Telewizor do kablówki UPC oraz PS3

smigielo

New member
Witam wszystkich forumowiczów!
Od jakiegos czasu chodzi mi po glowie zakup telewizora, gdyz moj obecny jest juz troche wysluzony i chyba pora na wymiane na nowy. Niestety jestem kompletnym laikiem w tym temacie, a im dluzej przegladam internet, tym wiekszy metlik mam w glowie... Dlatego chcialbym sie zapoznac z opinia ludzi, ktorzy znaja sie na temacie :).

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
ok. 25m^2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
1,5-2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
również bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
stać na stoliku
6. Jak słońce świeci w pokoju?
okno jest za telewizorem, chociaz w przyszlosci moze sie to zmienic
7. Jaki masz obecnie telewizor?
29' CRT
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
nie zalezy mi na bajerach, przede wszystkim ladny obraz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
cyfrowy
10 Jakie urządzenia?
dekoder UPC, konsola PS3 oraz komputer (filmy), w przyszlosci mozliwe, ze amplituner
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
3-4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
brak preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
sport, a w szczegolnosci pilke nozna
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
tak, zamierzam graz w gry uzywajac konsoli PS3, około 1-2h dziennie
16. Preferencje co do marki?
brak
17. Preferencje co do wielkości?
40'-46'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
pikseloza
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
3000zl
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
nie potrzebuje

Generalnie potrzebuje telewizora do pokoju dziennego, ktory bedzie sluzyl do ogladania kablowki z UPC (w wiekszosci mecze pilkarskie), filmow puszczonych z komputera oraz do grania przy uzyciu PS3 (czasami online). Czyli do wszystkiego po troche. Bede wdzieczny za wskazowki :).

cosmo-pl

New member
No to Ci powiem, że ja szukałem dokładnie czegoś takiego jak ty i też się przesiadałem z 29" CRT. Kupiłem Toshibę TL938 i jestem bardzo zadowolony. Udało się mi przez przypadek znaleźć używaną za 1350 PLN z gwarancją jeszcze na 11 m-cy. Komuś ten tv sprawiał problemy, a ja mu tylko zaktualizowałem oprogramowanie i dobrze śmiga. Sport bez dopalaczy na 100Hz też świetnie wygląda (brak aureoli). Oglądam nogę i NBA. Co do UPC to po złączu CI+ możesz sobie podłączyć MediaModuł i pozbędziesz się 2 pilota i klockowatego dekodera. Okulary 3D udało mi się kupić za 84 PLN, czyli też nie jakaś straszna cena.

Z minusów brak flasha w przeglądarce, skromna oferta Toshibaplaces ale się to pewnie zmieni za jakiś czas. Czasem, przy niektórych filmach nie chce czytać napisów ale mkv i avi, działa bez zarzutów. Jakiś problem jest z mp4 (txt i srt nie chce mi się wczytywać). Same filmy chodzą bardzo dobrze, nie zacinają się. Za 3000 koła pewnie znajdziesz coś znacznie lepszego ale przemyśl sprawę czy się trochę nie wstrzymać i nie kupić czegoś tańszego na 2, 3 lata aby potem wziąć w rozsądnej cenie UHD. I jeszcze jedno, dla 2m 1,5m odległości to wg mnie 40" powinno starczyć.

Do góry