulow na temat starej polskiej marki Tonsil i jej nowych glosnikach.
Moja uwage przykuly wazace 50kg kazda glosniki Tonsil Altus 380. Co ciekawe daja 10 lat gwarancji co jest naprawde wyjatkiem ale i specyfikacja wyglada dosc ciekawie.
Czy ktos moze mial doczynienia z nimi ?
6ea1e1a29e8c23039371b4ed921b8718.jpg

f2f1acbaf0a38f9cb6a487749d6034dc.jpg

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak, widziałem je na AudioShow. Mam gdzieś nawet fotki.
Powiem tak, Altus to Altus i co kto lubi.
Osobiście bym ich nie kupił, ale kibicuje.

Snikers89

New member
Bez reklam
Widziec to jedno a uslyszec to drugie. Z wygladu to calkiem calkiem jak dla mnie ale czy graja jak stare altusu czy moze poszli cos do przodu ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No przecie widziałem = słuchałem, bez przesady ; )
Jak grają? Bez rewelacji i tyle.
Niech się inni bawią w opisywanie dźwięków, ale jeżeli już to powiedzmy, że poziom starych altusów, co nie znaczy, że grają taka samo, a jak grają stare wiemy dobrze.
Chowaliśmy się na nich i każdy był happy, ale na obecnym etapie większość ma większe oczekiwania i tyle.
Inna sprawa, że oceniać poważnie można po konkretnych testach na różnych sprzętach i gatunkach.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Te kolumny był testowane w jednym z czasopism Hi-Fi ,pod względem dźwięku praktycznie bez konkurencji .Jeżeli chodzi o sam dźwięk nie mają nic wspólnego ze starymi Altusami czy Altonami

.....Altusy 380 to kolumny jedyne w swoim rodzaju. Na pytanie: jak się prezentują na tle światowej konkurencji w podobnej cenie, można odpowiedzieć tylko pytaniem. Jakiej konkurencji?....

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Wiem ,że nie należy bezkrytycznie podchodzić do takich testów ,ale też nie sądzę aby całkiem była to nieprawda .Wystarczy zobaczyć na konstrukcję tych kolumn to zupełnie inna jakość niż starych Altusów - począwszy od obudowy skończywszy na samych głośnikach
Bardzo byście się zdziwili ilu światowych producentów montuje głośniki z Wrześni w swoich kolumnach ,faktem jest że z seryjną produkcją ma to niewiele wspólnego, ale sam wybór polskiego producenta o czymś świadczy .Po drugie jak widać dysponują odpowiednimi możliwościami jak i wiedzą, aby wytwarzać głośniki na indywidualne zamówienie

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
Ale co Ty chcesz swoje zamieniać na Altusy?
Moje Tannoye na Tonsile ? No chyba oszalales hehe 😅 Myslalem zeby sobie do sypialni stereo wstawic.
Co do takich testow to sranie w banie.... kazdy kto troche doplaci dostanie pozytywna opinie.
Co do glosnikow w kolumnie to podobno basowy i sredniotonowy to stare Tonsilowskie konstrukcje z tym ze basowy ma teraz gumowe zawieszenie. Nowa konstrukcja jest podobno tweeter.
Milym zaskoczeniem dla mnie jest. Fajna specyfikacja, wyglad jak na Tonsila to mnie powala, 10 lat gwarancji, waga 50kg z mozliwoscia dociazenia piaskiem. Tylko bez odsluchu to sis nie dowiem tego co najwazniejsze....

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oprócz AS można było ich posłuchać Łodzi w niezbyt lubianym salonie. Chyba nadal tam stoją. Proponuje jednak przed zakupem odsłuchać. Kibicuję wszystkim polskim producentom, ale w tym przypadku jakbym miał je kupić tylko z jakiegoś sentymentu.

https://www.youtube.com/watch?v=89qXHr12VRU

Ostatnia edycja:

Borixon

Active member
Bez reklam
Jest jedna imponująca rzec w nowych altusach, CENA!!!
Kogoś ostro pogieło, przetworniki za łącznie 400zl w kolumnie a tu BANG! Jak znajdę foto to wrzucę jak zawieszenie membrany niskotonowego głośnika zmienia kolor od stania w salonie. Masakra.
Moim zdaniem idealne kolumny dla głuchych.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czemu kiepski, dobrze mówi. Większość je kupi właśnie z sentymentu, licząc że zagra lepiej jak pierwowzór i przy okazji wesprze firmę.

Snikers89

New member
Bez reklam
Sorry ale kiepska reklame zrobil. W dodatku w dzisiejszych czasach nie kupuje sie kota w worku majac nadzieje ze bedzie lepiej niz kiedys. Prosty odsluch rozwiaze sprawe.
Musze koniecznie wybrac sie odsluch jak bede w Polsce. Moze noz widelec mnie zadziwia.

bluray

Banned
Tak oto rozwija się wątek o kolumnach których nikt nie odsłuchiwał.

A czy któryś z dyskutantów potrafi wskazać kolumny głośnikowe montowane w Polsce o światowej klasie ? Pytanie kontrolne dla sprawdzenia wiedzy w sprawie.
Po ew. odzewie podam linki do takich produktów.

Kiedyś używałem ALTUS 140 (1986r.)
Deklasowały każdy inny model ALTUSA/ALTONa.
Idealne do muzy typu Deep Purple, Led Zeppelin itp...

Ostatnia edycja:

Borixon

Active member
Bez reklam
Tak oto rozwija się wątek o kolumnach których nikt nie odsłuchiwał.

A czy któryś z dyskutantów potrafi wskazać kolumny głośnikowe montowane w Polsce o światowej klasie ? Pytanie kontrolne dla sprawdzenia wiedzy w sprawie.
Po ew. odzewie podam linki do takich produktów.

Kiedyś używałem ALTUS 140 (1986r.)
Deklasowały każdy inny model ALTUSA/ALTONa.
Idealne do muzy typu Deep Purple, Led Zeppelin itp...
Za szybko wuciagasz wnioski kolego!
Słuchałem Altusow, poprostu nie chce mi się pisać, żenada.
21705855ad210027ab57771f0e18df6a.jpg

Uważam że kolumny Equilibrium są tymi z klasy światowej. Słuchałem Athmos S7, widziałem jak gość się na nie decyduje a przyszedł z zamiarem kupna kolumn na 30k.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Do góry