Telewizor pod komputer, 37"-40", 3D-być może

Filemon13

New member
Na początek chciałbym przywitać wszystkich bo jest to mój pierwszy post na tym forum :)

Tym którym sie nie chce tego wszystkiego czytać mówie od razu że szukam TV 37"-40" pod PC w bliżej nieokreślonym budżecie z ewentualnością 3D.

A więc szukam telewizora pod mocny sprzęt komputerowy i audio. Głównie chodzi o gry, internet i telewizje cyfrową (z N-ki). Mam nagrywarke Blu-Ray w kompie i obraz chce mieć w na prawde dobrej jakości, a szczególnie czytelność w internecie (w jak najlepszej).
Mile widziana funkcja wyświetlania w 3D choć nie wiem czy telewizory 37" w trójwymiarze są na rynku polskim (będe oczywiście traktował tą funkcje jako dodatek i używał w ramach rozrywki raz na tydzień, nie na codzień). Wielkość jest z góry określona wygospodarowanym miejscem (ew. jeśli miałoby to zaważyć na możliwości wyboru dużo lepszego TV to może przesunie sie w góre czy cóś półke i 40" wejdzie ale to absolutny max).
Na codzień żyje w świecie komputerów i monitorów i wiem że nie mając na żywo styczności ze sprzętem nie można stwierdzić co najlepsze bo cyferki na papierze nie oddają możliwości sprzętu, więc dla tego pytam sie was o zdanie gdyż jesteście obeznani w TV.
Na koniec dodam jeszcze wypełnioną ankiete by było wszystko jasne.

Odległość od ekranu: 1.5m kiedy usiąde przy biurku, 3-4m kiedy usiąde/położe sie na łóżku
Jak słońce świeci w pokoju: Okna na północ, mała jasność, telewizor bedzie wisiał na przeciwległej ścianie, w rogu pod kątem 30° względem okna
Jak duży jest pokój: 6m x 5m
Preferowana technologia: LCD-plazma nie nadaje sie do onrazów statycznych (nie do PC) , LED, minimum FullHD i 100Hz (podobno ludzkie oko większego nie zauważy ale widząc 600Hz plazmy w gazetkach te 100Hz to troche mało i mogłoby być więcej ;))
Jaki masz obecnie telewizor: Panasonic TX-P50VT30 E w dużym pokoju, monitory 2xEizo Foris do komputera
Jakie programy najczęściej oglądasz: Filmy, sport, motoryzacja, gry (szybkie/dynamiczne)
Oglądasz w dzień czy wieczorem: Bardziej wieczorem
Oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Minimalne, specjalnie gdzieś w tle (pobliżu) by wzrok sie nie męczył (nie pamiętam jak to sie fachowo nazywało)
Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry-przyzwyczajiłem sie
Matryca błyszcząca czy matowa? Matowa by światło sie nie odbijało patrząc pod różnymi kątami (w ostateczności błyszcząca jeśli może być lepszy tv)
Preferowana wielkość telewizora: 37 - 40 cali
Preferowana marka: Sony, Philips, Samsung, Sharp, Panasonic, LG-popularne, nie mam uprzedzenień ale wśród monitorów Philips i Samsung najlepsze nie są...
Jakie urządzenia będą podłączone: PC, Xbox360, Dekoder, Kino domowe (składa sie z 29 głośników+inne audio)
Jakimi złączami i chcesz je podłączyć: Potrzebne conajmniej 4xHDMI (PC, Xbox, Dekoder, Audio), fajnie jakby znslazło sie jeszcze jedno zapasowe np. do kamery czy cóś
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: trudno określić, powiedzmy 30% TV i 70% inne
Siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych: Kąty widzenia są istotne-możliwość oglądania z różnych miejsc oraz stały kąt nachylenia do dołu telewizora
Telewizor ma mieć WiFi: Zbędne przy komputerze aczkolwiek przeglądarka telewizora może być wygodniejsza (czytelność)
Ma czytać przez USB filmy: Zbędne
Jaki masz sygnał: Cyfrowy MPEG-4
Jaka platforma: N (max pakiet)
Ile masz kanałów HD: 28
Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Wszystko zależy, pon-pt- do 5 godzin, weekend - do 24 godzin
Ile osób zasiada przed telewizorem: 2 (czasami jak zaprosi sie kumpli to i z 7)
Ma stać czy wisieć: WISIEĆ
Jaka klasa cenowa: Nieokreślona-powiedzmy 5000-6000 zł

W gwoli ścisłości jestem pietnastolatkiem i tata pozwolił mi wybrać prezent dla siebie na gwiazdke, wiedząc że całkiem nieźle radze sobie z elektronikom (komputery).

Moje typy:
Philips 40PFL8664 H
Samsung UE40D8090
Sharp LC-40LU700
Toshiba 37UL863G
??? I don't know...

