TH-42PY8P + Philips 6201 Problem z obrazem

Falcon911

New member
Witam
mam problem odnośnie zestawienia Plasmy z Tunerem Cyfry+, chodzi mi oto że jak TV chodził ze starym fergusonem FX7600 po Euro SCART to nie było żadnych problemów i było ideał. Ale przy zakupie od Cyfry+ Philipsa 6201 HD to obraz przez HDMI (z zestawu jaki dostałem nie wiem jaki standard kabla) gra pięknie przy oglądaniu Kanałów HD, a po przełączeniu na zwykłe zaczynają się problemy:
obraz leci bez zakłóceń ale po chwili zaczyna przełączać się pomiędzy czarnym ekranem a normalnym obrazem.
Dodam że podczas tych zmian na TV wyświetla się info o ustawieniach w lewym górnym rogu ( mam ustawiony tuner w obraz szeroki) zmiana rozdzielczości nic nie daje( 720p czy 1080i), bez względu na to jak mam ustawiony telewizor zawsze pisze SZEROKI i przeskoczy na czarny i wtedy pisze auto lub inne ustawienia skalowania obrazu np. zoom1, zoom2, 4/3, 16/9, itp. po sekundzie lub dwóch wyświetla z powrotem normalnie obraz.
Jak ustawie na tunerze obraz normalny a na TV 4/3 pełny efekt jest taki sam jak wcześniej.

Co to za wina, co wymienić i komu odda na gwarancje sprzęt??????
Staje się to bardzo irytujące gdyż niekiedy potrafi przez kilka minut non-stop przeskakiwać, niekiedy chwila normalnie i potem od nowa tak samo.

mac_ss

New member
Witam !!!
Mam ten sam problem tez kupilem Cyfre+ i mam tą sama plazme.
hmm.. probowalem juz wszystkich ustawien i poddaje sie niemam pojecia o
co chodzi z tym obrazem "szeroki"
Czekam na pomoc :???: pozdrawiam

mexxmen30

New member
A ja moze wiem o co chodzi w Polsacie cyfrowym Hd jest przełacznik na pilocie o nazwie RESOLUTION ktory zmienia rozdzielczosc do FULL HD i wtedy TV wypisuje ze rozdzielczosc wysoka bo taki sygnał otrzymuje wiec poszukajacie u ciebie w ystawieniach tunera z Cyfry moze tez jest taki włacznik lub w menu..........

mac_ss

New member
Ja kilka dni temu przełożyłem kabel HDMI z portu pierwszego do drugiego HDMI 2 i od kilka dni cisza wszystko jest ok niewiem czy to jest to ale narazie nic nie przeskakuje oby tak dalej
pozdrawiam uzytkownikow TH-42PY8P :grin: :p

terion

New member
Witam,

Mam panasonica 42pv7p i dokładnie ten sam problem. Obraz pojawia się i znika co sekundę, tak jakby strumień danych na HDMI z jakiś względów nie pasował telewizorowi.
Po zabawie z ustawieniami odkryłem, że nie chodzi o przełączanie HD/SD ani 720p/1080i tylko o przełączenie na tunerze z HDMi na DVI. Tyle, że to bardzo kiepskie rozwiązanie, bo dźwięk trzeba podłączyć osobnym kablem.
Jeśli podłączę na HDMI DVD Pioneera wszystko jest ok, więc to chyba nie problem Panasonica.
W dodatku w instrukcji do dekodera przewidzieli taką sytuację czyli coś jest na rzeczy. Ale jako rozwiązanie podają.. nie używać trybu HDMI, tylko DVI + audio na chinche.

hizel

New member
to samo

Mam ten sam problem i pytanie czy ktoś to przetestował w czym problem czy to wina telewizora czy dekodera. Jak dekodera to nie jest tak źle bo można wymienić to badziewie na coś innego ale jak problem w telewizorze to wypada zgłosić na gwarancji. :confused:

terion

New member
Wydaje mi się, że problem jest z dekoderem. Jeśli do HDMI podłącze odtwarzacz DVD, to chodzi i dźwięk i obraz.
Ewentualnie dekoder Philipsa ma jakieś niestandardowe kodowanie audio, nie wspierane przez Panasonica (o ile to wogóle możliwe, HDMI to przecież uregulowany standard).

Do góry