Telewizor do 50 cali

jugglerpl

New member
Witam.

Proszę o pomoc w wyborze telewizora do salonu. Już się gubię w tym w tym wszystkim :niewiem:
Nie mam doświadczenia, będzie to de facto mój pierwszy z lepszych TV. Koniecznie ze Smartem i najchętniej z Androidem (tu się boję, żebym potem tego nie żałował, nie powinien się zacinać).

1. Odległość od ekranu? 2-2.5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okna od południa, tv na ścianie północnej. Mam rolety i zasłony, używam głównie w godzinach wieczornych.
3. Jak duży jest pokój: około 20 m2
4. Preferowana technologia: Android TV, ale nie upieram się mocno
5. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam :)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Rozrywka, filmy.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczorem.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? ja wolę bez światła, ale żona z :D
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? nie wiem
10. Matryca błyszcząca czy matowa? nie wiem
11. Preferowana wielkość telewizora? 43/49/50 cali
12. Preferowana marka? Mam słabość do Sony. Z tym, że naczytałem się, że a to serwis zły, a to oprogramowanie muli... No i nie wiem.
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Nie lubię ogólnie Samsunga.
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Będzie podłączony kabel antenowy, Apple Tv i być może Xiaomi mi box. Sporadycznie laptop, być może za jakiś czas dekoder po hdmi.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? pół na pół
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? głównie na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? konieczne
18. czy będziesz korzystać z widgetów? nie wydaje mi się.
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Youtube itp, przeglądarka raczej nie.
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Bardzo rzadko.
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Nie wiem
22. ma mieć 3D? nie
23. ma mieć slot na karty SD ? Nie musi mieć
24. ma mieć tuner DVB-S? nie musi mieć
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - Apple Tv, HDMI - być może Mi Box (o ile będzie mi potrzebny), HDMI - laptop, USB - dysk/pendrive
26. Jaki masz sygnał: obecnie wystarczała mi tv cyfrowa naziemna z tradycyjnym wtykiem tv. Jeśli zdecyduje się na coś lepszego, to będzie to kablówka od UPC (dekoder z wyjściem hdmi).
27. ile programów HD? Obecnie niewiele, można przyjąć, że tyle co w cyfrowej naziemnej.
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: min. Full HD
30.Dvb-t: tak, DVB-C: nie wiem
31.Na czym najbardziej Ci zależy: bezawaryjność, zakup w dobrej relacji cena - jakość. Nie muszę mieć wybajerzonego w multum funkcji TV, ale też nie chce kupić byle czego.
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: codziennie 2-4h
33.Sugerowana cena ? do 3000 zł.

Znalazłem następujące propozycje (ale rozważę również inne):
Sony Bravia KD-49XH8096
Sony Bravia KD-49XG8096
LG LED 50UN81003LB
Philips 50PUS8535/12 - tutaj niektórzy odradzają mi tę markę (awaryjność), choć widzę, że nawet tu na forum ten model chwalicie.

Nie ukrywam, że sercem jest za Sony. Z tym, że podobno wydajnościowo nie jest to zbyt dobry wybór, a cenowo stoi wyżej.
Za każdy komentarz z góry dziękuję i będę wdzięczny za uzasadnienie dlaczego akurat ktoś poleca konkretny produkt.

Jeszcze nie zdecydowałem czy wybiorę 43 czy 49-50 cali (jeśli wezmę mniejszy, to po prostu z tej samej serii).

Petru23

Banned
W tejncenie kupisz na promocji 49XH8505 co i o zamyka sprawę. 100hz, genialne kolory, świetne kąty. Nie daj sobie wmówić Philipsa czy tcla. Samsungi też w tej cenie są baaardzo przeciętne porównując do sony
https://geex.x-kom.pl/recenzje/recenzj-i-test-tv-sony-49xh8505/

I nie to, że philips jest tu chwalony czy coś, tylko doświadczasz aktywnej sprzedaży. To już nie jest forum specjalistów tylko kanał sprzedaży kilku marek.

Ostatnia edycja:

jugglerpl

New member
W tejncenie kupisz na promocji 49XH8505 co i o zamyka sprawę. 100hz, genialne kolory, świetne kąty. Nie daj sobie wmówić Philipsa czy tcla. Samsungi też w tej cenie są baaardzo przeciętne porównując do sony

I nie to, że philips jest tu chwalony czy coś, tylko doświadczasz aktywnej sprzedaży. To już nie jest forum specjalistów tylko kanał sprzedaży kilku marek.

