Teoria i praktyka - potrzebna dla nowicjusza

SaladinPL

New member
PHP:
Wiem zaraz mnie zjecie ..
Ale standardowe pytanko, co kupić :hmm:
Od lat nie słuchałem muzyki na dobrym sprzęcie.
Od czasów stereo i UNITRY w pokoju u rodziców :p

Nie chce inwestować kroci w średniej/wysokiej jakości sprzęt, ponieważ za parę lat będziemy uciekać z żoncią do domu.. jak się zbuduje ;)
Do tego czasu chce jednak w końcu kupić sobie amplituner ;) (nie ma być to inwestycja na lata - bardziej jako coś tymczasowego co potem wraz z mieszkaniem dam synowi)

I tutaj rodzi się problem, bo już dawno pogubiłem się w możliwościach jakie oferują producenci..
Jestem mocno do tyłu z trendami i sprzętem.

Wymagania mam proste - sam amplituner 1000-1500zł
Więcej niż 5.1 raczej jest niepotrzebne

Pod ampek chce podłączyć PS4 jak się pojawi plus TV (posiadam dekoder z UPC)
Fajnie też byłoby podłączyć PC

Super jakby ampek łączył się z DLNA - ale wydaje mi się, że można to ominąć przez konsole (po co w ampku i konsoli równocześnie internet - chyba, że się mylę)

Niestety trudno jest mnie przekonać do innych firm niż SONY albo ewentualnie Pioneer, jak słyszę o "danonkach" to jakoś mnie z automatu odrzuca..

Wiem, że takie tematy trafiają od razu do kosza, a autorowi zarzuca się brak umiejętności korzystania z wyszukiwarki..
Ale tutaj rzecz jest prosta - wyszukując informacje nie dość, że się pogubiłem to i w dodatku natykam się na sprzeczne informacje.. więc jak tu być mądrym ? :p

Moje pytanie/prośba jest stosunkowo proste:
* Wytłumaczcie w co teraz najlepiej inwestować jeśli chodzi o audio z niższej półki (przediał 1000zł-1500zł za amplituner)
* Wytłumaczenie (i najlepiej pokazanie przykładów np. na Tubie) jak działa korzystanie z urządzeń mobilnych do sterowania amplitunerami.
* Podanie konkretnych modeli, które warto sprawdzić u sprzedawców, a które analogicznie "olać"
* Czy jest sens kupno ampka z internetem skoro mam PS3 i chcę kupić PS4 ? i w ogóle chce podłączyć PC do ampka (ostatecznie kablem nawet)

Mam problem taki, że oglądając ofertę Pioneera między modelem
VSX-922-K 7.2 kanałowy amplituner AV z 6x HDMI, AirPlay, DLNA, Remote Control App, Przetwornikiem Video i funkcją Phase Control Plus - Pioneer Wzmacniacze, odbiorniki audio-wideo
a
5.1 kanałowy amplituner AV z 6 gniazdami HDMI, AirPlay, DLNA, pilot zdalnego sterowania App and vTuner Internet Radio
widzę różnice tylko w liczbie głośników

Natomiast ten
Sony STRDH730 Amplituner 7.1-kanałowy
wydaje mi się najlepszą opcją

Czuje, że nie rozumiem i omijam parę kwestii :p

Chopy (i panie)
Doradźcie proszę.
Dajcie linka do fajnych artykułów wartych poczytania, żeby zacząć coś rozumieć.
Kiedyś to było proste - moc + jakość elementów
a teraz ? Ja pierdyle :p

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Teraz dochodzi jeszcze brzmienie. Sony i Pioneer od wielu dekad są markami produkujące dobrej jakości szeroko pojętą elektronikę uzytkową, czyli wszystko.
Denon, Onkyo, Yamaha, Marantz to firmy specjalizyjące się w dźwięku. Ich amplituner będzie brzmiał lepiej od np. powszechnego Sony.

Dzis amplitunery 5.1 są niemal tylko najnizszymi modelami, co za tym idzie najsłabszymi, wyzsze prawie zawsze oferuja 7.1 i wiecej, ale nie trzeba ich wykozystywac. Tak to juz dzis jest. Kupujac tylko 5.1 dostaniesz po prostu gorszy model od 7.1

DLNA mają raczej wiekszość

Jak duze obecnie masz pomieszczenie, i jakie masz kolumny, ile % muzyka, a ile% film, gra?

