Dzień dobry 
Czas kupić TV. Próbowałam poradzić sobie z tym sama, ale ogrom informacji mnie przeraża. Z tego wszystkiego rozbolała mnie głowa i muszę prosić Was o opinię.
Nie wiem czy tak do końca w dobrym dziale piszę, więc jeśli nie to może ktoś przenieść.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
ok 15m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
Są dwa typy: ok 1-1.30 m i ok 3-3.20 m (nie pomiędzy).
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
Najczęściej 1/2/3.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
I tak, i tak. Bliżej na wprost, a dalej bokiem. W sumie zależy ile osób ogląda. Jak więcej to wiadomo, że ktoś będzie siedzieć pod kątem - chyba?
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Musi stać.
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Słońce będzie świeciło za telewizorem, będzie on stał tuż przed oknem w tej pozycji: |\. Pierwsza kreska to okno, druga TV
Nie wpada dużo światła. Tak w sam raz. A i są rolety.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Stary
Wcale się nie zdziwię, jak będzie miał tyle samo lat, co ja 
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Pilot
Dobra jakość obrazu. Może fajnie, jakby odtwarzał filmy z dysku zewnętrznego i czytał napisy (czy jak to tam fachowo brzmi) i zdjęcia.
Poza tym nie zależy mi na żadnych innych rzeczach, bo do tej pory tego nie miałam i żyję.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
O co chodzi? O naziemny cyfrowy?
10.Jakie urządzenia ?
Może pendrive, dysk zewnętrzny (ale nie jest to konieczne).
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
Nie wiem, to zależy. Najczęściej chodzi między 16-18 i późnymi wieczorami.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Nie rozróżniam... w komputerze mam monitor Samsung SM P2270HD i taka jak tam jest ok.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
Oglądamy filmy, dokumenty, wiadomości, pr. publicstyczne, seriale, sport (chociaż teraz to wszystko jest w necie).
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Niekoniecznie, od tego jest komputer
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
jw
16.Preferencje co do marki ?
Brak.
17.Preferencje co do wielkości ?
Nie może być za duży, bo się nie zmieści. Metr szer i 70 cm wys? Myślę, że optymalnie 80 cm x 55 cm. Jak dobrze przeliczyłam to najbliżej jest 37 cali.
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
W TV to, że jest stary i za postaciami idzie ich "cień", na komputerowym TV, że obraz jest jakiś taki... szeroki i jak siedzi się pod kątem to traci na kolorze i obraz jest "wyblakły".
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
Wieczór, przy zgaszonym świetle.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
Niedrogo, 1500 zł.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Nie.
Jeszcze na koniec uwagi od siebie: Tak naprawdę nie zależy mi na wielu rzeczach i w sumie najważniejsze, żeby obraz był dobry, nie rozmywał się, więc jeśli w tej cenie nie opłaca się brać nic co odtworzy filmy np z napisami to z tego zrezygnuję. Jasne, że fajnie byłoby mieć różne ciekawe funkcje, ale wątpię, że coś się znajdzie.
Aha i nie chcę kupować w sklepie internetowym, bo wolałabym telewizor najpierw zobaczyć.
Jak ktoś ma jakieś konkretne propozycje z konkretnego sklepu w Krakowie to proszę o informację
[PS. Przed pytajnikiem nie dajemy spacji
]
Pozdrawiam.
Czas kupić TV. Próbowałam poradzić sobie z tym sama, ale ogrom informacji mnie przeraża. Z tego wszystkiego rozbolała mnie głowa i muszę prosić Was o opinię.
Nie wiem czy tak do końca w dobrym dziale piszę, więc jeśli nie to może ktoś przenieść.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
ok 15m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
Są dwa typy: ok 1-1.30 m i ok 3-3.20 m (nie pomiędzy).
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
Najczęściej 1/2/3.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
I tak, i tak. Bliżej na wprost, a dalej bokiem. W sumie zależy ile osób ogląda. Jak więcej to wiadomo, że ktoś będzie siedzieć pod kątem - chyba?
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Musi stać.
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Słońce będzie świeciło za telewizorem, będzie on stał tuż przed oknem w tej pozycji: |\. Pierwsza kreska to okno, druga TV
Nie wpada dużo światła. Tak w sam raz. A i są rolety.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Stary
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Pilot
Poza tym nie zależy mi na żadnych innych rzeczach, bo do tej pory tego nie miałam i żyję.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
O co chodzi? O naziemny cyfrowy?
10.Jakie urządzenia ?
Może pendrive, dysk zewnętrzny (ale nie jest to konieczne).
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
Nie wiem, to zależy. Najczęściej chodzi między 16-18 i późnymi wieczorami.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Nie rozróżniam... w komputerze mam monitor Samsung SM P2270HD i taka jak tam jest ok.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
Oglądamy filmy, dokumenty, wiadomości, pr. publicstyczne, seriale, sport (chociaż teraz to wszystko jest w necie).
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Niekoniecznie, od tego jest komputer
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
jw
16.Preferencje co do marki ?
Brak.
17.Preferencje co do wielkości ?
Nie może być za duży, bo się nie zmieści. Metr szer i 70 cm wys? Myślę, że optymalnie 80 cm x 55 cm. Jak dobrze przeliczyłam to najbliżej jest 37 cali.
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
W TV to, że jest stary i za postaciami idzie ich "cień", na komputerowym TV, że obraz jest jakiś taki... szeroki i jak siedzi się pod kątem to traci na kolorze i obraz jest "wyblakły".
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
Wieczór, przy zgaszonym świetle.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
Niedrogo, 1500 zł.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Nie.
Jeszcze na koniec uwagi od siebie: Tak naprawdę nie zależy mi na wielu rzeczach i w sumie najważniejsze, żeby obraz był dobry, nie rozmywał się, więc jeśli w tej cenie nie opłaca się brać nic co odtworzy filmy np z napisami to z tego zrezygnuję. Jasne, że fajnie byłoby mieć różne ciekawe funkcje, ale wątpię, że coś się znajdzie.
Aha i nie chcę kupować w sklepie internetowym, bo wolałabym telewizor najpierw zobaczyć.
Jak ktoś ma jakieś konkretne propozycje z konkretnego sklepu w Krakowie to proszę o informację
[PS. Przed pytajnikiem nie dajemy spacji
Pozdrawiam.
Ostatnia edycja: