Telewizor do salonu 65" lub 75" do 9000 zł

Tilter

New member
Witam, potrzebuję wymienić mojego 12-sto letniego samsunga 48" na coś większego 65" lub 75". Będzie do niego podpięty internet i służyć będzie głównie do oglądania platform streamingowych typu Netflix (filmy i seriale) oraz produkcji kinowych w wysokiej jakości. W przyszłości też może zostanie podpięta konsola. Preferowałbym raczej OLEDA. Chciałbym się zamknąć w kwocie najlepiej do 9 tyś. chyba że jest coś godnego uwagi żeby trochę więcej dopłacić i będzie to robiło dużą różnicę. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 38m^2 - salon.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? - Samsung 48 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? - HDR, Dolby itp
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Platformy streamingowe takie jak Netflix, HBO, Skyshowtime, filmy Blue Ray
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Mam głośnik Wi-fi Marshal Stanmore, w przyszłości może jakiś soundbar.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4h, w weekendy dłużej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie ma znaczenia ale dobrze by było żeby zminimalizować odbicia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Czasami
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 1h dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Popołudnia i wieczory.
17. Preferencje co do wielkości? 65 lub 75 (więcej się nie zmieści)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? - smużenie, nawigacja pilotem w serwisie youtube lub przeglądarce
19. Preferencje co do marki ? Brak.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 9 tyś
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu, ? Być może

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Faktycznie co do preferencji najlepsze jakościowa na rynku są Oledy .
W tej klasie masz za małą dopłatą :
- Samsung 65S95D za 9599 zł z pakietem gratisów

Warto też sprawdzić mini leda 75C855 za 7799 zł z pakietem.

Kiedy planujesz zakup ?

Tilter

New member
Planuje dokonać zakupu w przeciągu miesiąca. Przemyślałem sprawę i raczej wybór zawężam do 65" OLED.
Zatem czy warto dopłacać do modelu Samsunga 65S95D? Czy może lepiej kupić LG 65C45LA? Jest sporo tańszą alternatywą tylko nie mam pojęcia czy różnica będzie aż tak odczuwalna w użytkowaniu?
Ewentualnie poczekać chwilę jak stanieje Samsung 65S95D lub LG 65G4?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Le S90D i G4 - to modele topowe i szybko nie spadną.
A już ten Samsung , na tej nowej matrycy w tej klasie cenowej - robi zawsze ogromne wrażenie.
Jeśli masz na dopłatę - będziesz równie zachwycony jak inni :
Prawdziwą innowacją w S95D jest jednak technologia “OLED Glare Free”. Powłoka antyrefleksyjna obiecuje redukcję odblasków nawet o 70% w porównaniu z poprzednim modelem, nie wpływając przy tym na jakość obrazu. To techniczne osiągnięcie z pewnością ucieszy osoby oglądające telewizję w bardzo jasnych pomieszczeniach.

Prostokątny ekran płaski widziany z przodu, podzielony na dwie części, umieszczony na czarnym stojaku, na tle beżowej ściany, z białą lampą po prawej stronie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Radosław76

New member
Zgodzę się z @kikim, S95D to kompletnie inna liga tak jak LG G4. C4 to super telewizor, ale ni jak nie jest blisko do jasności tych 2 wcześniejszych modeli. Widziałem tego S95D na żywo w akcji i ta matowa matryca jest dla mnie rewelacyjna. Są też jej przeciwnicy bo "czerń nie jest czarna" w trakcie dnia - tylko, że kto ma czas oglądać telewizor w ciągu dnia. A dwa telewizor kompletnie nie ma problemów z refleksami i nie wygląda jak lusterko. Dla mnie bajka.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na wszystkich którzy zamówili do domu z matową matrycą Oled TV , czyli s95D , zarówno w 65" jak i w 77" - są zachwyceni !

Tilter

New member
Mam wiszącą szafkę pod telewizorem i szafki nad TV. Jakbym wstawiał 77" to by było "od bandy do bandy" :)
Żona marudzi, że 75-77 za duzy i ciezko jej sie bedzie ogladalo. Musi póki co zostać 65".
Waham się pomiędzy tymi trzema modelami co zaproponowaliście:

• Samsung S95D - na plus matowa matryca, mniej refleksów ale czy nie kosztem bardziej wypłowiałych kolorów? Na minus system Tizen.
  • LG G4 - na plus przemawia do mnie sterowanie pilotem jak kursorem oraz system webOs. Z tego co widzialem na youtube to kolory wygladaja na nim bardziej naturalnie.
  • LG C45 - sporo tańszy a przeskok w obrazie pewnie i tak będzie kolosalny. Za zaoszczędzone złotówki może soundbar jakiś wleci.

