Telewizory firmy Sony serii W800B , W700B - specyfikacja tych modeli .

ender32

New member
czyli w 800 to będzie odpowiednik w805? Jaka to będzie matryca tam? Pan z sony mi powiedział że będą dostępne na początku marca.

accu

New member
Bez reklam
sony zmieniło nazwę modelu z w 800b na w 805b?

Witam uprzejmie,

Wygląda na to , że tak .
Matryca w Sony KDL-50W805b jest 100 Hz i 3D aktywne , natomiast w Sony KDL-42W805b jest 50 Hz i 3D pasywne .
Matryca w Sony KDL-42W705b jest 50 Hz , w Sony KDL-32W705b jest też 50 Hz .

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

ender32

New member
ale nie ma modelu 805b 42 cale tylko 705b o ile się nie mylę. Coś więcej wiesz o tych matrycach? tzn interesuje mnie wersja 50 cali.

accu

New member
Bez reklam
ale nie ma modelu 805b 42 cale tylko 705b o ile się nie mylę. Coś więcej wiesz o tych matrycach? tzn interesuje mnie wersja 50 cali.

Witam uprzejmie,
Jest . W sklepie RTV- Euro-AGD telewizor firmy Sony KDL-42W805b na zamówienie w cenie 3299.00 zł .

accu

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Wygląda na to , że tak .
Matryca w Sony KDL-50W805b jest 100 Hz i 3D aktywne , natomiast w Sony KDL-42W805b jest 50 Hz i 3D pasywne .
Matryca w Sony KDL-42W705b jest 50 Hz , w Sony KDL-32W705b jest też 50 Hz .

accu

Jak zwykle odpowiedz na poziomie . Pozdrawiam.

kirsach

New member
Czy jest już TV 50 cali serii W7

Witam

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się przywitać i podziękować Wam wszystkim za tą masę informacji jakimi się tutaj dzielicie.

Pozwoliłem sobie odświeżyć ten wątek ponieważ mam pytanie o telewizor z tegorocznej serii W7. Szukam telewizora w rozmiarze 50 cali, bez 3D, w "ładnej, aluminiowej" obudowie takiej jak w serii W7 i W8 (jak stwierdziła żona). Jak rozumiem, dotychczas podstawowa różnica pomiędzy seriami W7 i W8 jest właśnie brak 3D w serii W7 a także mniejsze częstotliwości odświeżania. Z tego co rozumiem to aktualnie nie ma jeszcze modelu serii W7 w rozmiarze 50 cali?

Czy ktoś może wie kiedy można się spodziewać tego modelu w sklepach? A może jeszcze ktoś wie coś więcej na temat tego modelu? Jaka matryca, jakie częstotliwości odświeżana?

Najgorsze jest to, że w tym roku Sony tak namieszało z modelami i oznaczeniami, że nawet sprzedawcy w Centrach Sony się mylą:
a) 42W829 ma inną matryce niż 50W829 - oba z tego roku
b) 50W805A z zeszłego roku ma inną matrycę niż 50W805B z tego roku

liet

New member
Witam

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się przywitać i podziękować Wam wszystkim za tą masę informacji jakimi się tutaj dzielicie.

Pozwoliłem sobie odświeżyć ten wątek ponieważ mam pytanie o telewizor z tegorocznej serii W7. Szukam telewizora w rozmiarze 50 cali, bez 3D, w "ładnej, aluminiowej" obudowie takiej jak w serii W7 i W8 (jak stwierdziła żona). Jak rozumiem, dotychczas podstawowa różnica pomiędzy seriami W7 i W8 jest właśnie brak 3D w serii W7 a także mniejsze częstotliwości odświeżania. Z tego co rozumiem to aktualnie nie ma jeszcze modelu serii W7 w rozmiarze 50 cali?

Czy ktoś może wie kiedy można się spodziewać tego modelu w sklepach? A może jeszcze ktoś wie coś więcej na temat tego modelu? Jaka matryca, jakie częstotliwości odświeżana?

Najgorsze jest to, że w tym roku Sony tak namieszało z modelami i oznaczeniami, że nawet sprzedawcy w Centrach Sony się mylą:
a) 42W829 ma inną matryce niż 50W829 - oba z tego roku
b) 50W805A z zeszłego roku ma inną matrycę niż 50W805B z tego roku

Na konkurencyjnym forum jest test W7.
Co do dostępności 50" W7, napisałem maila do Sony Polska i dostałem odpowiedź, że w polskiej dystrybucji będzie dostępne tylko to co jest widoczne na ich stronie. Inaczej mówiąc, raczej 50" W7 w Polsce nie będzie. Prawdopodobnie podyktowane jest to tym, że mało kto zdecydowałby się na W8...

