Telewizor LCD/LED do pokoju 3x3

Literek

New member
Witam zamierzam kupić telewizor do pokoju 3x3 metra pokoik jest maleńki więc myślałem o telewizorze 32" -37" i kwocie do 1700/1800 zł. Będzie on używany głownie do Playstation 3 i filmów z laptopa. Wstępnie patrzyłem na Sharp Aquos, Samsung jak jeszcze z Toshibą, philipsem i panasoniciem? Ponieważ gdzie się nie pójdzie w moim przypadku każdy w domu ma Samsunga i bardzo go sobie chwali. Więc postanowiłem podpytać tu na forum czy opłąca się kupować co innego niż Samsung. Dziękuje za odpowiedzi. Czytam i czytam i nie mogę się zdecydować.

Przykładowe modele do wyboru:
Samsung UE32ES5500
SHARP LC-32LE630
PHILIPS 32PFL4007H
TOSHIBA 32RL933
PANASONIC TX-L32E5E
ew. coś większego starszego? Ponieważ odległość od telewizora jest mała nie wiem czy 37" nie będzie już za duży.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 3x3m ok 9m2?
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 0,5-2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? I tak i tak
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Jeśli uznać ścianę przy której będzie TV jako północną to od wschodu.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung CRT 32"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? min. FullHD. Wejścia HDMI,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Tak
10.Jakie urządzenia ? PC, później może jakiś dekoder SAT
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-7
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matową.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Dużo akcji
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? do tego służy mi laptop
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 70%
16.Preferencje co do marki ? Sharp, Samsung, coś mało awaryjnego z dobrym kontrastem i ostrością
17.Preferencje co do wielkości ? ok. 32"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? rozmazany i nieostry obraz
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 1700 - 1800zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Oprócz samsunga podałeś same sensowne propozycje :) Bo to właśnie ta firma stawia najmniejszy nacisk na jakość. Kupujac TV - stawiamy głównie na firmy japońskie, ze względu na to że te TV są po prostu dopracowane pod każdym względem.

Literek

New member
To czemu w Polsce Samsung jest taki popularny? A z tych wszystkich polecasz kazdy jeden czy któryś konkretnie się wybija? Ah i co jeszcze z 37 do takiego małego pokoju? Czy wystarczy mi 32 czy jednak zainwestować w coś większego ale starszego?

WojtR

Member
Bez reklam
Oprócz samsunga podałeś same sensowne propozycje :) Bo to właśnie ta firma stawia najmniejszy nacisk na jakość. Kupujac TV - stawiamy głównie na firmy japońskie, ze względu na to że te TV są po prostu dopracowane pod każdym względem.

i jakoś montują koreańskie matryce ..

HX750 i 850 matryce niby skąd są co jest w 42 E5 tak polecanego ... :-D

Karpaj

New member
Bez reklam
matryca to tak naprawdę tylko 20-25% wyświetlanego obrazu, reszta zależy od "bebechów" czyli procesora graficznego tego telewizora. Oprócz tego - Samsungi są sztucznie podkręcone do 7.500K, więc w sklepie świecą jaśniej niż konkurencja, ale w domu nawet ustawiając standardowe ustawienia - kolory są jaskrawe.
Samsung jest taki popularny, bo ma tyle reklam. A na "masę" reklamy działają jak płachta na byka. Oprócz tego firmy często mają najwyższe marże właśnie na TV samsunga, więc sprzedawcom zależy na sprzedaży tych tv.

Wybijać się może Philips 4007 dzięki zerowemu input lagowi, który Ci się z pewnością przyda.

Literek

New member
W końcu zaopatrzyłem się w SHARP LC-32LE630. Jestem z niego zadowolony :) Trochę mógłby być większy ale w sumie wpasował się idealnie :)

Do góry