Telewizor jako Monitor do PC vs Monitor z Tunerem TV.

Spider.Man

New member
Witam, postanowiłem założyć temat do dyskusji w którym chcę poruszyć powyższe zagadnienie czyli, Jaki telewizor do PC zamiast Monitora, lub Monitor LED z tunerem TV. Konkretnie czy ktoś posiada takie udogodnienie i jak to się wam spisuje? Jaki model polecacie, co o tym myślicie itd

Uważam że to ciekawe rozwiązanie zamiast kupować kolejny malutki monitor wybrać większy TV.

Telewizor miałby być głównie dużym monitorem a funkcja TV na drugim planie. Ma być w miarę tani i opłacalny. Wyświetlać bardzo dobry obraz zbliżony do wysłużonego CRT-ka Samsunga. ;) Mam na oku Samsung Le32d5000 lub Samsung Le32d5500 może ktoś testował jak to by się spisywało. Jakie wrażenia? Nie zależy mi na bajerach typu internet w tv. Szukam taniego i jak najlepszego rozwiązania.

Zapraszam do dyskusji

Mam na oku:
Samsung 32d5000
Samsung T24A550, T27A550, xl2370hd.

Może było by coś lepszego? Cena do 1700zł TV, Monitor do 1400zł.

Spider.Man

New member
A ten 32d5000 nie był by bardziej opłacalnym wyborem? Tak właściwie to nie potrzebuję internetu w TV, bo chyba tylko to ma ten 32d5500 dodane, a zawsze te kilkaset złoty w kieszeni się przyda.

Widziałem w sklepie chyba 40d5500 ma lustrzaną matrycę obraz wyglądał świetnie. Czy ten32d5000 ma taką samą czy matową?

Chętnie się zapoznam z opiniami. ;)

Spider.Man

New member
Witam, no i kupiłem tego d5000. Niby wszystko jest ok, ale jest jeden feler czarne sceny obiekty itd robią się piksele. Wygląda to tak, że jest np ktoś ubrany na czarno lub jest jakiś ciemny obiekt to jakby tv nie wyrabiał i jest zawsze kilka czarnych kwadratów zamiast poprawnie wygenerowanego obrazu.

Czy da radę coś z tym zrobić? Czy lepsze modele też to mają? Na razie tylko to lekko rozczarowuje.

Ostatnia edycja:

Kombi

New member
Czy zawsze tak jest?

Witam, no i kupiłem tego d5000. Niby wszystko jest ok, ale jest jeden feler czarne sceny obiekty itd robią się piksele. Wygląda to tak, że jest np ktoś ubrany na czarno lub jest jakiś ciemny obiekt to jakby tv nie wyrabiał i jest zawsze kilka czarnych kwadratów zamiast poprawnie wygenerowanego obrazu.

Czy da radę coś z tym zrobić? Czy lepsze modele też to mają? Na razie tylko to lekko rozczarowuje.

Czy na każdym czarnym tle widoczne są piksele? Ja mam LE40C650 i kilka razy widziałem piksele, ale bardzo rzadko.
Czy używaż teelwizora jako monitora komputerowego? Jeśli tak, to jak się spisuje? Czy dostępne są różne rozdzielczości?

bielikk

New member
Bez reklam

"Piksele na czarnych fragmentach obrazu" - to świadczy o bardzo niskiej jakości tego TV.
Lepsze modele tego nie mają - już TV ze średniej półki - mówię o TV np: Philipsa - powiedzmy od modelu 5605H wzwyż nie maja problemu z wyświetlaniem obrazu w ciemnych scenach.

Reklamuj ten TV - spróbuj zwrócić go do sklepu i kupić np: phila z serii 7000

Tak kończy się zakup sprzętu i problemy z jego użytkowaniem, jeżeli jedynym kryterium zakupu to najniższa cena. To co najtańsze to nie jest dobre. Polecam zawsze sprzęt ze średniej półki bo za super nowinki szkoda przepłacać.

Spider.Man

New member
Witam ponownie. Telewizor posiadam już około tygodnia.

Jeśli macie jakieś pytania piszcie, może napisze jakąś małą reckę.

Do: Kombi
Tak używam jedynie jako monitora do PC i sprawuje się bardzo dobrze.

Po podłączeniu do PC kablem VGA (niebieskie wtyczki) mamy:

-Rozdzielczości dostępne takie same jak na standardowym monitorze Panoramicznym.

-Na Radeonie HD 4770 512mb jest minimum 800x600, a maksymalnie 1920x1080.

-Odświeżanie 60, 62, 75HZ przy czym do 1360x768 16:9 (odpowiednik 1024x768 4:3) mamy 75HZ, a powyżej jedynie 60HZ.

-Tryby do wyboru: Standardowy i Zabawa. W pierwszym obraz w grach wygląda fatalnie tryb raczej do tekstu itd drugi poprawia jakość krawędzie i efekty wyglądają już poprawnie.

-Telewizor posiada Tryb Gry ale jest on dostępny jedynie po podłączeniu Konsoli XBOX lub Playstation, czyli niestety nie działa z komputerem.

-Czarne piksele o których pisałem są na filmach DIVIX, XVID. Są to z tego co zauważyłem błędy w Kompresji.

Spider.Man

New member
Różnie bywa, telewizor jest na końcu biurka. 60cm lub więcej dzieli go ode mnie póki co. Do gier typu strzelaniny jest idealnie. Natomiast granie w coś strategicznego jak starcraft II, Warhammer 40k czy jest trochę dziwne i staram się siadać dalej żeby nie siedzieć z nosem w monitorze. Zamierzam jeszcze zakupić klawiaturę bezprzewodową wtedy bym grał z dalszej odległości żeby lepiej wszystko ogarnąć. Wielki plus to oglądanie filmów z łóżka nie trzeba się wpatrywać w 17cali jak wcześniej z tak daleka. Odpalałem też emulator gier z PSX i gier Arcade na kompie z padami w ręku z 3m wreszcie można pograć wygodnie i jak miło. ;)

Do góry