Telewizor MiniLED 55'' do 4000zł do filmów, gier, sportu i pracy (podpięty do PC)

Pawloch

New member
Cześć, szukam nowego telewizora do około 4000 zł. 55 cali, 4k, 120Hz. Ma służyć w 60% do filmów i seriali, w 10% do gier, 10% oglądanie piłki nożnej (chociaż teraz na Euro będzie pewnie więcej akurat ;)), 20% praca na komputerze (ostatnio stosowałem jako wsparcie przy montażu wideo - 2 ekran). Większość czasu będzie podpięty do PC i z PC będę puszczał filmy, seriale, grał w gry itp. ale też pewnie chętnie skorzystałbym z wbudowanych aplikacji streamingowych.
Zobaczyłem, że od ostatniego zakupu TV weszła technologia MiniLED i chyba chciałbym telewizor z tą technologią. Chyba nie chcę OLEDów, bo jak widać po opisie mam sposób korzystania ekstremalnie narażający ekran na wypalenia (mnóstwo statycznych elementów przez wiele godzin - menu start, okno przeglądarki, wynik w FIFIE, okno programu montażowego). A chcę, żeby po 8 latach dalej na pewno nie było śladów.
Obecnie mam Samsunga 55NU8042, którego kupiłem tutaj za niecałe 4000 zł - mam go 6 lat, wygląda dalej fantastycznie, bez śladów zużycia, jeszcze parę ładnych lat pociągnie. Chciałbym telewizor, który na pewno będzie lepszy od tego modelu :p

Rozważam głównie Samsunga QE55QN85C, który jest w kilku miejscach za 4000zł, ale po przejrzeniu forum widzę, że mocnym kandydatem jest TCL 55C845, który jest nawet najlepszym TV według EISA - czy jest on zauważalnie lepszy od tego Samsunga, jeżeli są w podobnej cenie (głównie prosiłbym o ocenę osiągów po kalibracji)? Jeszcze widziałem, że w wielu miejscach były duże promocje na Samsunga QE55QN92C i kosztował w kilku miejscach 4000-4500zł. Może kiki też masz go w jakiejś promocji obecnie? Jak on się plasuje w porównaniu z poprzednikami?
Z tego co widzę QN85C ma pokrycie kolorów rzędu 88-89%, a TCL 95% - czy to już jest właśnie dostrzegalna różnica? Czy kalibracja ekranu wyrównuje te wyniki (czy na ten aspekt nie wpływa, tylko na odwzorowanie)? Jak to wygląda w przypadku QN92C?

Jeszcze myślałem o Philipsie PML9008, ale kilka osób na niego marudziło plus widziałem, że jak na MiniLEDa ma całkiem mało stref podświetlania w porównaniu z konkurencyjnymi produktami (a "Ambilighta" sobie ostatnio sam zrobiłem w Samsungu za grosze :p więc mi nie imponuje)

1. Jak duże jest pomieszczenie, w którym ma być telewizor? 5x4m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,8-3,1m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-4, najczęściej 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost najczęściej
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Początkowo stać, może potem zawiśnie
6. Jak słońce świeci w pokoju? Trudno jeszcze powiedzieć, raczej okno na ścianie prostopadłej do telewizora (czyli od boku)
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung 55NU8042 - mam go 6 lat, wygląda dalej fantastycznie, bez śladów zużycia, jeszcze parę ładnych lat pociągnie.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Chyba chciałbym MiniLEDa. Oprócz tego 4K, 120Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (4K, HD, SD)? Głównie sygnał z PC 1440p 120Hz, oprócz tego streamingi z aplikacji, czyli pewnie np. Netflix 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Komputer/laptop, internet (smart tv – netflix, disney+ itp.)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? Średnio pewnie 3-4h. Czasem 1h, czasem 8h.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Brak preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, Piłka nożna
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Przeglądarka nie. Tylko do Netflixa, HBO MAX, Disney+, Youtube'a, ale i tak będzie podłączony do komputera również
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, na PC. Głównie Fifa, Need for Speed, rzadziej gry typu Wiedźmin, Cyberpunk, ale się zdarza. Średnio 1h dziennie (czasem nic, czasem 6h)
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Częściej wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Wypalenie ekranu, tego nie mogę zdzierżyć. Nie lubię też pasków nierównomiernego podświetlenie (o ile są rzeczywiście widoczne)
19. Preferencje co do marki? Mam tego Samsunga i mi się super sprawdzał, Tizen działał świetnie i fajnie się łączył z telefonem Samsungiem S22. Więc może mała preferencja w stronę Samsunga, ale jeżeli będzie duża różnica w jakości, to rozważę inną markę.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Do około 4000 zł, ale jeśli dodatkowe 500zł da jakiś przeskok jakości, to rozważę.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Tak i przy porównywaniu modeli, najchętniej porównywałbym możliwości obrazów już po kalibracji, a nie wyjściowych
23. Jakie będzie źródło dźwięku? Zewnętrzne głośniki (dźwięk może iść zarówno z telewizora, jak i bezpośrednio z komputera)

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych potrzeb i warunków faktycznie mini led w stosunku do Twojego modelu różnica będzie bardzo duża na korzyść obecnych modeli .
Faktycznie model C8545 ma bardzo dobre oceny, bardzo dobre recenzje i świetna jakość w klasie,
Masz 4K, mini led , VA 144Hz, bardzo dobra płynność i otwarty system.
Masz wszystkie HDRy, a do grania bardzo niski input lag.
Masz dla członków forum za 4099 zł z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł .
W pakiecie masz już właśnie kalibrację gratis.

Pawloch

New member
Dzięki za odpowiedź :) Czyli Ten TCL 55C845 zauważalnie przewyższa tego Samsunga QN85C? W jakich aspektach głównie? Czy na jakiejś płaszczyźnie przegrywa? Jak sobie radzi względem QN92C?

Napisałem też na priv już z konkretnymi zapytaniami zakupowymi :)

Do góry