Telewizor 55/65 cali do 4 tys.

danwas

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - ok 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? – 2,5-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? – 80% czasu – 1, 20% - 2 os.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu – 70% na wprost, 30% pod lekkim skosem ok 70 stopni.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? – ma stać na szafce rtv.
6. Jak słońce świeci w pokoju? – okno na stronę południowo-zachodnią (okna mogę zasłonić roletami)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung UE50… z 2013/14 r.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? min. 120 Hz (sport)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Hdmi z dekodera + internet przez kabel LAN
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Dekoder horizon (chyba taka nazwa), w razie potrzeby wzmacniacz słuchawkowy smsl q5 + 2 kolumny (tak miałem do tej pory)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3-6 h (ale nie codziennie, 4-5 razy w tygodniu)
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? – piłka nożna (40%), inne sporty (10%), 40% netflix/max itp., 10% programy telewizyjne, głównie informacyjne i publicystyczne.
13. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - nie
14. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? – po południu(20%) , wieczór/noc (80%)
15. Preferencje co do wielkości? – 55/65 cali
16. Co Cię denerwuje w telewizorach? Przycinki i artefakty w sporcie, niedopuszczalne nadmiernie widoczne niedoskonałości typu banding, clouding (to drugie bardziej do przełknięcia).
17. Preferencje co do marki? – nie mam preferencji, ale powinien być to telewizor z 5-6 czołowych marek.
18. Czy telewizor ma mieć 3D? - nie
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4 k.

Witam serdecznie.

Przeglądałem to i inne fora (gdzie niestety nie uzyskałem rzeczowej pomocy), a także wiele recenzji i testów. Ostatecznie zakupiłem Samsunga qe55q80d, ale niestety z uwagi na pionowe cienie na boisku piłkarskim (banding) musiałem telewizor zwrócić. Obraz na HBO Max był bardzo zadowalający – tak dla porównania i punktu odniesienia przy wyborze kolejnego tv.

Postanowiłem zwiększyć budżet i szukam telewizora do 4 tys., wydaje mi się że jakiś MiniLed – TCL lub Hisense byłby odpowiedni– ale czytam różne opinie na ich temat, stąd wątpliwości. Podobnie Philips. Samsung z uwagi na złe doświadczenie odpuściłem (może niewłaściwie?).

Zastanawiam się też, czy nie odpuścić MiniLed i pójść w jakiś zwykły LED a może zwiększyć dzięki temu wielkość do 65 cali. Wybór jest trudny, stąd moja prośba o pomoc doświadczonych osób. Zależy mi, aby dobrze oglądało się mecze, ale nie znacznym kosztem jakości obrazu w filmach (netflix, hbo). Rozważałem też LG ( w tym najtańszy OLED 55cali), które zachwalał mi sprzedawca w jednym ze sklepów.

Co ważne, telewizor musi być dostępny w jakimś markecie, żeby w razie potrzeby nie trzeba było organizować transportu na zwrot tylko samemu go oddać w Warszawie lub okolicy (dodatkowy koszt).

Może ktoś również stoi przed podobnym dylematem i chciałby się podzielić odczuciami po rozpoznaniu rynku. Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam,

Daniel.

Do góry