Telewizor po 8 latach (łącznie 12) w Panasonicu.

Ralf2

New member
Cześć,
Bardzo proszę o konsultację co do wyboru nowego telewizora.
Zanim szczegóły kilka informacji tzw. brzegowych:
- nie zmieniam tv co kilka lat chciałbym, żeby służył powyżej 5 lat a najlepiej 8-10;
- wielkość optymalna ze względu na umeblowanie to 50, maks. (przy zmianie mebla) 55;
- bardzo lubię swojego Panasa ale ... system a w tym sklep z aplikacjami zatrzymał się już dawno (mam tylko Netflix’a i YouTuba) i brakuje mi AirPlaya (lubię środowisko Apple) co chyba ogranicza potencjalnych producentów, ponadto marka zrobiła się droga;
- w przyszłości (do 2 lat) chciałbym korzystać z łącza internetowego - aplikacji streamingowych zainstalowanych na TV, podpiętego odtwarzacza BluRay oraz połączenia AirPlay;
- ponadto interesują mnie wartości tzw. użytkowe, oczywiście czerń i kontrasty OK ale bez zbędnego siedzenia w zachwycie i chwaleniu się „jakie to mam kontrasty i czernie” - wystarczy realny (rzeczywisty) i ładny (trochę nie techniczne słowo) obraz.

A teraz szczegóły:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2-3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost i lekko bokiem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Aktualnie stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Nie świeci na telewizor, światło dzienne pada z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic 47DT60
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Dobra czerń, kolory, matrycę 100Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka Netia (dawny Aster po HDMI), docelowo tylko Internet z wykorzystaniem aplikacji w systemie telewizora.
10. Jakie urządzenia? Odtw. BluRay, XBox One (do „śmierci” urządzenia), później amplituner (2.0/2.1) lub soundbar (2.1)
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Średnio 5-6 godzin dziennie
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? tak - najczęściej sport (np. długi mecz tenisowy)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale z aplikacji HBO i Netflix, sport - mecze tenisowe, F1, skoki narciarskie, wiadomości
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Niekoniecznie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Dzieci od „wielkiego dzwonu” raz na miesiąc 2-4 godzin
16. Preferencje co do marki? Ze względu na opcję***AirPlay pozostaje chyba Sony, LG i Samsung (propozycje?)
17. Preferencje co do wielkości? 50" lub 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? W tej chwili w obecnym brak wielu aplikacji
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Pon-piąt wieczorami, weekend’y także w dzień
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? LCD - 4500, ew. OLED - 5500 zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Obecny ma ponad 7-8 lat i wolałbym nie wymieniać co 5 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Netflix na Panasonic’u, HBO Go na dekoderze, w przyszłości jeszcze Amazon Prime, Apple TV, Disney +, Canal +, HBO max

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Ralf2

New member
Od tego jest forum. Jak sobie przypominam mój poprzedni (2012) zakup był trochę na podstawie przeczytanych postów na forum ale bez rejestracji. Niestety nie znalazłem odpowiedzi w innych zapytaniach „co kupić” , nie jestem ze zmianami technologii na bieżąco. Natomiast zauważyłem zwolenników OLED i zwolenników LCD trochę się zwalczających - „szkoła otwocka i falenicka”, oraz skupienie się w propozycjach na kilku markach w tej walce, mam na myśli LG, Philips, TCL i Samsung. Dodatkowo nie znalazłem w propozycjach nic co wiązałoby się z użytkowaniem - w moim przypadku z połączeniem z AirPlay - tylko zachwyty nad cechami produktu. Mam swoje typy ale nie jestem w branży i mogę czegoś nie zauważyć co może być dla mnie później istotne :)

mpDante

Member
Bez reklam
Najlepsze co możesz kupić w budżecie to Sony 55X90J i Samsung 55Q80A. Ewentualnie iść już w minileda TCL 55c825... tylko niewiele można na jego temat znaleźć.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zdecydowanie Oled 55" i masz zapewniona radość na lata.
Dla niebieskich specjalna oferta + pakiety na BF.

Ralf2

New member
Co do Sony i Samsunga mam podobne typy.
TCL chyba nie wspiera AirPlay.
Jeśli OLED to jaki?
Ponawiam prośbę jak w pierwszym poście.

Ralf2

New member
Jakie modele (biorąc pod uwagę wymagania) i na ile lat oceniasz poprawne funkcjonowanie współczesnych OLED’ów?

mpDante

Member
Bez reklam
Przy oledach już nie ma większego znaczenia model, bo matryce będą te same. Reszta to kwestia procesora. Każdy tak samo podatny na wypalenia.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Co oznacza słowo poprawne funkcjonowanie ?

Oczywiście, że nie każdy.
Philips wprowadził zabezpieczenie w nowych Oledach za co otrzymał nagrodę.

Do góry