Telewizor do komputera, max 3000-3500zł

Glazik

New member
Witam! Planuję zakup telewizora. Ma on służyć jako monitor do komputera, gram w gry komputerowe, więc specyfikacja w tym kierunku jest wskazana. Chciałbym zachować odpowiednią jakość wyświetlanego obrazu. Interesuje mnie telewizor LCD z podświetleniem LED. Mam nadzieję, że cenowo się już zmieszczę (jeszcze jakiś czas temu LED'y były bardzo drogie). Wymagam połączenia HDMI, FULL HD oraz minimum 100Hz. Żadne inne bajery w TV nie są mi potrzebne. Niżej potrzebne dane :

odległość od ekranu ? 2,5-3m
jak słońce świeci w pokoju ? Okno jest na przeciw miejsca gdzie będzie wisiał telewizor, jednak w pokoju żaluzje i rolety mam zasłonięte przez 80% czasu.
Jak duży jest pokój ? 3mx5m
jaki masz obecnie telewizor? Monitor - LG W2261VP 22''jakie programy najczęściej oglądasz? Gram/internet/filmy
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? Wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ? Bez (przy świetle tylko gdy jestem bardzo zmęczony i zasypiam oglądając)
wolisz obraz ostry czy łagodny ? Ostry
matryca błyszcząca czy matowa? Obojętnie
preferowana wielkość telewizora? 42 albo 46 cali (w innym pokoju mam 42 cale i jestem przyzwyczajony do wielkości, więc jedyne rozwiązanie to ta sama wielkość lub więcej)
preferowana marka ? Obojętnie
czego nie lubisz w telewizorach? Przebajerowania, zbyt dużego poboru prądu
jakie urządzenia będą podłączone ? Komputer, może w przyszłości Polsat Cyfrowy
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 1% TV, 99% komputer
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? na wprost
czy ważne jest wifi ? Może go nie być
czy będziesz korzystać z widgetów ? Nie
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Nie, wystarczy z pod kompa
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Nie
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Nie musi
ma mieć 3D ? Nie musi
ma mieć slot na karty SD ? Nie musi
ma mieć tuner DVB-S ? Nie musi
jakimi złączami ? 2xHDMI obowiązkowo
jaki masz sygnał ? -
ile programów HD ? -
ma stać czy wisieć ? może stać ale dużo bardziej wolałbym aby wisiał
jaka klasa cenowa ? Maksymalnie 3-3,5 tysiąca, im taniej się uda tym lepiej :)

Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
wg danych które podałeś najważniejszy jest mały input lag.
Ja sięgałbym po 46" do takich potrzeb :
Toshiba 46 SL 733
Toshiba 46 VL748
Sharp 46LE 630
Sharp 46LE 820
Panasonic 46G30
Samsung 46D 6100

Glazik

New member
Dzięki za szybką odpowiedź :)

wg danych które podałeś najważniejszy jest mały input lag.
Ja sięgałbym po 46" do takich potrzeb :
Toshiba 46 SL 733
Toshiba 46 VL748
Sharp 46LE 630
Sharp 46LE 820
Panasonic 46G30
Samsung 46D 6100

Toshiba 46 SL 733 - ten bardzo mi się podoba - mam tylko dwa pytania:
Toshiba Regza 46SL733 Green Picture Problem - YouTube
Jak mam się do niego odnieść? Czy to normalne czy może gość po prostu coś zrobił, że kolor czarny z bliska wydaje się zielony? Jeśli chodzi o czas reakcji - jedno źródło mówi, że jego czas reakcji top 4ms, a drugie, że 6ms - jaki jest w takim razie?

Toshiba 46 VL748 - szukałem, ale znalazłem tylko oferty ponad 4-4,5 tysiąca - ciężko będzie go dostać w mojej preferowanej cenie...

Sharp 46LE 630 - nie znalazłem dobrej oferty z pełnym opisem, tylko częściową... Wydaje się być jednym z preferowanych - powiedzmy numer 2 z listy którą wymieniłaś.

Sharp 46LE 820 - bardzo zainteresował mnie ten model ze względu na opinie oraz pobór prądu, który podobno wynosi około 50W po nagrzaniu (opinia użytkownika, więc nie mam pewności). Niestety przewinęło mi się kilka opinii na temat podświetlania krawędziowego (podobno jest słabe choć są osoby, twierdzące, że ludzie przesadzają) oraz szyby na matrycy powodującej brak jednolitej czerni. Ile w tym wszystkim prawdy?

