Telewizor 82"-86" do 14 tys. zł. Samsung vs LG vs Sony

plantman

New member
​Cześć,

Przez dłuższy czas, nosiłem się z zamiarem kupna projektora do salonu i wybór padł już na SONY VPL-HS65ES. Razem z akcesoriami, instalacją i robocizną, zamknąłbym się w kwocie ~12-13 tys. zł. przy ekranie ~100 cali. Niestety po wykonaniu dokładniejszych pomiarów okazało się, że miejsca będę miał mniej niż początkowo myślałem i istnieje ryzyko kolizji rozwijanego ekranu z meblami w tym np. z głośnikami podłogowymi i całość mogłaby być mocno na siłę :-( Zacząłem kierować więc swoją uwagę w kierunku telewizorów o przekątnej między 82"-86" z matrycą 100hz/120hz w kwocie do 14 tys. zł

Jakie modele obecnie rozważam?

1)SONY BRAVIA KD-85XG8596 - Cena ~9 tys. zł (kusząca cena), matryca VA (85" jako jedyny z serii), podświetlenie krawędziowe

2)LG 86SM9000 - Cena ~13 tys. zł, matryca IPS (nie wiem czy 85" też), lokalne strefy wygaszania

3)SAMSUNG QE82Q70RA - Poprzednik serii Q80T, Cena ~14 tys. zł, matryca VA, lokalne strefy wygaszania

4)SAMSUNG QE85Q70TA - Następca serii Q60R, Cena ~14 tys. zł, matryca VA, podświetlenie krawędziowe

Co polecacie? Zakup będę realizował na przełomie sierpnia/września, więc do tego czasu może się coś jeszcze pojawi w moim zasięgu cenowym. Super wydają się być TV Samsung QE85Q80TA oraz SONY KD-85XG9505 ale to już ~16 tys. zł. a tyle nie chciałbym już wydawać bo można w ten sposób zwiększać budżet w nieskończoność ;-)

Poniżej ankieta z konkurencyjnego forum, ułatawiająca ew. doradztwo 😉
Z góry dzięki za opinie!

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16,5 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ~5,5M
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Mało intensywnie
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony X85C 55"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Matryca 100hz-120hz / 10 bit
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? 4K/FHD (Netflix, Xbox One X)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Amplituner AV /Xbox One X
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ~4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa/Satynowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? VOD (Netflix), Gry (docelowo Xbox One X)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? NIE
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK, Konsola 50% czasu
16.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? Jak największy 😉 82-86"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Clouding, nierównomierne podświetlenie matrycy /"Świecąca" czerń
19.Preferencje co do marki? Brak
20.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie zależy mi
21.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 14 tys. zł
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? TAK

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli 82" to masz jeszcze Samsunga 82RU8002 .
Z nowych masz :
- LG Masz 86NU85003
- Sony 85XH8096
- Samsung 85Q80 T
Masz w specjalnej ofercie dla niebieskich.

plantman

New member
Jeśli 82" to masz jeszcze Samsunga 82RU8002 .
Z nowych masz :
- LG Masz 86NU85003
- Sony 85XH8096
- Samsung 85Q80T
Masz w specjalnej ofercie dla niebieskich.

Wskazane przez Ciebie LG i Sony mają matryce 50Hz a ja poszukuje telewizora z natywną matrycą 100 Hz. Samsung 82RU8002 to w praktyce (pod względem parametrów) nieco ciemniejszy poprzednik aktualnej serii Q70T tylko bez kropki kwantowej. Biorąc pod uwagę dwukrotną różnicę w cenie, jest to propozycja zdecydowanie warta rozważenia ;-) Dzięki za trop!

Zdecydowanie Samsung 85Q80T
To fajny model ale tak jak pisałem, wykracza on już ponad zaplanowany budżet maksymalny 14 tys. zł. Z drugiej strony różnica w cenie pomiędzy 82RU8002 a 85Q80T wynosi jakieś 8,5 tys. zł. i szczerze? Nie jestem przekonany czy różnica ta jest uzasadniona ;-) W cenie 85Q80T można kupić 2x 82RU8002 i jeszcze zostanie na akcesoria ;-)

plantman

New member
LG jest 100hz, ale w 86 calach niestety IPS, 82UN8500 jest na VA.

Ciekawa informacja - trudno o takie na stronach producentów ;-) 86" na IPS bez czy z Full Array LED? Przy podświetlaniu krawędziowym byłaby to pewnie tragedia przy takiej powierzchni. Gdzie ten telewizor można kupić i za ile? Nigdzie nie mogę go znaleźć.

Jakbyś go porównał do SAMSUNG QE82Q70RA? Obecnie jest mi chyba najbliżej do tej właśnie opcji.

basket4rap

Member
Bez reklam
Ciekawa informacja - trudno o takie na stronach producentów ;-) 86" na IPS bez czy z Full Array LED? Przy podświetlaniu krawędziowym byłaby to pewnie tragedia przy takiej powierzchni. Gdzie ten telewizor można kupić i za ile? Nigdzie nie mogę go znaleźć.

Jakbyś go porównał do SAMSUNG QE82Q70RA? Obecnie jest mi chyba najbliżej do tej właśnie opcji.

Bez lokalnego wygaszania, ale DirectLED. To nie ta półka. To jest TV za 9-10 tys. kiki Ci go proponował, ale jest też w wielu sklepach:

https://www.ceneo.pl/92948685

82 cale jest na VA (również DirectLED i także 100hz).

marciniozo Ci podał wyżej link do porównania tego LG w 86 calach i 82Q70.

Na Samsungu powinien być ogólnie trochę lepszy obraz, lepszy HDR. Natomiast jest droższy i mniejszy. Do tego nie ma DolbyVision i HDMI 2.1 w porównaniu do LG. Z kolei ja i tak bym nie brał na IPS. Jak coś to w tym temacie, to właśnie 82UN8500 (następcę LG 82UM7600).

SLAV7

New member
Bez reklam
SONY 85XG8596 ma matrycę VA , DIRECT LED , 100Hz bez lokalnego wygaszania. Super TV ale wybrałbym 85XG9505.

SAMSUNG 82Q70R też może być ale nie obsługuje DOLBY VISION

Do góry