P.S.
Jak bedzie coś dobrego z niższego pułapu cenowego to sie rodzice na pewno nie obrażą ;)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
do takich warunków zaczynałbym od wielkości 46" - tym bardziej że komp i gry.
U nas grają na 60" z 2M i jest super.
I Tu masz Toshibę 46Yl 863
Panasonica 50VT 30 - którego znasz
Samsung 46D7000

Z mniejszych
Panasonica 42VT30 - ten już znasz z domu.
Philipsa 40 PFL 9705
Sharp 40 LE 830

Filemon13

New member
UWAGA! Z powodu częstego spamu linki do postów można dodawać dopiero po napisaniu 5 wypowiedzi. -co to jest???!
Nie moge przez to posta normalnego wpisać -,-

Filemon13

New member
Ma być 5 wypowiedzi w topicu czy ja mam mieć 5ostów mojego autorstwa?
Zaspamuje własny temat-,- super
To jest 5post w tym topicu wiec może bede mógł sie normalnie wypowiedzieć...

Pozdrwiam twgo kto wymyślił to "zabepieczenie".
Nie moge sie wypowiedzieć posługując sie linkami z innych stron -,-

Ostatnia edycja:

Filemon13

New member
Samsung 46D7000

Z mniejszych
Philipsa 40 PFL 9705
Sharp 40 LE 830

Chętnie kupiłbym sobie takie 65" i byłby git :popcorn: Niestety po pierwsze nie mam za bardzo miejsca na takie cudo bo telewizor zostanie wkomponowany w ściane głośników (14 kolumn ustawionych w dwóch piętrach) i tak mam małe przemeblowanie, a jakbym chciał wsadzić 60"< to trzebaby chyba zacząć sprzedawać głośniki bo nie bedzie gdzie ich podziać (a sprzedawanie m.in. rocznych Tonsilów Zeus za pół ceny sie nie uśmiecha za bardzo), po drugie nie widze zbytnio siedzenia przy biurku 1,5m od 65" i pracowania w necie i w ogóle. Mam zbyt dobry wzroki i bede widział pojedyncze pixele.
Ufam Ci bo masz ogromne doświadczenie, ale czytałem że plazmy nie nadają sie do obrazów statycznych (pulpit, net, programy itd.), a Ty proponujesz serie VT30 w PDP. Mógłbyś krótko wyjaśnić jak to jest w końcu? (na 50VT30 nie sprawdze teraz bo wyjechałem a ogólnie to tego TV mamy od tygodnia dopiero).

Toshiba 46YL863 -LCD 3D LED Jest piękny, super musi wyglądać bez podstawki na ścianie, w gre wchodzi wersja 42YL863
Panasonic 50VT30 -PDP 3D Plazma, bardzo fajny, ale czy dobry do kompa...?
Samsung 46D7000 -LCD 3D LED A co z serią D8000? Na serio to tylko inna obudowa?
Panasonic 42VT30 -PDP 3D j.w.
Philips 40PFL9705 -LCD 3D LED Po przemyśleniu odpuszczam sobie tą marke, zarówno marka jak i model mają słabe opinie, a ja sam też nie mam zaufania do tego producenta, ponad to jest najsłabszy z tu wymienionych-przynajmniej na papierze (jeśli Ty powiesz że jest jest najlepszy-to co innego)
Sharp 40LE830 -LCD 3D LED Niezły, ale ma częstotliwość odświeżania 200Hz-gorzej od pozostałych
I spostrzegłem jeszcze Sony 46HX-820 LCD 3D LED Chyba jedyny ładny Soniak-cała reszta szara, niezgrabna z grubą ramką wokół matrycy. Jest porównywany z 50VT30 więc pomyślałem że może być dobry, ale też ma tylko 200Hz...

I jak jest w końcu w powyższych telewizorach z tym: http://******************************.com/topic/25841-odswiezanie-plynnosc-obrazu-hz-clear-motion/ ? Bo pojawiają sie takie wartości jak: 200, 600 i 800... Jakie są w rzeczywistości?

Powiedzmy że przystane na 37", 40" i 42". Oto lista ułożonych od najlepszego do najgorszego jak dla mnie:
1.Toshiba 42YL863 4800zł
2.Panasonic 42VT30 4600zł
3.Samsung 40D8090 5700zł
4.Sony 40HX-820
5.Sharp 40LE830 3200zł

*3.Myśleć o nawszej serii (D8000, D8090)? Czy zostać przy D7000?
I co do Samsunga:
D7000 4400zł
D8000 4700zł
D8090 5700zł (x-kom.pl)
Jest jakaś realna istotna różnica by tyle dopłacać?
*4.Chyba nie dostępny w Polsce. Zwracać uwage na inne Soniaki? (HX720/HX800)

Ułożone są bardziej pod względem wyglądu i danych na papierze. Jak możesz to ułóż je w kolejności ale wg ich możliwości w praktyce (od najlepszego do najforszego w rzeczywistości-użytku).