Panasonic 46G30 - to telewizor plazmowy (chyba, że jest jeszcze jeden o tej nazwie i go nie znalazłem - odpada ze względu na pobór prądu)

Samsung 46D 6100 - również bardzo interesująca opcja zwłaszcza, że jeśli dobrze wyczytałem to posiada on już możliwość odtwarzania obrazu 3D - bardzo przyszłościowe rozwiązanie. Cena trochę wykracza ponad budżet - telewizor chcę wziąć na raty jednak dałoby się to przełknąć. Nie znalazłem tylko nigdzie informacji na temat czasu reakcji? Bliski do bycia numerem jeden na tej liście ;)

Glazik

New member
Do kogo mam kierować te pytania na PW bo nie do końca rozumiem? :) Podałem dziś wymienione przez Ciebie modele w zaprzyjaźnionym sklepie RTV, do wtorku powinienem wiedzieć za ile najmniej są w stanie mi załatwić te modele - a potem zdecyduje czy chce któryś kupić u nich czy jednak poszukać innego źródła. Wspomniana dwukrotnie przez Ciebie Toshiba nie posiada opcji wyświetlania obrazu 3D - którą to posiada Samsung. Co zatem tak przeważa nad modelem Samsunga w tej Toshibie, że jest lepszy? Czekam również na odpowiedzi dotyczące mojego poprzedniego postu :)

Glazik

New member
Odkopuję stary temat - ale mój i ciągle aktualny ;) Sprawdziłem w znajomym sklepie i mam do wyboru albo Toshibe SL 733 albo Toshibę SL 833. Niestety nie dostępny jest już model 46VL748. Domyślam się, że SL 833 to trochę nowszy model, SL733 jest nawet przez wiele osób polecanym pod komputer, więc jest już pewna alternatywa. Chciałbym tylko się dowiedzieć na chwile obecną z wymienionych przeze mnie modeli - który jest lepszy? Dziekuje Kiki za propozycje wspomnianej przez Ciebie Tośki VL748 - niestety mając możliwość kupna w sklepie 9km obok jest to dużo wygodniejsze później w razie gwarancji - a sprzedawca znajomy ;) Tak więc czekam na małe porównanie - który wybrać z tych dwóch?

Dziękuję za pomoc

don111

Banned
Wymagam połączenia HDMI, FULL HD oraz minimum 100Hz. Żadne inne bajery w TV nie są mi potrzebne.

czego nie lubisz w telewizorach? Przebajerowania, zbyt dużego poboru prądu
...
Panasonic 46G30 - to telewizor plazmowy (chyba, że jest jeszcze jeden o tej nazwie i go nie znalazłem - odpada ze względu na pobór prądu)
a może porównaj ceny przed zakupem, bo niby chcesz oszczędności prądu tylko nie patrzysz że za nawet gorsze telewizory nadpłacasz na starcie pieniadze za prąd, które się zwrócą za parę lat użytkowania
do komputera możesz kupić LCD 50hz, to bez znaczenia czy będzie 100 czy 200hz, w grach i tak upłynniacz będzie wyłączony bo inaczej nie będzie się dało grać, to nie monitor LCD z input lagiem 20ms
pomijam fakt, że gry na plaźmie oferują zdecydowanie lepszą płynność obrazu przy niskim input lagu

Glazik

New member
Jest to w sumie argument. Nie pomyślałem o tym wcześniej muszę przyznać, ale właśnie po to założyłem temat na forum, aby dowiedzieć się jakie rozwiązanie jest najlepsze :) Z drugiej strony aktualnie mój monitor pobiera 40W, ta plazma ma wpisane w specyfikacji 275W... To trochę DUŻA różnica, mój cały komputer + monitor + światło pobiera 210W na dzień dzisiejszy... (schodzi do 180 gdy nie robie nic skomplikowanego). Wolałbym jednak pozostać przy 100Hz mimo tego, że teoretycznie dla mojego oka nie ma różnicy. Piszę teoretycznie ponieważ jednak dostrzegam różnicę w sklepie między 50Hz a 100Hz. Boję się trochę plazmy ze względu na przyswajanie obrazu. Czytałem, że plazma zapamiętuje kolory, nie wiem jak to ma się do praktyki, ale wiem, że obraz w komputerze często zostaje "przystopowany" czasem na dłuższą chwilę (np gdy odchodzę od komputera). Jeśli chodzi o ceny LED'ów o których wspomniałem to mogę dostać SL733 za 3800zł i SL833 za 3600zł. Sama ostrość i to jak żywe są kolory zdecydowało, że wybrałem TV LED jako cel.

