Telewizor 50-55 cali przed łóżko

tuncio12

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Akurat nieistotne
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Około 2m(telewizor przed łóżko)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1/2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Słońce nie będzie wpływać na telewizor
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Jak najlepszy obraz w swojej cenie(do oglądania materiałów z serwisów VOD - HDR raczej nie jest istotny bo w tej cenie telewizorów jest on tylko na papierku), mały pilot jak np. Samsungi czy TCL, ale to nie jest wymagane
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Konsola po HDMI
10. Jakie urządzenia? Konsola PS4, w przyszłości PS5
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-5
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Jedynie filmy i seriale
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale, teledyski
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Jedynie obsługa aplikacji typu Youtube czy Netflix
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Zamierzam, czasowo nie da się stwierdzić - zależy czy mam ochotę pograć czy coś obejrzeć, ale telewizor ma być właśnie pod dwie rzeczy - gry i materiały video
16. Preferencje co do marki? Brak, ale najbardziej podoba mi się system AndroidTV
17. Preferencje co do wielkości? 50 cali, ewentualnie 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Przesycone kolory, nierówne podświetlanie na widoczne na czarnym tle
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Nie ma znaczenia bo i tak zawsze zasłaniam
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000-3500 zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? W sumie to będzie mój pierwszy telewizor do mojego pokoju, ale myślę, że przy tej kwocie zadowolę się tym telewizorem na 3-4 lata
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak, Netflix, Amazon, HBO, Youtube

Ogólnie mam na oku dwa modele:

TCL 55C728
SONY KD50X85JAEP

Za TCL przemawia jakość wykonania, możliwość taniej, łatwej kalibracji(paczka ustawień od Darko na YT), mały pilot(zupełnie nie potrzebuje tysiąca przycisków bo nie oglądam kablówki).

Za Sony wielkość(o dziwo idzie to w drugą stronę - ze względu, że tv ma być przed łóżkiem, 2m od głowy to wydaje mi się, że 50 cali będzie lepszym wyborem niż 55), odczuwalny HDR(z tego co udało mi się wyczytać z różnych testów jasność wyższa o 100cd), fabrycznie lepszy obraz(ale kalibracja raczej przez profesjonalistów za kilka stów), prawdopodobnie sprawniejszy system.

Mam problem pomiędzy wyborem tych dwóch modeli, ale może ktoś zna coś lepszego w cenie 3000-3500zł.

mpDante

Member
Bez reklam
Źle przeczytałem, w takiej sytuacji C728... aktualnie Q77A jest chyba nawet tańszy.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL - bardzo dobry model. Najlepszy w Europie w klasie cena do jakości.
Masz teraz w specjalnej cenie z pakietem gratisów dodatkowo.

Do góry