Cześć, Prosiłbym o polecenie czegoś godnego do salonu. Poniżej opis.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ~25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Między 3,5m a 4,0m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Zwykle dwie, czasami więcej.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu – telewizor będzie w centrum, siadamy różnie, na wprost i bokiem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Po prawej okno balkonowe, z zasłonami.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? stary samsun
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Głównie oglądamy serwisy typu Netflix, Disney, Youtube. Czasami okazyjnie piłka/żużel z satelity. Co jakiś czas konsola PS5 pro (hdmi 2.1).
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: Internet głównie kabel,
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS5pro, dekoder cyfry, czasami jakiś laptop z HDMI, kino domowe (przewód optyczny).
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Co jest lepsze?
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix, youtube, disney, satelita (sporadycznie)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? rzadko
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak konsola PS5 Pro, raczej dzień dwa w tygodniu po 2/3h.
16. Preferencje co do wielkości? 55"
17. Preferencje co do marki ? Philips/Samsung/LG/Hisense
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Maks 8k pln.
Dlaczego tak mało poleceń tutaj marki Hisens, a tak dużo TCL? Skłaniam się mocno ku 75U8NQ, ze względu na wysoką częstotliwość odświeżania no i przede wszystkim ilość stef podświetlenia miniled. Mam jeszcze kilka modeli na uwadze:
1. HISENSE 75U8NQ
2. HISENSE 75U7NQ
3. PHILIPS 75PML9059
4. TCL 75C855
5. TCL 75C75B
Cenowo najbardziej podoba mi się Philips i dodatkowo ma ambilight co mimo wszystko robi robotę. Jednak patrząc po rankingach oba Hisensy wypadają lepiej, pytanie tylko, czy to jest na tyle duża różnica, że warto dopłacać ponad 2.5k w przypadku U8, i ponad 1,5k w przypadku U7. Budżet zakładam 8k, jednak jeżeli ta różnica nie jest duża i w moim przypadku mało istotna to wolę zabrać dzieciaki na fajny wypad, niż dopłacać do "obrazka" na ścianie.
Dopisałem TCL tylko z racji częstych polecajek tutaj, nigdy ich nie rozważałem i dalej podchodzę mocno sceptycznie. Jakość tych telewizorów (wytrzymałość) mnie nigdy nie porwała. TCL kojarzy mi się raczej z czymś mocno budżetowym i niepewnym
. Może teraz trochę się to zmieniło i jest inaczej, stąd moje pytanie dlaczego tyle tego obecnie polecacie?
Prosiłbym o pomoc w wyborze między tymi telewizorami i konkretne argumenty za i przeciw każdemu z nich.
Planuję zakup do końca lipca.
Dzięki
.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ~25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Między 3,5m a 4,0m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Zwykle dwie, czasami więcej.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu – telewizor będzie w centrum, siadamy różnie, na wprost i bokiem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Po prawej okno balkonowe, z zasłonami.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? stary samsun
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Głównie oglądamy serwisy typu Netflix, Disney, Youtube. Czasami okazyjnie piłka/żużel z satelity. Co jakiś czas konsola PS5 pro (hdmi 2.1).
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: Internet głównie kabel,
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS5pro, dekoder cyfry, czasami jakiś laptop z HDMI, kino domowe (przewód optyczny).
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Co jest lepsze?
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix, youtube, disney, satelita (sporadycznie)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? rzadko
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak konsola PS5 Pro, raczej dzień dwa w tygodniu po 2/3h.
16. Preferencje co do wielkości? 55"
17. Preferencje co do marki ? Philips/Samsung/LG/Hisense
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Maks 8k pln.
Dlaczego tak mało poleceń tutaj marki Hisens, a tak dużo TCL? Skłaniam się mocno ku 75U8NQ, ze względu na wysoką częstotliwość odświeżania no i przede wszystkim ilość stef podświetlenia miniled. Mam jeszcze kilka modeli na uwadze:
1. HISENSE 75U8NQ
2. HISENSE 75U7NQ
3. PHILIPS 75PML9059
4. TCL 75C855
5. TCL 75C75B
Cenowo najbardziej podoba mi się Philips i dodatkowo ma ambilight co mimo wszystko robi robotę. Jednak patrząc po rankingach oba Hisensy wypadają lepiej, pytanie tylko, czy to jest na tyle duża różnica, że warto dopłacać ponad 2.5k w przypadku U8, i ponad 1,5k w przypadku U7. Budżet zakładam 8k, jednak jeżeli ta różnica nie jest duża i w moim przypadku mało istotna to wolę zabrać dzieciaki na fajny wypad, niż dopłacać do "obrazka" na ścianie.
Dopisałem TCL tylko z racji częstych polecajek tutaj, nigdy ich nie rozważałem i dalej podchodzę mocno sceptycznie. Jakość tych telewizorów (wytrzymałość) mnie nigdy nie porwała. TCL kojarzy mi się raczej z czymś mocno budżetowym i niepewnym
Prosiłbym o pomoc w wyborze między tymi telewizorami i konkretne argumenty za i przeciw każdemu z nich.
Planuję zakup do końca lipca.
Dzięki