TH-42PV45EH - brak ostrosci full HD na komputerze

Glazik

New member
Witam!
Byłem zmuszony zamienic swojego nowego TX-P46G30E na ten model aby dzialac na komputerze i mam pewien problem. Wiem, ze jest to stary TV - ojciec mowi, ze kupil go jakos 5 czy 6 lat temu - ale posiada on funkcje Full HD.

Niestety po podlaczeniu go do komputera przez zlacze HDMI, karta graficzna (ATI Radeon HD 5770) wykrywa jego rozdzielczosc macierzysta jako 1280x720 - na takiej rozdzielczosci wszystko jest zbyt duze niestety. Moge ustawic rozdzielczosc 1920x1080 - ale wtedy odświeżanie spada do 30 Hz - jesli ustawie na 60Hz, wtedy automatycznie wskakuje rozdzielczosc 1280x720. Nie jest to az takim problemem jako, ze oko ludzkie widzi okolo 25 klatek na sekunde - ale najwiekszy problem jest z ostroscia tego co widze na ekranie w rozdzielczosci Full HD - filmy full HD wygladaja super, ale tekst, ikony i cala reszta jest po prostu nie czytelna. Domyslnie w moim TV mialem ustawiona wielkosc czcionki i ikon (Windows 7) jako najmniejszą... Tutaj musialbym ustawic wielkosc jako najwieksza, aby cokolwiek dac rade przeczytac lecz wtedy wszystko staje sie wielkosci rozdzielczosci 720p - mija sie to z celem.

To normalne ze wzgledu na wiek telewizora czy moze ma ktos jakies pomysly?

EDIT: Odpowiedz na post z innego watku:
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...zatkowy-na-2-miesiecznym-tv-3.html#post711869

:O:O Od samego poczatku wszyscy w domu uwazalismy, ze to TV full HD - odtwarzane filmy full HD wygladaja na nim super bez problemu, skoro jednak jego max rozdzielka jest 1024x768 to jakim cudem moze on wyswietlac obraz 1920x1080 w tak dobrej jakosci (na filmach).

Ostatnia edycja:

vwrafi

New member
Co się dzieje z tym forum. Klikam Ostatnia Strona w temacie o LG a przenosi mnie do jakiegoś postu o Panasonicu. I to nie pierwszy raz takie rzeczy się dzieją.

Do góry