Im więcej testów oglądam tym więcej niepewności mam. Może uda mi się zobaczyć na żywo w jednym sklepie i porównać.

WłaścicielSiebie

Active member
Żona marudzi, że 75-77 za duzy.
Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5m
Jutro kurier dostarczy do mnie 77' s90d - 8800pln to napiszę jak wrażenia, ale kontaktowałem się z kilkoma osobami, które już mają ten TV w 77' i są bardzo zadowoleni. Odległość 3,5m to 77' minimum, nawet większy mógłby być. Żona jest w błędzie....

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
myślę , że dobrze przeprowadziłeś analizą.
Najlepszy do tych warunków z powyższych - jednak 65S95D.
Masz specjalną ofertę dla członków forum i to pełnym pakietem, z montażem i dostawą również.
To znacznie lepsza jakość niż s90D.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jutro kurier dostarczy do mnie 77' s90d - 8800pln to napiszę jak wrażenia, ale kontaktowałem się z kilkoma osobami, które już mają ten TV w 77' i są bardzo zadowoleni. Odległość 3,5m to 77' minimum, nawet większy mógłby być. Żona jest w błędzie....
Może i żona w błędzie, ale weź ją przekonaj... he he. Nie zawsze jest to proste.

Z każdego z tych telewizorów będziesz zadowolony.
Który wybrać? Jak to powiadają rozmiar ma znaczenie. Także w miarę możliwości wybierz jak największy.

Co do systemów w TV - miałem Oleda LG, teraz mam następnego - C4 - system WebOS bardzo mi pasuje.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Może żona w domu nosi spodnie i chłop nie ma nic do gadania.
Bywa i tak, ale żona ewidentnie nie ma pojęcia o czym mówi, a wręcz wprowadza w błąd.

Z 3.5m do oglądania filmów, seriali i konsoli, to min. 85", żeby nie powiedzieć 98", a w przypadku seansów i projekcji to 120" wchodzi w grę.
77" w Twoim wypadku, już nie wspomnę o dużym 38m2 salonie, bo to już wizualne aspekty, te 77" to minimum - skoro więcej się nie da.

Mam wiszącą szafkę pod telewizorem i szafki nad TV. Jakbym wstawiał 77" to by było "od bandy do bandy" :)

No i co? Jesteś niewolnikiem jakiś wiszących szafek? To jest zmień, zmniejsz, przysuń, wyrzuć.
Co jest istotniejsze, komfort oglądania/grania, czy jakieś zapyziałe meblościanki.

Waham się pomiędzy tymi trzema modelami co zaproponowaliście:

Matowego Samsunga kupuję się tylko i wyłącznie pod warunkiem fatalnych warunków lokalowych, czyta - problem z odbiciami.
W serię "G" w ogóle bym się nie pakował przy takiej odległości/przekątnej, bezsens.

Tilter

New member
Może żona w domu nosi spodnie i chłop nie ma nic do gadania.
Bywa i tak, ale żona ewidentnie nie ma pojęcia o czym mówi, a wręcz wprowadza w błąd.
Ja z telewizora korzystam okazjonalnie, jak obejrzę 3 filmy w ciągu tygodnia to jest max. Więcej czasu spędzają przy nim dzieci i żona i to dla nich dobieram sprzęt. Dlatego ja nie będę upierał się przy swoim w tej kwestii. Mam swoje hobby gdzie nikt mi w nie nie ingeruje.

No i co? Jesteś niewolnikiem jakiś wiszących szafek? To jest zmień, zmniejsz, przysuń, wyrzuć.
Co jest istotniejsze, komfort oglądania/grania, czy jakieś zapyziałe meblościanki.
salon3.png

Modyfikacje zbyt skomplikowane żebym się chciał w nie bawić. Pod TV jest jeszcze głośnik wi-fi, który zmieni pewnie później na soundbara.
Matowego Samsunga kupuję się tylko i wyłącznie pod warunkiem fatalnych warunków lokalowych, czyta - problem z odbiciami.
W serię "G" w ogóle bym się nie pakował przy takiej odległości/przekątnej, bezsens.
Czyli główną różnicą między serią G a C jest jakaś powłoka antyrefleksowa lub zwiększona jasność matrycy? Dobrze to rozumiem?

WłaścicielSiebie

Active member
Pierwsze wrażenia super. Jestem bardzo zadowolony, jak na razie nie zauważyłem żeby można było się do czegoś przyczepić. Kilkuletni LED vs OLED = przepaść.

Do góry