Test Fiio kontra konsola ps3

TomekOp

Member
Witam tak dla ciekawostki dzisiaj ze znajomyi przeprowadziliśmy taki mały test. Konsola + Fiio + integra i konsola + integra połączone tym byle jakim cieniutkim kabelkiem sony'ego bezpośrednio z integrą (oba połączenia analogowo).

Połączenia były oczywiście dwa jednocześnie, przełaczałęm tylko we wzmacniaczu na pilocie żródło, więc nic nie trzebabylo przepinać.

Więc powiem tak, dynamika była o wele lepsza z tym kabelkiem sonego odczuwalna od razu. Od razu dało się to wyczuć.
Ale jak przełączaliśmuy po między źródłami róznica była taka jakby zdjąc z kolumn kądrę... oczywiscie przetwornik PS3 okazał się mozna powiedzieć o 50% lepszy.

Połączenie za pomoca tego cieniutkiego byle jakiego kabelka Sony'ego dało lepszy dźwiek niż dobrej klasy kable analogowe i Fiio. Jutro idę po ten kabelek, który kosztuje 3 funty :)

Ostatnia edycja:

venom200

Member
To się rozpisales kolego masakra.
Nie napisałeś jaki fiio w zasadzie nic nie napisałeś.
Napisz jaka integra co było dac,iem

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tomek, a jak podłączyłeś bezpośrednio PS3 do integry?

Dobra już wiem. Teraz skojarzyłem, że w zestawie do konsoli jest kabel, którym można podłączyć do wzmacniacza.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tomku zaciekawiłeś mnie więc zrobiłem szybki test. Ja mam akurat Fiio D07. Wrzuciłem płytkę Dire Straits-a. Nie słyszałem za bardzo różnicy między PS3 + wzmacniacz i PS3+Fiio D07+wzmacniacz. Nie bawiłem się za bardzo ustawieniami w PS3. Na pewno bitmapping był wyłączony. Może przy dłuższym teście bym coś wyłapał, ale brakuje dziś czasu. Za to jak wrzuciłem płytę do mojego CD to od razu była słyszalna różnica.

TomekOp

Member
Ustawienia konsoli: Częstotliwość wyjściowa:48kHz
Bitampping: Typ1
Dynamiczna normalizacja: wyłączona

Ostatnio edytowane przez moderatora:

venom200

Member
Ja jak robiłem i siebie testy Fiio e07k jako dac kablem y podpięty bezpośrednio do końcówki mocy Audiolab8000p to powiem szczerze że jako dac i pre wypadł lepiej niż dac i pre z Sr7008 marantz.
To znaczy lepiej zagrał większa gama dźwięków i jaśniej,ale w SR 7008 zostało spięte z końcówką mocy rca DIY plus zmieniłem kable głośnikowe i teraz SR7008 jako dac i pre gra wyśmienicie.
Ostatnio na chwilę podpiolem fiio do końcówki bezpośrednio i teraz już była chyba troszkę za jasno

TomekOp

Member
Jestem ciekaw jakią ps3 ma specyfikacje chodzi mi o dynamike :) bo nie mam żadnego porównania cd dopiero w planie nie chciałbym żeby mi zagrał gorzej od konsolki albo niezauwazalnie lepiej :grin:. W kazdym razie wzmacniacz jest bardzo wrażliwy na różne źródła, chciałbym żeby CD wyciągnelo z Roksana max.

TomekOp

Member
Jestem ciekaw jakią ps3 ma specyfikacje chodzi mi o dynamike :) bo nie mam żadnego porównania cd dopiero w planie nie chciałbym żeby mi zagrał gorzej od konsolki albo niezauwazalnie lepiej :grin:. W kazdym razie wzmacniacz jest bardzo wrażliwy na różne źródła, chciałbym żeby CD wyciągnelo z Roksana max.

W każdym bądź razie sluchając gladiatora na cd na słuchawkach(audio-technica) wydaje mi sie z kolei że dynamika lepsza jest jak na klipschach ale moze mi sie tylko wydaje :)
Jutro na trzeźwo to sprawdzę :)

Ostatnia edycja:
Do góry