A co z losowością rodzaju matrycy w tym modelu?

Lechu1956

New member
@jugglerpl
Mój telewizor android tv z 2015 roku posiada nowszą wersję Youtube, niż drugi z webos rocznik 2017. Z UPC , to według mnie lepszym rozwiązaniem od dekodera jest ich moduł ci. Posiadając sam internet od tego operatora masz bezpłatny dostęp do pakietu Start ( ponad trzydzieści kanałów). Możesz do tego samego gniazda co naziemna, podłączyć kabel z UPC i zobaczyć jak działa ich telewizja.Dawniej telewizory z dvb-s miały lepsze wsparcie techniczne. Np. Sony WD665 otrzymało kodek hevc, a WD660 już nie. Obecnie jest to chyba bez znaczenia.

SLAV7

New member
Bez reklam
Z tego co wiem 49XH8505 ma matryce VA. Taką miał w teście. Byłem w sklepie aby obejrzeć ten TV i tez miał matryce VA. W tym budżecie to najlepszy TV do 50 cali na rynku.

Sprawdź matrycę przy zakupie. Jesli zamawioasz przez internet możesz zwrócić.

Petru23

Banned
Z tego co wiem 49XH8505 ma matryce VA. Taką miał w teście. Byłem w sklepie aby obejrzeć ten TV i tez miał matryce VA. W tym budżecie to najlepszy TV do 50 cali na rynku.

Sprawdź matrycę przy zakupie. Jesli zamawioasz przez internet możesz zwrócić.

Xkom, media expert umożliwiają zwrot przy zakupie w sklepie. Pierwszy nawet przy zakupie na firmę (al.to również) , expert ma 14dni gwarantowanej satysfakcji. Jeśli dany tv nie podlega pod akcje to dogadaj się z kierownikiem, pozwoli na dzień-dwa testów (przynajmniej w Kielcach mi to zaproponował)

SDman

Banned
Jest jak piszesz. Tylko trzeba weryfikować w danym sklepie M..Exp. Na przykład w Łodzi w jednym sklepie udają , że nawet nie wiedzą co to jest "gwarancja satysfakcji".

Alibaba123

New member
Xkom, media expert umożliwiają zwrot przy zakupie w sklepie. Pierwszy nawet przy zakupie na firmę (al.to również) , expert ma 14dni gwarantowanej satysfakcji. Jeśli dany tv nie podlega pod akcje to dogadaj się z kierownikiem, pozwoli na dzień-dwa testów (przynajmniej w Kielcach mi to zaproponował)
A jak jest w Media Markt?
I zastanawiam się czy np. dokonując zakupu przez internet ale z własnym odbiorem w sklepie to nadal jest sprzedaż zdalna z 14 dniami na zwrot?

Petru23

Banned
I zastanawiam się czy np. dokonując zakupu przez internet ale z własnym odbiorem w sklepie to nadal jest sprzedaż zdalna z 14 dniami na zwrot?

W media EX jest to traktowane jako zakup na odległóść (podlega pod ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży) a to, że odbierasz w sklepie traktowane jest po prostu jako dostawa do punktu odbioru (Ruch, Orlen, paczkomat itp). Wyjątkiem jest zamówienie z gwarantowanym odbiorem w godzinę czy coś, wtedy jednak jest to zakup stacjonarny, bo z magazynów danego sklepu. Przez net towar wysyłany jest z magazyny wysylkowego.
W euro jest juz inaczej, odbiór w sklepie traktowany jest jako zakup stacjonarny mimo, iż sprzedaż przez net jest jedynie rezerwacją towaru a nie sprzedażą z obowiązkiem zapłaty.

W MMarkt nie wiem, nie dowiadywałem się.

Ogólnie.
Zakup przez net z odbiorem w sklepie nie jest jednoznaczy ani z zakupem na odległość ani z zakupem w punkcie stacjonarnym. Zależy to od wewnętrznych regulaminów danego sklepu. Można zadzwonić na infolinię i dopytać, ale koniecznie zapiszmy datę, godzinę i nazwisko konsultanta, aby się nie okazało że zostaliśmy wprowadzeni w błąd. Wtedy możemy się odwołać do rozmowy, która została nagrana i musi być przechowywana przez min. 14 dni.

