Telewizor 65" do 10000zl AndroidTV/PS5 - nie OLED

ignus

New member
Cześć,
szukam TV od 7000 do kwoty 10000 z Android TV. Chciałbym uniknąć OLED'a z powodu obawy o wypalenie piksli, być może użyję telewizora przez dłuższy czas z jakimś bardziej statycznym obrazem, albo w grach z statycznym interfejsem.

Co moglibyście mi polecić?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 23m2
2. Jak daleko będę siedział od ekranu telewizora? 2-2,5 m
3. Ile osób będzie zasiadać przed telewizorem? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost/ukos.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć na ścianie.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Telewizor na scianie prostopadlej do okien. Okno od południa słońce pada od lewej strony. Najpewniej będą rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam to mój pierwszy TV.
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Android TV, 4k, 120Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Aplikacje internetowe, docelowo tv ze światłowodu.
10. Jakie urządzenia? PS5
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? różnie, od 2h po 8h (weekend)
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Czasem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix, sport, seriale, youtube.
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Ciężko powiedzieć, ale 6-14h tygodniowo
16. Preferencje co do marki? Nie mam
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? -
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczory.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 10tys.
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Chciałbym by z 5 lat posłużył.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak

Ogólnie zastanawiam się między Philips 9506, a Sony X95J. Z Philipsem nie jestem niestety pewien jaki uchwyt na ścianę musiałbym kupić by Ambilight dobrze działał + by za mocno jednak od sciany nie odstawal (bo bedzie to widac wchodzac do pokoju.

Ostatnia rzecz, zamierzam umiescic telewizor na scianie z zielona kreska. Ale moze z jakis powodow bedzie duzo lepiej na scianie z czerwona kreska. (zakropkowane to "img ur" chcialem wrzucic obrazek jako załącznik, ale się nie da :( Jeśli jakiś moderator mógłby wrzucic obrazek to bym skasował tego linka. Z góry przepraszam jeśli coś źle napisałem (1 post)
Kod:
https://***************.com/a/KjayRPD

Dziękuję za wszystkie wskazówki! :blagam:

Ostatnia edycja:
Do góry