SaladinPL

New member
Fajno dzięki.
Pomieszczenie 5 na 5
Nie mam kolumn (myślałem o STXach - ale opinie na tym forum są raczej mizerne)
Swoją drogą co jest pierwsze kolumny czy ampek w kolejnosci "zakupowej" ? (i dlaczego ;) )
Film 10%
Gry 30%
Muzyka 60%
(Muzyka w sumie cały czas jak tylko jesteśmy w domu)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie słyszałem STXow
25 to juz w sam raz pomieszczenie. Moc potrzebna, ale nie sugeruj sie parametrami producenta, najwazniejsze jest brzmienie.
Skoro wiekszosc muzy to potrzebujesz muzykalnego amplitunera, np. Marantz, Denon, Yamaha też moze byc. Onkyo w mojej opinii nie wypada najlepiej w tej klasie.
Najpierw wybierz kolumny. To one maja najwiekszy wpływ na brzmienie, potem elektronike.
Nie powinienes zbyt oszczedac. Amplitunery z natury grają gorzej niz wzmacniacze stereo, a te z najnizszej polki... hmm, no właśnie...
Jakiej muzyki słuchacie?
Ile przewidujesz na kolummny 5.1? Postaraj się zwiekszyc budzet. Skoro jestescie muzykalni, to odczujecie róznice. W najbardziej budzetowych zestawach efektu WOW nie będzie.
np. w tym watku jst wymienionych kilka na prawde fajnych zestawów:
http://www.hdtv.com.pl/forum/kolumny/98666-nowe-kolumny-do-zestawu.html
Przekop też kilka innych, podobnych. Na pewno wiele się dowiesz.

Ostatnia edycja:

SaladinPL

New member
Dzięki za linka.
Cenowo wygląda to tak:
1000-1500zł za ampka
do 1500zł kolumny 5.1

Nie więcej, chcialbym dobrać do tych kwot w miarę najlepszy sprzęt (za ten pieniążki)
Zawsze będzie tak - a dopłacę jeszcze 1tys i bedzie lepiej :p
Ale nie, tym razem budzet 2500-3000zł nie więcej.

Nie zależy mi na efekcie WOW ;) chce mieć coś co gra.
Nie mamy tendencji słuchać głośno.

Muzyka ? Każda :D

Głośniki jakie znalazłem pod linkiem od Ciebie trochę drogawe (1tys za jedna)

Trochę Cie wykorzystam, jako, żę odpisałem mi ;)
Czy jest tutaj gdzieś na forum lub w necie jakiś fajny artykuł - na co zwracać uwagę przy zakupie amplitunera ?
Trochę przerażają mnie standardy Pro Logic, DTS itp. - czym się charakteryzują.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie przejmuj się zadnymi standardami. Te mają wszystkie, amplituner ma mieć dziś DTS MA (Master Audio) i Dolby True HD, ale te raczej też wszystkie mają.
W tej kwocie nie wiem co Ci zaproponowac. Możesz zobaczyc Quadral Quintas 5XXX, 6XXX, Jamo 606, JBL Loft. Jeśli chcesz co tylko gra to to sa wlasnie takie zestawy. Możesz popatrzyć tez na nizsze modele Deonona, Yamahy, Onkyo. Popytaj o ceny uzytkownika Blacknija. Ma nizsze niż w necie. Można zaoszczedzic lub wybrać lepsze w danej kwocie

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Tak jak pisze Krzysiek Sony jest dobra firma ale nie w kwesti dzwieku. W tym specjalizuja sie firmy ktore Cie odpychaja...

Za 1500zl nie kupisz amplitunera ktory bedzie brzmial "muzycznie", co wiecej zestaw kolumn 5.1 za 1500zl to tez kolumny z najnizszej polki co = wywaleniem pieniedzy w bloto, brzmiec to bedzie fatalnie.

Moim zdaniem skoro 60% to muzyka na twoim miejscu kupilbym sobie amplituner Stereo np Harman Kardon 3390 i do tego pare kolumn. Zagra to o wiele wiele lepiej niz najtanszy amplituner 5.1 i najtanszy zestaw kolumn ktory de facto nie jest do sluchania muzyki a ogladania filmow.
A tak to i obejrzysz film i posluchac muzyki na wmiare konkretnym sprzecie.

Ostatnia edycja:
Do góry