Euro - odbiór w sklepie jako zakup stacjonarny
Expert - odbiór w sklepie jako zakup przez net (wykluczając zakup z odbiorem w godzinę).
MM - nie mam pojęcia, bo mają od zawsze najgorszą ofertę wszystkiego (pomijając wyjątki sporadyczne).

Dodatkowo polecam a wręcz namawiam na śledzenie
oleole - internetowy Euroagd.
neo24 - media markt
Electro - M expert.

Często po zakończeniu promocji w stacjonarkach (głównych brandach) towary wskakują w promocje w submarkach internetowych. Czyli np w euro kończy się promka na TV X to w oleole bardzo często się zaczyna na podobnych warunkach. Uciekł z Euro Soniacz 500zł taniej? Sprawdźmy w OleOle, może być np 750zł taniej albo 350zł taniej ;)
W polsce są dwie albo trzy główne marki RTV/AGD posiadające po kilka sklepów. Mamy TERG S.A oraz EuroNet. I media Saturn jako MM
A najlepsze jest to, że wszyscy korzystają z jednej czy dwóch infolinii, i jedna osoba obsługuje kilka sklepów. Kiedyś szukajac towaru pod zamówienie wydzwaniałem wszystkie infolonie o dostępnosć i rozmawiałem z jedną osobą niezależnie, czy to był MM, Euro, Redcoon itp, idt. Potem wyszło, że jedna firma świadczy helpdesk dla wszystkich :)

Ostatnia edycja:

Alibaba123

New member
W media EX jest to traktowane jako zakup na odległóść (podlega pod ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży) a to, że odbierasz w sklepie traktowane jest po prostu jako dostawa do punktu odbioru (Ruch, Orlen, paczkomat itp). Wyjątkiem jest zamówienie z gwarantowanym odbiorem w godzinę czy coś, wtedy jednak jest to zakup stacjonarny, bo z magazynów danego sklepu. Przez net towar wysyłany jest z magazyny wysylkowego.
W euro jest juz inaczej, odbiór w sklepie traktowany jest jako zakup stacjonarny mimo, iż sprzedaż przez net jest jedynie rezerwacją towaru a nie sprzedażą z obowiązkiem zapłaty.

W MMarkt nie wiem, nie dowiadywałem się.

Ogólnie.
Zakup przez net z odbiorem w sklepie nie jest jednoznaczy ani z zakupem na odległość ani z zakupem w punkcie stacjonarnym. Zależy to od wewnętrznych regulaminów danego sklepu. Można zadzwonić na infolinię i dopytać, ale koniecznie zapiszmy datę, godzinę i nazwisko konsultanta, aby się nie okazało że zostaliśmy wprowadzeni w błąd. Wtedy możemy się odwołać do rozmowy, która została nagrana i musi być przechowywana przez min. 14 dni.

Euro - odbiór w sklepie jako zakup stacjonarny
Expert - odbiór w sklepie jako zakup przez net (wykluczając zakup z odbiorem w godzinę).
MM - nie mam pojęcia, bo mają od zawsze najgorszą ofertę wszystkiego (pomijając wyjątki sporadyczne).

Dodatkowo polecam a wręcz namawiam na śledzenie
oleole - internetowy Euroagd.
neo24 - media markt
Electro - M expert.

Często po zakończeniu promocji w stacjonarkach (głównych brandach) towary wskakują w promocje w submarkach internetowych. Czyli np w euro kończy się promka na TV X to w oleole bardzo często się zaczyna na podobnych warunkach. Uciekł z Euro Soniacz 500zł taniej? Sprawdźmy w OleOle, może być np 750zł taniej albo 350zł taniej ;)
W polsce są dwie albo trzy główne marki RTV/AGD posiadające po kilka sklepów. Mamy TERG S.A oraz EuroNet. I media Saturn jako MM
A najlepsze jest to, że wszyscy korzystają z jednej czy dwóch infolinii, i jedna osoba obsługuje kilka sklepów. Kiedyś szukajac towaru pod zamówienie wydzwaniałem wszystkie infolonie o dostępnosć i rozmawiałem z jedną osobą niezależnie, czy to był MM, Euro, Redcoon itp, idt. Potem wyszło, że jedna firma świadczy helpdesk dla wszystkich :)

Zauważyłem. :lol:
Ale jak od kilku dni siędzę w TV to najbardziej lubię akcję tupu. TV od tygodni w cenie 2000zł i nagle wpada w promocję typu bez VAT itp. Patrzę na cenę a tu skreślone 2500zł i promocyjna cena... 2000zł. :wink:

