Telewizor do grania na PS5 oraz oglądania sportu (głównie piłki nożnej) od 4000 do 5000 zł

niedzielnygracz

New member
Szanowni Państwo

bardzo proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu telewizora. Przeznaczenie jak w temacie. Poniżej odpowiedzi na pytania, które pozwoliłem sobie wykorzystać z innych tematów na forum.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor - ok. 12,5 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora - 2-3,5 m (pokój przeznaczony tylko do w/w celów, więc bez różnicy)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem - 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne - ze względu na wskazane przeznaczenie praktycznie tylko na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć - obecnie stać, docelowo (za około 7-8 miesięcy) wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju - nie mam pojęcia, ale na oknach są rolety oraz folie, więc słońce nie powinno sprawiać problemu
7. Jaki masz obecnie telewizor - Samsung UE48H6200, zakupiony w 2015 r. (za ok. 2200 zł) - byłem dosyć zadowolony, ale niestety w ostatnim czasie pojawiły się trzy białe plamy
8. Co chcemy aby telewizor posiadał - odświeżanie 100/120 Hz (ze względu na przeznaczenie) oraz sensowny, szybki SMART TV i menu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) - PS5, dekoder Orange, sporadycznie Netfilx i Canal Plus Online - czyli 4K i HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora - PS5 i jakiś porządny, ale nie mega drogi soundbar oraz dekoder Orange
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor - czasami 5-6, czasami w ogóle
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą - nie wiem, nie mam wiedzy na ten temat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej - sport (głównie piłka nożna)
14. Czy zamierzasz korzystać z Internetu na ekranie telewizora - sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - tak, do tego głownie ma służyć telewizor - konsola PS5
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień - wieczorami
17. Preferencje co do wielkości - minimum 65 cali, ale marzy mi się 75-tka (choć wiem, że w tej cenie to raczej niemożliwe)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach - awaryjność, białe plamy na ekranie, wysoki Input lag, "przycinanie" przy oglądaniu dynamicznego sportu, nierówne podświetlenie
19. Preferencje co do marki - bardzo chciałem Sony, ale po cenach widzę, że jest to mało realne. Widzę też, iż polecane są telewizory TCL, ale mam duże obawy co do ich awaryjności (w związku z opiniami przeczytanymi na innych portalach)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne - nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup - 4000-5000 zł (wolałbym tego nie przekraczać, a jeżeli już, to minimalnie)
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu - oczywiście, ale zależy to od ceny takiej usługi
23. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program - tak
24. Jak często wymieniasz telewizory w domu - 6-7 lat.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Zaznaczam też, iż obawa co do telewizorów TCL być może jest niepoparta niczym sensownym, ale chętnie przyjmę wszelkie argumenty "za".

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli zakup na tyle lat i chciałbyś mieć radość każdego dnia :
  • Sharp 65EQ6 za 4199 zł
  • TCL 65C735 za 4199 zł
  • Philips 65PUS8807 4899 zł
  • Sharp 65EQ7 za 4199 zł
  • Philips 70PUS8535 za 4499 zł
Plus dodatkowo masz do każdego pakiet gratisów o wartości 500 zł .

niedzielnygracz

New member
Bardzo dziękuje za odpowiedź i pomoc!

A co Pan sądzi o dołożeniu tych kilku stów do Samsunga QE65QN85A lub Sony XR-65X90J? Ewentualnie tańszym Sony KD-65X85J?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

niedzielnygracz

New member
Te pięć stów mogę dorzucić, czyli 5500 zł. Więcej mi szkoda, z uwagi na częste "zarżnewanie" telewizora. OLED-ów obawiam się o tyle, że zdarzają mi się dni (ze względu na luzy w pracy), że konsola "chodzi" 9-10 godzin dziennie, a zdarza się również tak, że "zostawię" ją ze "stałym ekranem" na godzinę-dwie. Czytanie na temat OLED-ów skończyłem 2 lata temu i szczerze nie mam pojęcia czy cokolwiek się zmieniło w kwestii ich wypalania.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ok. jeśli taki podział wykorzystania telewizora .
To Oled TV odpuszczamy w ofercie.
Zresztą kasy nawet jak dodasz 500 zł - nie wystarczy.

Samsung 65QN85A - nie jest produkowany już kilka miesięcy .
Więc trudno będzie o nowy egzemplarz.
Następca jest z literką B ale kosztuje 7000 zł - więc kasy brakuje.

Sony Z końcówką J - ta sama sytuacja.
Następca od kilu miesięcy ma końcówkę K

Do deklarowanej ilości grania - najlepiej i to bez dopłaty charakteryzuje się TCL Qled C735 z matrycą i odświeżaniem 144Hz.

Do góry