Ludwikk

New member
Radzę przemyśl sprawę. Przez lata całe kupowlem tylko Sony, ale teraz serwis to porażka największą że wszystkich producentów :(.
Miałem W domu W605b uchwalony za obraz na zagranicznych forach i nawet wyżej oceniany niż W 705.
Pozbylem się, kupiłem inną markę. Obraz wszędzie niebieski, kontrast mam większy na obecnym ips-e.
Dźwięk jakby ktoś gadał z blaszanego wiadra - bas reflex :(. Płynność 200 hz to sciema- nie ma.
Co prawda to trochę inna konstrukcja matrycy i inne podswietlenie dled, ale powinno lepiej działać niż edge w niższych modelach. Reszta technologii ta sama. Jeśli już koniecznie Sony to W829 b i powodzenia z serwisem.
Jest wiele fajniejszych tv za te same pieniążki.

liet

New member
Radzę przemyśl sprawę. Przez lata całe kupowlem tylko Sony, ale teraz serwis to porażka największą że wszystkich producentów :(.
Miałem W domu W605b uchwalony za obraz na zagranicznych forach i nawet wyżej oceniany niż W 705.
Pozbylem się, kupiłem inną markę. Obraz wszędzie niebieski, kontrast mam większy na obecnym ips-e.
Dźwięk jakby ktoś gadał z blaszanego wiadra - bas reflex :(. Płynność 200 hz to sciema- nie ma.
Co prawda to trochę inna konstrukcja matrycy i inne podswietlenie dled, ale powinno lepiej działać niż edge w niższych modelach. Reszta technologii ta sama. Jeśli już koniecznie Sony to W829 b i powodzenia z serwisem.

Tak z ciekawości, jaki rozmiar W605B kupiłeś?

kirsach

New member

Niestety możliwość wyboru jest jedynie między modelami serii W7 i W8 (design i rodzaj obudowy) w rozmiarze 50 cali. Zamierzam dokupić pełna gwarancję na 5 lat od Sony - z uszkodzeniami mechanicznymi (np. uszkodzenie przez dziecko rzuconym klockiem drewnianym), mieszkam w Gdynii więc sądzę, że nie powinno być poblemu z naprawą.

Tak jak pisałem byłem zainteresowany modelem serii W7 ale sądzę, że nie ma co na niego czekać, szczególnie że może się okazać, że będzie miał matrycę IPS, tak jak model 42" z serii W8. A mam wrażenie, że VA z serii W8 w rozmiarze 50" daje ładniejszy obraz.

Ludwikk

New member
Tak z ciekawości, jaki rozmiar W605B kupiłeś?
Zaspokajam ciekawość :).
Nie kupiłem - Sony wymienil mi w ramach gwarancji na ten model 40 cali - przez chwilę miałem okazje pobawić u znajomego 48 cali - niestety to samo....
Polecam zerknąć na posty w Fb Sony gdzie jeden z użytkownikiów opisał swoją przygodę z modelem 48W605B - tylko współczuć:(. Samo zastosowanie w modelach W605 i W705 funkcji poprawy obrazu o nazwie Tryb Led - to żart z użytkowników!
Nie wiem jak świeci i gra W829 może inaczej wkońcu ma chociaż 100hz matrycę - w specyfikacji głosniki te same i to wystarczylo żebym już go nie ogladał, no i wszechobecna niebieskość.....do tego niedawno przebyta gehenna z serwisem - wystarczy!
Nie ma idealnych tv, ale niech nikt nie wciska kitu o kontraście matrycy va w sony, równomiernym podświetleniu, że wszystkie ips-y to lipa..... itp.
Chciałem kupić 50 ale skończyłem na 47 ips-ie z kontrastem i podswietleniem subiektywnie odbieranym - X razy lepszym od w/w. Mam go tydzień i juz go kocham :) - choć dziś odesłałem do serwisu (pewne funkcje oprogramowania coś nie dograne) - mimo pewnych wad już nie oddam!
Dzwięk, obraz i cena 3349zł - rewelacja!!!
Pewnie już wiesz co kupiłem?