Kurakaodr

Member

Nie ma takiej potrzeby, jest lekko, łatwo i przyjemnie...

cf613a3a22a12e65.jpg

Petru23

Banned
no to MM ładnie podszedł do sprawy. Z tym, że oni zwracają kasę w postaci bonu do wykorzystania u nich. A to już nie jest fajne.
Aczkolwiek opieram się na wpisach innych forumowiczów odnośnie MM a musiałbym przewertować regulamin. A nie mam czasu bo od wczoraj mam syna :)

Co do cen w promocji, przed promocją to stałe zagrywki. Prawdziwe promocje mało kiedy się trafiają. Przykładem może być KD-50WF665, na którego się z początku czaiłem. Jego realna cena to 1600zł ale często jest po 2000zł by za chwilę wskoczyć w promocję na 1600zł. Niezależnie od sklepu.
Jedynie promocje wynikające z wypchnięcia towaru są godne uwagi, jak Samsung QE55Q64R był za 2777zł, gdzie normalnie jest za3500pln, ale... te przecenione to były V1 na badziewnej matrycy. V2 stojące obok z nieporównywalnie lepszym obrazem już w promocji nie były. A wystawili V2 pod koniec dnia, w ktorym promka się kończyła

Promocji prawdziwych mozemy szukać w outletach euro, xkom itp - TV ze zwrotów w stanie doskonałym lub bdb. Można kilka stów zaoszczędzić za nieużywany towar. Ew jak mamy dostęp do dystrybucji to warto szukać z uszkodzonym opakowaniem. Do 40% taniej za fakt dziury w pudełku :) brałem takie sprzęty swojego czasu w ilościach hurtowych z Action, ABC data, AB - komputery, drukarki, serwery, i TV właśnie ;)

Ostatnia edycja:

SLAV7

New member
Bez reklam
no to MM ładnie podszedł do sprawy. Z tym, że oni zwracają kasę w postaci bonu do wykorzystania u nich. A to już nie jest fajne.
Aczkolwiek opieram się na wpisach innych forumowiczów odnośnie MM a musiałbym przewertować regulamin. A nie mam czasu bo od wczoraj mam syna :)

Co do cen w promocji, przed promocją to stałe zagrywki. Prawdziwe promocje mało kiedy się trafiają. Przykładem może być KD-50WF665, na którego się z początku czaiłem. Jego realna cena to 1600zł ale często jest po 2000zł by za chwilę wskoczyć w promocję na 1600zł. Niezależnie od sklepu.
Jedynie promocje wynikające z wypchnięcia towaru są godne uwagi, jak Samsung QE55Q64R był za 2777zł, gdzie normalnie jest za3500pln, ale... te przecenione to były V1 na badziewnej matrycy. V2 stojące obok z nieporównywalnie lepszym obrazem już w promocji nie były. A wystawili V2 pod koniec dnia, w ktorym promka się kończyła

Promocji prawdziwych mozemy szukać w outletach euro, xkom itp - TV ze zwrotów w stanie doskonałym lub bdb. Można kilka stów zaoszczędzić za nieużywany towar. Ew jak mamy dostęp do dystrybucji to warto szukać z uszkodzonym opakowaniem. Do 40% taniej za fakt dziury w pudełku :) brałem takie sprzęty swojego czasu w ilościach hurtowych z Action, ABC data, AB - komputery, drukarki, serwery, i TV właśnie ;)

To GRATULACJE Tatuśku:smile:

Kurakaodr

Member
Pytanie teraz, dlaczego część forumowiczów otrzymało bon do mm zamiast kasy. Założę się, że tak im narzucono i nie poinformowano o możliwości wyboru rodzaju zwrotu należności.

Nie bierz do głowy, nie wierz wszystkiemu co czytasz sprzed kilku lat/miesięcy...zagadnienie w odniesieniu do pojedynczych osób, konsument świadomy swoich praw wiem jak postępować, oczywiście wyłączamy z dywagacji obwarowania, występujące w regulaminie promocyjnym konkretnego towaru
k045.gif

Szacun dla MediaMarkt za tak szeroki wachlarz możliwości zwrotnych...
a020.gif

jugglerpl

New member
Panowie, a powiedzcie mi, czy jest jakikolwiek sens dopłacać do modelu xh8505, jeśli nie ogladam za dużo sportu i nie potrzebuje większego odświeżania i matrycy VA?
Czy jest coś jeszcze, co przemawia za tym modelem względem xh8096?

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Do góry