TH-37PV80, pobór energii po wyłączeniu

mirlub

New member
Nie wiem czy ktoś to już sprawdzał,
po wyłączeniu telewizora wyłącznikiem na obudowie, nadal pobiera ok. 37W !!! Tyle samo na czuwaniu. Sprawdzałem to miernikiem. Jeżeli nawet to wszystko nie jest liczone jako moc czynna, za którą rozliczamy się z Zakładem Energetycznym, to i tak gdzie tu do wartości 0,7W, którą podaje producent w instrukcji obsługi !!

Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
to już było - poczytaj uważnie wątki.
Zmień miernik bo jest do kitu albo Twoja interpretacja.
My też mamy mierniki i na nich nie ma żadnych sensacji .

984bb1a8e7827652med.jpg

ArtS007

New member
Bez reklam
Już tyle razy pisałem, że to wynika z poboru mocy biernej, która nie jest liczona przez licznik energii. Pomiar prądu nie jest w takim przypadku poprawną metodą określenia poboru mocy.

ArtS :)

mirlub

New member
Przepraszam, jestem od kilku dni na forum i nie sadziłem, że dwa miesiace temu inni mieli tez ten problem ze zrozumieniem tego zjawiska. Jestem elektrykiem, ale nie elektronikiem, i nie wiedziałem, że jest tam jakaś przetwornica, która ma cos fi = 0.0.
Tak, a propos, gdy tak dalej będzie to mogą nam zakładać drugi licznik w domu, energii biernej :).

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedź.

MarcusGawin

New member
ciekawe,mój crt pobiera też ok.30W w czuwaniu i wyłączam go co wieczór.Ale KD Panasonic HT 535 ma w instrukcj napisane o,7W i tyle pokazuje na liczniku .To po co robią liczniki które nic sensownego nie pokazują.(Komputer w czuwaniu ok70W):confused:

ArtS007

New member
Bez reklam
Jedyne wyjście, to stosowanie kompensacji mocy biernej. Ale dopóki energetyka nie każe sobie płacić za moc pozorną, to po co te zmartwienia?

ArtS :)

Do góry