Telewizor LCD 55 cali 5600PLN

Dżozo73

New member
Witam wszystkich serdecznie

Od dłuższego czasu śledzę to forum w poszukiwaniu wsparcia do zakupu telewizora i nadszedł czas aby poprosić o pomoc.

Planuję zakup telewizora 55-58 cali do wyremontowanego salonu z otwartym przejściem do kuchni.
wydatek max 5600 PLN

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? raczej na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? raczej wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? tak, duże ona na wschóc z prawej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor? plazma HD ready Panasonica (sprzed 8 lat)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? dobry obraz, dobre skalowanie do UHD, łatwa obsługa
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NC+ oraz Natflix 4k
10 .Jakie urządzenia ? xbox one, w przyszłości chyba soundbar oraz jakiś dysk twardy
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? rzadko
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale, sport (głównie piłka i koszykówka)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? raczej tylko You tube
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tylko z xboxa lub z podłączonego komputera
16. Preferencje co do marki? nie
17. Preferencje co do wielkości? 55-58 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? kiepski obraz, trudności z obsługą , zawieszanie się TV
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? raczej wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 5600
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? co kilka lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? raczej rzadko, tylko You tube, do przeglądania stron jest komputer

Mam mały mętlik w głowie obserwując wszystkie tematy forum. Początkowo byłem nastawiony na Panasomica 58dx750 ale to jest większa kasa i wymaga zakupu jakiejś przystawki multimedialnej (np. Nvidia Shield). Aktualnie w kręgu moich zainteresowań są Sony 55XD8505(8599) Sony 55x8509 lub LG 55UH8507. Wiem, ze wszystkie są na IPSie (oprócz starszych Sony) ale nie przeszkadza mi to zbytnio. Zależy mi na HDR (starsze Sony chyba tego nie mają), wydaje mi się że ten element ma przyszłość, zresztą Netflix ma treści w HDR. Sony i LG są dostępne w Euro (gdzie planuję zakupy AGD do kuchni) oraz Saturnie (gdzie mogę załapać jakiś soundbar)
Rozważałem tez Philipsa 55PUS6561 (ale żona wzdryga się na Ambilight, choć jest bardzo atrakcyjny cenowo) ale to jest chyba najniższy model i jest jednak sporo kiepskich opinii, nawet na tym forum.

Liczę na pomoc forumowiczów, którzy mają doświadczenie z tymi modelami i ich konstruktywna opinię.

pozdrawiam wszystkich

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z tych które mieszczą się w klasie cenowej:
- Sony 55XD8505
- Philips 55PUS7101
- Philips 55PUS6561
- TCL58S7806

WuMike

New member
Bez reklam
Brakuje Ci około 400 zł, aby załapać się na świetnego 58DX750 od Panasonika. Trzy całe więcej też piechotą nie chodzą.

Do góry