Telewizor z eliminacją aliasingu do X360

jonny2003

New member
Chciałbym kupić telewizor tylko pod konsolę X360, w przyszłości również PS3
Byłem ostatnio u kolegi, podłączaliśmy X360 pod 42 calową bravię i gry nie posiadające antyalisaingu wyglądały okropnie. Poszarpane krawędzie aż biły po oczach. Słyszałem, że niektóre telewizory posiadają funkcję eliminacji poszarpanych krawędzi(jakimś sposobem to wygładzają)
Panasonic ma taką technologię Sub-Pixel Controller, niektóry Philipsy w opisie funkcji mają napisane "eliminacja poszarpanych linii". Nie wiecie jak to sprawdza się w praktyce?
A może lepiej kupić mniejszy telewizor np 32 cale, żeby aliasing nie walił po oczach?

jonny2003

New member
To po jaką chol..ę firmy się chwalą takimi opcjami

Strona Philipsa, zakładka dane techniczne:
"Technologia Perfect Pixel HD Engine, Technologia Perfect Natural Motion, Technologia Perfect Contrast, Tryb filmowy 3/2 – 2/2 pull down, Filtr grzebieniowy 3D, Funkcja Active Control z czujnikiem oświetlenia, Ekran Clear LCD 100 Hz, Eliminacja poszarpanych linii, Skanowanie progresywne, Rozdzielczość obrazu 1080p 24/25/30 Hz, Rozdzielczość obrazu 1080p 50/60 Hz "
Nawet forum HDTV na samym dole strony we właściwościach telewizorów Panasonica Viera LCD:
"Sterowanie subpikselami*
Sterowanie subpikselami pozwala na wyeliminowanie poszarpanych lub rozmazanych linii ukośnych, a tym samym uzyskanie ogólnie gładszych krawędzi. W odróżnieniu od konwencjonalnych systemów, w których wszystkie trzy kolory RGB są przetwarzane łącznie, w tym zaawansowanym systemie każdy kolor jest przetwarzany oddzielnie, dzięki czemu uzyskuje się obrazy ostrzejsze i wyglądające bardziej naturalnie."
Niesetey nie mogę podać linków bo:
"UWAGA! Z powodu częstego spamu linki do postów można dodawać dopiero po napisaniu 5 wypowiedzi. "

SierzantHarris

New member
Bez reklam
"poprawa krawędzi" to niestety tylko ich wyostrzenie czyli funkcja zupełnie nieprzydatna. A że tak ją nazywają to niestety wprowadza ludzi w błąd.

z3

Member
To sie nazywa marketing i nic na to nie poradzimy, podobnie jak z podawaniem kosmicznych wartosci kontrastu, jasnosci etc.

Do góry