I zauważyłem pewną rozbierzność w wyglądzie Toshiby: 1- 42yl863 - Szukaj w Google 2- 42yl863 - Szukaj w Google . Mi bardzo podoba sie na zdjęciu nr2 a na nr1 wygląda zupełnie inaczej... Decydując sie powiedzmy na ten TV dostaje który?

Coś jeszcze jest godnego uwagi tutaj: Telewizory 3D 40 cali 42 cale 37 cali cena - Porwnanie cen w sklepach ?
np. Toshiba 42YL875G albo Samsung 40C9000?

Ostatnia edycja:

Filemon13

New member
Samsung 46D7000

Z mniejszych
Philipsa 40 PFL 9705
Sharp 40 LE 830

Chętnie kupiłbym sobie takie 65" i byłby git. :popcorn: Niestety po pierwsze nie mam za bardzo miejsca na takie cudo bo telewizor zostanie wkomponowany w ściane głośników (14 kolumn ustawionych w dwóch piętrach) i tak mam małe przemeblowanie, a jakbym chciał wsadzić 60"< to trzebaby chyba zacząć sprzedawać głośniki bo nie bedzie gdzie ich podziać (a sprzedawanie m.in. rocznych Tonsilów Zeus za pół ceny sie nie uśmiecha za bardzo), po drugie nie widze zbytnio siedzenia przy biurku 1,5m od 65" i pracowania w necie i w ogóle. Mam zbyt dobry wzroki i bede widział pojedyncze pixele.

Ufam Ci bo masz ogromne doświadczenie, ale czytałem, że plazmy nie nadają sie do obrazów statycznych (pulpit, net, programy itd.), a Ty proponujesz serie VT30 w PDP. Mógłbyś krótko wyjaśnić jak to jest w końcu? (na 50VT30 nie sprawdze teraz bo wyjechałem a ogólnie to tego TV mamy od tygodnia dopiero).
Toshiba 46YL863 -LCD 3D LED Jest piękny, super musi wyglądać bez podstawki na ścianie, w gre wchodzi wersja 42YL863
Panasonic 50VT30 -neoPDP 3D Plazma, bardzo fajny, ale czy dobry do kompa...?
Samsung 46D7000 -LCD 3D LED A co z serią D8000? Na serio to tylko inna obudowa?
Panasonic 42VT30 -PDP 3D j.w.
Philips 40PFL9705 -LCD 3D LED Po przemyśleniu odpuszczam sobie tą marke, zarówno marka jak i model mają słabe opinie, a ja sam też nie mam zaufania do tego producenta, ponad to jest najsłabszy z tu wymienionych-przynajmniej na papierze (jeśli Ty powiesz że jest jest najlepszy-to co innego)
Sharp 40LE830 -LCD 3D LED Niezły, ale ma częstotliwość odświeżania 200Hz-gorzej od pozostałych
I spostrzegłem jeszcze Sony 46HX-820 LCD 3D LED Chyba jedyny ładny Soniak-cała reszta szara, niezgrabna z grubą ramką wokół matrycy. Jest porównywany z 50VT30 więc pomyślałem że może być dobry, ale też ma tylko 200Hz...

I jak jest w końcu w powyższych telewizorach z tym: http://www.************************...-odswiezanie-plynnosc-obrazu-hz-clear-motion/ ? Bo pojawiają sie takie wartości jak: 200, 600 i 800... Jakie są w rzeczywistości?

Powiedzmy że przystane na 37", 40" i 42". Oto lista ułożonych od najlepszego do najgorszego jak dla mnie:
1.Toshiba 42YL863 4800zł
2.Panasonic 42VT30 4600zł
3.Samsung 40D8090 5700zł
4.Sony 40HX-820
5.Sharp 40LE830 3200zł

*3.Myśleć o nawszej serii (D8000, D8090)? Czy zostać przy D7000?
I co do Samsunga:
D7000 4400zł
D8000 4700zł
D8090 5200zł
Jest jakaś realna istotna różnica by tyle dopłacać?
*4.Chyba nie dostępny w Polsce. Zwracać uwage na inne Soniaki? (HX720/HX800)

Ułożone są bardziej pod względem wyglądu i danych na papierze. Jak możesz to ułóż je w kolejności ale wg ich możliwości w praktyce (od najlepszego do najgorszego w rzeczywistości-użytku).

I zauważyłem pewną rozbierzność w wyglądzie Toshiby: 1- 42yl863 - Szukaj w Google 2- http://www.google.com/m/imgres?clie...w=138&ei=vybVTpi-PJu4jAe5Ow&ved=0CBAQ9QEwBDgO . Mi dużo bardziej podoba sie na zdjęciu nr2, na nr1 wygląda zupełnie inaczej-brzydko... Decydując sie powiedzmy na ten TV dostaje który?

Coś jeszcze jest godnego uwagi tutaj: Telewizory 3D 40 cali 42 cale 37 cali cena - Porwnanie cen w sklepach ? np. Toshiba 42YL875G albo Samsung 40C9000?

Ostatnia edycja:
Do góry