liet

New member
Zaspokajam ciekawość :).
Nie kupiłem - Sony wymienil mi w ramach gwarancji na ten model 40 cali - przez chwilę miałem okazje pobawić u znajomego 48 cali - niestety to samo....
Polecam zerknąć na posty w Fb Sony gdzie jeden z użytkownikiów opisał swoją przygodę z modelem 48W605B - tylko współczuć:(. Samo zastosowanie w modelach W605 i W705 funkcji poprawy obrazu o nazwie Tryb Led - to żart z użytkowników!
Nie wiem jak świeci i gra W829 może inaczej wkońcu ma chociaż 100hz matrycę - w specyfikacji głosniki te same i to wystarczylo żebym już go nie ogladał, no i wszechobecna niebieskość.....do tego niedawno przebyta gehenna z serwisem - wystarczy!
Nie ma idealnych tv, ale niech nikt nie wciska kitu o kontraście matrycy va w sony, równomiernym podświetleniu, że wszystkie ips-y to lipa..... itp.
Chciałem kupić 50 ale skończyłem na 47 ips-ie z kontrastem i podswietleniem subiektywnie odbieranym - X razy lepszym od w/w. Mam go tydzień i juz go kocham :) - choć dziś odesłałem do serwisu (pewne funkcje oprogramowania coś nie dograne) - mimo pewnych wad już nie oddam!
Dzwięk, obraz i cena 3349zł - rewelacja!!!
Pewnie już wiesz co kupiłem?

W/g mnie nie ma sensu porównywać serii W6 z W8.
W8 jest dostępny w rozmiarach o przekątnej 42" (matryca PSA) oraz 50" i 55" (matryca VA). 42" jest kiepsko oceniany, a jego więksi bracia zbierają bardzo pochlebne recenzje i rekomendacje każdego dużego portalu zajmującego się tą tematyką.

accu

New member
Bez reklam
W/g mnie nie ma sensu porównywać serii W6 z W8.
W8 jest dostępny w rozmiarach o przekątnej 42" (matryca PSA) oraz 50" i 55" (matryca VA). 42" jest kiepsko oceniany, a jego więksi bracia zbierają bardzo pochlebne recenzje i rekomendacje każdego dużego portalu zajmującego się tą tematyką.

Witam uprzejmie ,

Coś pomyliłeś . W tegorocznym modelu Sony KDL-42W805B jest montowana matryca typu IPS , choć
nie można wykluczyć matrycy firmy AU Optronics o częstotliwości 50Hz a nie 100 Hz .
Matryca PSA też należy do rodziny matryc VA:| .

accu

Ostatnia edycja:

liet

New member
Witam uprzejmie ,

Coś pomyliłeś . W tegorocznym modelu Sony KDL-42W805B jest montowana matryca typu IPS .
Matryca PSA też należy do rodziny matryc VA:| .

accu

Całkiem możliwe. Większość twierdzi że to IPS. Na konkurencyjnym forum niektórzy sugerują że to PSA (cytat poniżej):
Dokładnie KDL42W829B = matryca VA, dokładniej PSA. Produkcja AU Optronics wg. danych z internetu (nie mieliśmy możliwości wejścia w menu serwisowe żeby sprawdzić). Brak Motionflow, pomimo oznaczenia XR600, pasywne 3D.

Jeżeli ktoś chce być pewnym to powinien sprawdzić w menu serwisowym :)

Poszperałem i znalazłem zdjęcie z menu serwisowego: http://img.tapatalk.com/d/14/03/22/y9ara5ev.jpg

I jeszcze tabelka zapożyczona z internetów:

Sony 40W605B - Samsung (LSY400HM0302) - 50Hz
Sony 42W605B - AUO (T420HVF04.0) - 50Hz
Sony 48W605B - Samsung (LSY480HN0101) - 50Hz

Sony 50W705B - (AUO - AMVA5)
Sony 50W706B - (AUO - AMVA5)

Sony 42W705B - AUO (T420HVF06.0) - 100Hz
Sony 42W706B - AUO (T420HVF06.0) - 100Hz

Sony 42W800B - passive 3D AUO (T420HVJ02-0)
Sony 42W805B - passive 3D AUO (T420HVJ02-0)
Sony 42W815B - passive 3D AUO (T420HVJ02-0)
Sony 42W817B - passive 3D AUO (T420HVJ02-0)

Sony 47W807B - passive 3D S-IPS (LC470EUF-FFP2)

Sony 50W805B - active 3D (AUO - AMVA5)
Sony 50W815B - active 3D (AUO - AMVA5)
Sony 50W817B - active 3D (AUO - AMVA5)
Sony 50W828B - active 3D (AUO - AMVA5)
Sony 50W829B - active 3D (AUO - AMVA5)

Sony 55W805B - active 3D AUO (T550HVF05-0) - 100Hz
Sony 55W807B - passive 3D (IPS)
Sony 55W815B - active 3D (AMVA5) - 100Hz

Sony 60W855B - ND4Y600LNX0101 (Samsung-SPVA4) - 100Hz

Sony 55W955B - S-IPS LG (LC550EUF-FGF1) - 100hz

Sony 65X9005B - AUO (T650QVN01.0) - 100Hz
Sony 85X9505B - CMO (V850DK1-KD1) - 100Hz