Telewizor 55" za około 3500zł.

KuwbuJ

New member
Witam Was Serdecznie! :)

Poszukuję 55 calowego telewizora i niestety w każdym sklepie polecają mi coś innego ( choć zazwyczaj jest to Sony kdl-50w808c). Z opinii zaczerpniętych w internecie nastawiłem się na Philipsa 55pus6561, ale tutaj ciągle słyszę opinie sprzedawców o tym jak kiepsko jest wykonany, oraz że jest to typowa chińszczyzna ( jakby inne firmy nie były ).
Polecano mi również : LG55uh6507, Samsung Ku6072u.
Przechylcie szalkę na rzecz któregoś sprzętu :).

Ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m-3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku.
7. Jaki masz obecnie telewizor? LCD Samsung z 2008 roku ( nie pamiętam modelu ).
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? SmartTv.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Dekoder HD.
10 Jakie urządzenia? Laptop, czasami konsola.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Normalne użytkowanie ( programy, filmy ).
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Na pewno odpalę coś na YT.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Na PS4 z dwie godziny w weekend.
16. Preferencje co do marki? Po wizytach w sklepach subiektywnie najlepiej wypadło SONY, ale nie jestem do niczego przywiązany. Mnie najbardziej przekonywał Philips.
17. Preferencje co do wielkości? 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? -
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Najlepiej około 3500zł, maksymalnie 4000zł.

mgrudzin

New member
Także zastanawiam się nad tym Philips'em. Dla mnie kluczowy jest android, lecz nie wiem jak długo będą wyczhodzić aktualizacje - wysłałem zapytanie do Philips'a; dla żony, że ramka nie jest czarna:). Od siebie mogę powiedzieć, że ludze psioczą na matrycę IPX, że czarny mało czarny, a biały mało biały i takie tam... Pytanie czy Ci to zrobi różnicę. Ja na codzień mam dwa monitory EIZO na IPX i nie narzekam, w laptopie to samo. I powiem, że dla mnie najlepsze kolory miały stare Trinitron'y Sony (CRT - kineskop) :). Przy okazji to Philipsy są składane w PL, ale części pochodzą z Chin...

mgrudzin

New member
Odnośnie wsparcia androida, ptrzymałem poniższą dopowiedź od Philipsa:

"Dziękujemy za skontaktowanie się z nami w sprawie państwa zgłoszenia. Chcielibyśmy przekazać państwu następujące informacje.

Nie ma określonego terminu, kiedy zakończone zostanie udostępnianie aktualizacji do danego modelu. Aktualizacje pojawiają się nawet 3 lata po wypuszczenia telewizora na rynek."

Caparzo

New member
Bez reklam
Tak piernicza za przeproszeniem. Moj ojciec kupil philipsa za ponad 5k, i z dnia na dzień philips zapowiedział że już nie będzie wspierał tego modelu tv aktualizacjami... Tv 4k z brakiem kodeka hevc i nie można nic z satelty obejrzeć ani youtuba w 4k... Więc z tym ich zapewnieniem to taki pic na wode fotomontaż abyś kupił tv

Boryxs

New member
Ja sie ciagle zastanawiam dlaczego wszystkim zalezy na tym smart tv?
Wczasach kiedy jest Google Chromcast czy Raaspberry pi... to wystarczy wejscie HDMI i juz masz extra smart tv, z aktualizacjami...

Japodlaczylem google chromecasta do starego LCD, ktory ma tylko HDMI i mam w nim wszystko. Mysle, ze jakbym mial nowy TV to i tak uzywalbym Chromecasta, bo pod niego jest coraz wiecej aplikacji i producenci dbaja o swoje programy, zeby z nim ladnie wspolpracowalo, najczesciej odpalam Yt i HBO Go, a jak strona jest w html to rowniez mozna bezposrednio przezucac jak w cda...

szkoda,ze producenci tak jak kiedys nie robia datkowych wersji modeli bez oprogramowania zawsze mozna bylo taniej kupic dobry tv i wystaczyloby tylko chromecast podpiac i juz.

mgrudzin

New member
Już tłumaczę dlaczego. Android daje mi adblock i moje dzieciaki nie będą oglaac reklam. Dodatkowo można dograć to co jest mi potrzebne, oraz banalna sprawa; rozumiem, że mozna do tego podłaczyć wszystko, ale to kolejny grat, kolejna konfigruacja, kolejne godziny na dłubaniu, a ja mam chyba nadzieję że zapłace, kliknę i będzie.... Choć z niczym do tej pory tak nie było - lubię mieć tak jak ja chcę a nie producent będzie mi mówił czego chcę :)

Do góry