Telewizor 50" lub 55" - co wybrać?

biały-y

New member
Szanowni,
Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze telewizora, poniżej ankieta:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4 (dwójka dzieci)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? tv na przeciwko okna ale światło nie dosięga bezpośrednio tv
7. Jaki tv obecnie posiadasz? Sony KDL42W705B - padła właśnie matryca...
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV, dostęp do platform streamingowych
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k i HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Tv od Netii, nintendo
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? maks 2-3h dziennie
12. Aplikacje: netflix, hbo, canal+, player
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Jedynie streaming
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, konsola nintedno, ok 2h dziennie, w weekend do 5h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 50-55''
18. Co cię denerwuje? wolne działanie
19. Preferencje co do marki ? Sony, (przyzwyczajenie i zadowolenie z obecnego), philips, samsung
20. Czy telewizor ma mieć 3D - Niekoniecznie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500 +/- 15%.

Przeglądając fora, promocje itp. chodzą mi po głowie dwa tv:
  • Sony XR 55x90s - obecnie w promocji w ME za 3900zł
  • Philips 55PUS8807/ 8857 - czy 55" ma matrycę VA? czytając forum już lekko zgłupiałem...

Widziałem, że dużo z Was poleca TCL, ale szczerze mówiąc niewiele wiem o tej marce i trochę się obawiam (sam ne wiem czemu, może za dużo czytania na forach o wolnym działaniu systemu itp)

Będę wdzięczny za podzielenie się opiniami.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz z bardzo dobrych ;
  • TCL 55C 735
  • Philips 55PUS8807

Za dopłatą - mini led 55C835, i jak dozbierasz 1000 zł - to wystarczy na 55Oled TV.
Pytanie cy dołożysz ?

biały-y

New member
Budżet maks to 4000zł.
zostały trzy do wyboru w takim razie:
  • TCL 55C 735 - trochę obaw odnośnie działania systemu, płynności; jakość wykonania?
  • Philips 55PUS8807 - duży plus ambilight (nigdy z tego nie korzystałem)
  • Sony XR55X90S - za tym przemawia przekonanie do marki, dobre parametry obrazu.
Ciężki wybór, wszystkie są mniej więcej na porównywalnym poziomie cenowym.
Jak z waszymi doświadczeniami? Czy ktoś może bliżej porównywał omawiane modele?
Dziś wybieram się po raz kolejny zobaczyć je wszystkie "na żywo"...

Kaszubowy

New member
Właśnie też zastanawiam się między 55PUS8807, a XR55X90S. Trochę martwi mnie clouding w philipsie, ale nie mogę znaleźć info czy 55" ma VA czy IPS. O sony słyszałem same pozytywne opinie, natomiast w kwestii philipsa bywało różnie, no ale wiadomo ma ambi

biały-y

New member
@Kaszubowy jeśli chodzi o Philips i matrycę to tak jak @tdk76 pisał: "Philips 55PUS8807/ 8857 mają i va i ads/ips zależy co trafisz".

Racja, Philips ma Ambilight, natomiast czy to robi aż taką różnicę? nigdy nie korzystałem z tego typu rozwiązania, więc może ktoś inny się wypowie w tym temacie.

Kaszubowy

New member
Właśnie miałem wcześniej 55PUS7303 i gdyby nie ambilight to clouding doprowadziłby mnie do szału, ale na szczęście to światło z tyłu niwelowało ten efekt. Pewnie gdybym wiedział, że trafi mi się Philips z VA to brałbym w ciemno, poza tym jakość wykonania na korzyść philipsa zdecydowanie przeważa. Zaczynając od pilota po wykonanie samego TV

biały-y

New member
Przyglądałem się w sklepie zarówno Philips jak i Sony i szczerze mówiąc nie zauważyłem aby jakoś Sony była na słabszym poziomie.
Matryca w Sony to VA z tego co mi się udało doczytać.
Co do pilota, to właśnie ten w Philips wydaje sie taki ogromny i nieporęczny...

Kaszubowy

New member
Dokładnie, w Sony jest VA czyli na pewno można liczyć na lepsze odwzorowanie kolorów itp na wprost TV. Daj znać jaka decyzja i co przeważyło ;)

conqest

Well-known member
Bez reklam
Panele VA oraz ich odmiany łatwo jest rozpoznać. Kiedy lekko naciśniemy palcem taki wyświetlacz, pojawi się na nim charakterystyczna „plamka”, która szybko zniknie. Takie zjawisko nie występuje, kiedy naciśniemy na panel IPS.

Kaszubowy

New member
Panele VA oraz ich odmiany łatwo jest rozpoznać. Kiedy lekko naciśniemy palcem taki wyświetlacz, pojawi się na nim charakterystyczna „plamka”, która szybko zniknie. Takie zjawisko nie występuje, kiedy naciśniemy na panel IPS.
A to już wiem od jakiegoś czasu, chodziło mi o numery seryjne albo jakieś oznaczenie na pudełku, żeby nie rozpakowywać dziesięciu telewizorów w sklepie ;)

Kaszubowy

New member
Dobrze wybrałeś ?
Wybór padł na Sony XR-55X90S i w tej cenie jestem bardzo zadowolony. Wiadomo, że jeśli chodzi o kąty widzenia to nie OLED, ale że udało mi się Sonego upolować za niecałe 3600zł to nie mogę narzekać. A że dźwięk był tragiczny w TV to dołożyłem do tego soundbara Samsunga HW-Q930B z tylnymi satelitami i każdemu z całego serca polecam podobny zestaw jeśli do dyspozycji ma około 6,5 tys, a jednocześnie chce w sypialni mieć małe kino

biały-y

New member
@Kaszubowy gdzie trafiles na taka cenę? Ja również zakupiłem ten model ale trochę drożej.Jestem bardzo zadowolony, kąty widzenia wcale wg mnie są bardzo dobre, a dźwięk również nie jest najgorszy - owszem w zestawieniu z soundbarem słabo ale jak np porównuje do mojego poprzedniego sony KDL 42W705b to jest bardzo duża różnica na plus.
ja jestem zadowolony i polecam ten sprzęt.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Osobiście z 6,5 tyś wybrałbym Mini leda 65" z głośnikami Harmana.
Ale najważniejsze , że jesteś zadowolony.

Do góry