don111

Banned
to co widziałeś na LCD w sklepie w 100hz to wstawianie pośrednich klatek na jakiejś demówce, w grach akcji możesz o tym zapomnieć bo ten system wprowadza takie opóźnienia że nie da się grać
w trybie "gra" jakie posiada większość LCD może być niski input lag ale wszystkie 100-200-400hz systemy są powyłączane

zużycie prądu 275W to jest maksymalna wartość, średnio 46G30 nie weźmie więcej niż 170-180W przy dosyć wysokich nastawach, jak wolisz stonowany obraz to nawet mniej
obrazy statyczne nie są problemem na Panasonicu, chyba że grasz non stop w jedno i to samo (bez oglądania niczego innego w tym czasie) przez tydzień z rzędu i gdy gra posiada statyczny wskaźnik ciągle w tym samym miejscu, zresztą jest piksel orbiter - przesuwanie pikseli zapobiegające temu zjawisku
nawet jak uśniesz raz czy drugi raz, przy włączonym tv to nic się kompletnie nie stanie
co do kolorów to możesz być pewny że są o 100% lepsze w plaźmie, bardziej nasycone i naturalne jednocześnie, jedyna różnica to wielka jasność LCD, obraz świeci mocniej w sklepie, stąd takie wrażenie

Glazik

New member
Czyli teraz wszystko skupia się wokół Panasonic 46G30. Wg parametrów mi się podoba, a ufam Twojej wiedzy, więc tym bardziej jestem przychylny. Nawet jeśli pobierałby mi drugie tyle co teraz to koszt prądu miesięcznie wzrósłby z 25zł do 45zł - co oznacza 240zł rocznie drożej, ale jakbym miał wydać 4k (w ratach) na LED to i tak dopiero po 4 latach ten LED zacząłby mi się zwracać. Muszę się zorientować jaka cenę zaproponuje mi znajomy sklep - na skąpcu widziałem ten TV za 3,1k.

promyk79

New member
Jest to w sumie argument. Nie pomyślałem o tym wcześniej muszę przyznać, ale właśnie po to założyłem temat na forum, aby dowiedzieć się jakie rozwiązanie jest najlepsze :) Z drugiej strony aktualnie mój monitor pobiera 40W, ta plazma ma wpisane w specyfikacji 275W... To trochę DUŻA różnica, mój cały komputer + monitor + światło pobiera 210W na dzień dzisiejszy... (schodzi do 180 gdy nie robie nic skomplikowanego). Wolałbym jednak pozostać przy 100Hz mimo tego, że teoretycznie dla mojego oka nie ma różnicy. Piszę teoretycznie ponieważ jednak dostrzegam różnicę w sklepie między 50Hz a 100Hz. Boję się trochę plazmy ze względu na przyswajanie obrazu. Czytałem, że plazma zapamiętuje kolory, nie wiem jak to ma się do praktyki, ale wiem, że obraz w komputerze często zostaje "przystopowany" czasem na dłuższą chwilę (np gdy odchodzę od komputera). Jeśli chodzi o ceny LED'ów o których wspomniałem to mogę dostać SL733 za 3800zł i SL833 za 3600zł. Sama ostrość i to jak żywe są kolory zdecydowało, że wybrałem TV LED jako cel.

g30 to neoPlazma jest obniżone zużycie energii oraz jest zabezpieczony jeśli chodzi o to określenie "przyswajanie obrazu"

zazwyczaj w sklepach jest podpięty kiepski sygnał pod telewizory więc trudno zobaczyć różnicę między telewizorami.

Jeśli chodzi o odwzorowanie barw plazma nie ma jeszcze odpowiednika w ekranach lcd led

Natomiast zanim się ekran wypali Taki telewizor plazmowy i tak będzie już w takiej cenie żę żadna strata ,więc po co patrzeć na żywotność lepiej Cieszyć się idealnym płynnym obrazem.

Glazik

New member
Witam po długim czasie! Zostałem nabywcą wyżej wymienionego Panasonica. Niestety nie wiem co mam myśleć o niektórych sprawach z nim związanych. Obraz w jednej z gier wydaje się mieć poziome paski podczas ruchu - coś jak szerokości jednego piksela i przesuwające się pionowo. Ciężko zauważyć je w ciemnych kolorach, ale głównie są zauważalne w kolorach żółci/brązu. Ciężko je dostrzec nawet tam, ale jednak - trzeba się uważnie przyjrzeć. Nie zauważyłem podobnej rzeczy na filmach. Co może być powodem? Czy powinienem wyłączyć jakąś opcję w TV? Używam go tylko do komputera (nie mam nawet podłączonego dekodera). Mam również problem z optymalnym doborem kontrastu/ostrości itd. Ustawiając w pewnym momencie wydaje mi się, że wszystko jest w porządku, a potem w jakimś momencie się okazuje, że obraz jest za ostry/za jaskrawy czy coś takiego.
Poza tymi problemami póki co reszta wydaje się ok :)

Do góry