Telewizor, salonu, 75", ok 6 tys,

Marucins

Member
Hej

Patrząc na obecną technologię i firmy prześcigające się w czarniejszej czerni, żywszych kolorach czy dźwięku przestrzennego to wiem że za 6 tysięcy można dokonać skromny zakup. I na taki się nastawiam, nie liczę na nie wiadomo co.
Od 6 lat jestem bez TV, za ekran do rozrywki wystarczał ten od monitora, czasy się zmieniają, rodzina powiększa i wymagania rosną. To też muszę do salonu kupić telewizor.

Z góry wielkie dzięki za pomoc, ew. nakierowanie na producenta czy serię...

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 22 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4m (z metrem w ręku)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost, ale rogówka ma to do siebie że jedna osoba może siedzieć pod lekkim kątem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć na ścianie.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna skierowane na południowy wschód - bardziej na południe niż na wschód. Zimą słońce świeci przez okna ale nie w ekran.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Żaden
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Android/Google TV, dobry obraz z HDR, również dźwięk.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Internet po kablu albo wifi. Kablówka, ew. na początku naziemna - męczy mnie publiczna telewizja, nie oglądam jej.
10. Jakie urządzenia? Planuje dokupić soundbar dla lepszego dźwięku.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 6-8 godz.
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Nie ale może się zdarzyć.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Treści z sieci - filmy, seriale.
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? TAK - j.w. ale nie www.
15. Czy zamierzasz grać w gry? Może w przyszłości, ale do gier mam PC.
16. Preferencje co do marki? Bez znaczenia.
17. Preferencje co do wielkości? Może uda się ogarnąć coś wielkości 75".
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Za czasów plazmy, wypalanie obrazu - słyszałem że OLEDy też ten defekt mają.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Więcej wieczór.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6000zł ew. z małym hakiem w górę.
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Trzeba mieć najpierw telewizor.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Będę korzystał - wolałbym aby był z Android TV ew. Google aby nie zamknąć sobie drogi przez producenta za sprawą braku aktualizacji oprogramowania.

PS. Zerknąłem w stronę Xiaomi Mi TV Q1 75" ale jestem zielony jeśli chodzi o obecną technologię czy alternatywy w ekranach - prawdopodobnie wzrok poleciał w tamtą stronę przez cenę - 4800 zł.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
DO Twoich potrzeb

- SOny 75XH90
- TCL 75C728
- Philips 75PUS8505
- LG 75Nano 913
Plus dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł do każdego.

Marucins

Member
Dziękuję, chyba z tej czwórki to SONY przemawia do mnie najbardziej, ale też wiele dobrego o LG się słyszało - chyba przez te ich ekrany...

Do góry