Cześć,
Przez dłuższy czas, nosiłem się z zamiarem kupna projektora do salonu i wybór padł już na SONY VPL-HS65ES. Razem z akcesoriami, instalacją i robocizną, zamknąłbym się w kwocie ~12-13 tys. zł. przy ekranie ~100 cali. Niestety po wykonaniu dokładniejszych pomiarów okazało się, że miejsca będę miał mniej niż początkowo myślałem i istnieje ryzyko kolizji rozwijanego ekranu z meblami w tym np. z głośnikami podłogowymi i całość mogłaby być mocno na siłę
Zacząłem kierować więc swoją uwagę w kierunku telewizorów o przekątnej między 82"-86" z matrycą 100hz/120hz w kwocie do 14 tys. zł
Jakie modele obecnie rozważam?
1)SONY BRAVIA KD-85XG8596 - Cena ~9 tys. zł (kusząca cena), matryca VA (85" jako jedyny z serii), podświetlenie krawędziowe
2)LG 86SM9000 - Cena ~13 tys. zł, matryca IPS (nie wiem czy 85" też), lokalne strefy wygaszania
3)SAMSUNG QE82Q70RA - Poprzednik serii Q80T, Cena ~14 tys. zł, matryca VA, lokalne strefy wygaszania
4)SAMSUNG QE85Q70TA - Następca serii Q60R, Cena ~14 tys. zł, matryca VA, podświetlenie krawędziowe
Co polecacie? Zakup będę realizował na przełomie sierpnia/września, więc do tego czasu może się coś jeszcze pojawi w moim zasięgu cenowym. Super wydają się być TV Samsung QE85Q80TA oraz SONY KD-85XG9505 ale to już ~16 tys. zł. a tyle nie chciałbym już wydawać bo można w ten sposób zwiększać budżet w nieskończoność
Poniżej ankieta z konkurencyjnego forum, ułatawiająca ew. doradztwo
Z góry dzięki za opinie!
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16,5 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ~5,5M
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Mało intensywnie
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony X85C 55"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Matryca 100hz-120hz / 10 bit
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? 4K/FHD (Netflix, Xbox One X)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Amplituner AV /Xbox One X
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ~4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa/Satynowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? VOD (Netflix), Gry (docelowo Xbox One X)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? NIE
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK, Konsola 50% czasu
16.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? Jak największy
82-86"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Clouding, nierównomierne podświetlenie matrycy /"Świecąca" czerń
19.Preferencje co do marki? Brak
20.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie zależy mi
21.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 14 tys. zł
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? TAK
Przez dłuższy czas, nosiłem się z zamiarem kupna projektora do salonu i wybór padł już na SONY VPL-HS65ES. Razem z akcesoriami, instalacją i robocizną, zamknąłbym się w kwocie ~12-13 tys. zł. przy ekranie ~100 cali. Niestety po wykonaniu dokładniejszych pomiarów okazało się, że miejsca będę miał mniej niż początkowo myślałem i istnieje ryzyko kolizji rozwijanego ekranu z meblami w tym np. z głośnikami podłogowymi i całość mogłaby być mocno na siłę

Jakie modele obecnie rozważam?
1)SONY BRAVIA KD-85XG8596 - Cena ~9 tys. zł (kusząca cena), matryca VA (85" jako jedyny z serii), podświetlenie krawędziowe
2)LG 86SM9000 - Cena ~13 tys. zł, matryca IPS (nie wiem czy 85" też), lokalne strefy wygaszania
3)SAMSUNG QE82Q70RA - Poprzednik serii Q80T, Cena ~14 tys. zł, matryca VA, lokalne strefy wygaszania
4)SAMSUNG QE85Q70TA - Następca serii Q60R, Cena ~14 tys. zł, matryca VA, podświetlenie krawędziowe
Co polecacie? Zakup będę realizował na przełomie sierpnia/września, więc do tego czasu może się coś jeszcze pojawi w moim zasięgu cenowym. Super wydają się być TV Samsung QE85Q80TA oraz SONY KD-85XG9505 ale to już ~16 tys. zł. a tyle nie chciałbym już wydawać bo można w ten sposób zwiększać budżet w nieskończoność

Poniżej ankieta z konkurencyjnego forum, ułatawiająca ew. doradztwo

Z góry dzięki za opinie!
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16,5 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ~5,5M
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Mało intensywnie
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony X85C 55"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Matryca 100hz-120hz / 10 bit
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? 4K/FHD (Netflix, Xbox One X)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Amplituner AV /Xbox One X
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ~4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa/Satynowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? VOD (Netflix), Gry (docelowo Xbox One X)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? NIE
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK, Konsola 50% czasu
16.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? Jak największy

18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Clouding, nierównomierne podświetlenie matrycy /"Świecąca" czerń
19.Preferencje co do marki? Brak
20.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie zależy mi
21.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 14 tys. zł
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? TAK