Telewizor 47-48', Cena-3400zł. Głównie do filmów..

Lowkey

New member
Witam ;-)

Stoję przed wyborem telewizora 47-48', który będzie wykorzystywany głównie do oglądania filmów BD, rzadziej do oglądania telewizji, a sporadycznie do xbox'a. Zastanawiam się nad Panasonic AS 640/650 lub Toshiba 47L7453dg i nie ukrywam-mam wielki mętlik w głowie.. Zaznaczam również, że niestety nie mam możliwości porównania obydwu modeli, dlatego proszę Was o pomoc oraz jeżeli są w tej cenie, to jakieś inne uzasadnione propozycje.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
18/20 m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
2,5m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Przeważnie jedna, rzadko 2-3

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Na wprost

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Początkowo szafka, jednak docelowo będzie wisieć ;-)

6. Jak słońce świeci w pokoju?
Od lewej strony telewizora, lecz nie przeszkadza zazwyczaj (rolety oraz niski dom)

7. Jaki masz obecnie telewizor?
Miałem plazmę Panasonica, modelu już nie pamiętam dokładnie, ale starszy tv.

8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Bajery są mi raczej zbędne, najważniejszy obraz, dźwięk się nie liczy, ponieważ posiadam kino domowe.

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Telewizja naziemna oraz dekoder Netii (HBO GO)

10 .Jakie urządzenia?
BD Panasonica oraz xboxa (podkreślam, że na xboxie nie zależy mi jakoś specjalnie, bardziej chodzi o filmy).

11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Jakieś 2-5 godzin (5 raczej sporadycznie, ale się może zdarzyć)

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie ma to jakiegoś wielkiego znaczenia.

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
HBO GO oraz przyrodnicze najczęściej, czasami muzyczne i sport.

14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Nie lubię się męczyć skoro można dużo szybciej i przyjemniej na laptopie-raczej nie.

15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Sporadycznie xbox360, jeżeli chodzi o gry na tv, to wcale.

16. Preferencje co do marki?
Panasonic, jednak niekoniecznie musi to być telewizor tej marki. Po prostu poprzednia plazma mnie nie zawiodła i służyła wiernie bardzo długi czas.

17. Preferencje co do wielkości?
47-48 cali

18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Kiedy na czarnych scenach pojawiają mi się białe plamki po bokach (nierównomierne podświetlanie?), smużenie oraz czerń.

19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
W dzień się może zdarzyć, jednak przeważnie wieczorami.

20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
~3400zł (górna granica)

21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?

Niekoniecznie musi mieć 3D, ponieważ dla mnie to zbędny bajer.. Ważna jakość HD.
Ale jeżeli już by miał mieć, to zdecydowanie pasywne.

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
jesli ogladasz w większości wieczorami i siedzisz na wprost to
panasonic 640
do gier Toshiba
ale oczywiście i ten pierwszy w grach będzie ok po prostu Toska ma mniejszy input lag
w podanek kwocie spokojnie kupisz tez Samsunga 50h6400 który tez jest bardzo dobrym TV z wybitnym kontrastem w tej klasie cenowej(a nawet i sporo wyższej)

Lowkey

New member
Dzięki za szybką odpowiedź ;-)

Jak już wspomniałem-na grach nie zależy mi specjalnie, ponieważ gram od czasu do czasu, głównie chodzi o filmy z BD oraz telewizję ;-) Ten samsung ciekawy, ale mam obawy, aby nie miał zbyt "jaskrawego" wyświetlacza, ponieważ denerwuje mnie to strasznie i męczy w telewizorach Samsunga.

Miałeś może okazję sprawdzić ten model?

Karpaj

New member
Bez reklam
50" nie jest na tej samej matrycy to 48", ma dużo niższy kontrast oraz bardziej smuży.
L7453 ma momentami czerń lepszą niż w/w modele na matrycach VA, ale jak to bywa z pełnym podświetleniem - zależy to od danej sceny. Moja ZL1 z natywnego 5000:1 czasem skakała powyżej 25tyś :p

piteron

Active member
Bez reklam
Fakt 50 nie sprawdzalem
Karpaj a czy 48 i 55 to to samo bo skoro tak to moge napisac ze 48 h6400 nie smuzy i ma genialny kontrast
Co prawda nie chce mi się wierzyć że miedzy 50 -55 jest az taka różnica ale moze i masz racje
Co do jaskrawosci to nie wiem jakie modele sprawdzałeś ale w sklepach to one wszystkie tak graja ze oczy bolą. W domu spokojnie dostosujesz obraz pod siebie
Co do porownania ZL1 i 7453 to sie nie wypowiadam bo nie widzialem tego 1
Ale zdecydowanie wiem ze ten 2 niby z pełnym podświetleniem a gra baedzo przeciętnie

Karpaj

New member
Bez reklam
48 i 55 są na matrycach Samsunga, 48" z racji produkcji jest matrycą nowszą. 50" są na matrycach Innoluxu.
L7453 z całą pewnością nie gra bardzo przeciętnie - przecież to jeden z lepszych modeli w tym roku.

piteron

Active member
Bez reklam
ocena L7453 to moja subiektywna ocena
a czy jest jednym z lepszych modeli w tym roku,to wszystko jest uzależnione co czlowiek oczekuje.Jedno jest pewne to jeden z ładniejszych TV na rynku

Lowkey

New member
Dobra, powiedzmy że na polu walki pozostają trzy modele:

a). Samsung h6400, 48'

b). Panasonic 640, 48'

c). Toshiba L7453, 47'

Hehe jest ich więcej niż było na początku, ale to nie szkodzi ;-)

Pytanie brzmi, który z tych tv będzie się lepiej spisywał podczas oglądania filmów BD?

Trzeba również zaznaczyć, że ich ceny są nieco inne i w przypadku, gdy nie będzie pomiędzy nimi różnicy wartej dopłaty..

Ostatnia edycja:

konstant

New member
Jeśli byłyby w jednej cenie to wg mnie:

1. Tośka
2. Panas
3. Siamsiang

Ale jak wiadomo Toshiba jest znacznie droższa. 1000zł różnicy to przesada i nie warto dopłacać.

Lowkey

New member
Na placu boju pozostaje już tylko Panasonic oraz Toshiba, a ostateczne pytanie brzmi, czy warto dopłacać 1000zł do Toshiby?

Proszę pamiętać, że telewizor będzie wykorzystywany głównie do odtwarzania filmów BD oraz oglądania telewizji.

Ostatnia edycja:

andreas2012

New member
Dzięki za szybką odpowiedź ;-)

Jak już wspomniałem-na grach nie zależy mi specjalnie, ponieważ gram od czasu do czasu, głównie chodzi o filmy z BD oraz telewizję ;-) Ten samsung ciekawy, ale mam obawy, aby nie miał zbyt "jaskrawego" wyświetlacza, ponieważ denerwuje mnie to strasznie i męczy w telewizorach Samsunga.

Miałeś może okazję sprawdzić ten model?

ogolnie sa skoki jaskrawości czasami jest ciemno (nawet za ciemno) czasami jasno, ustawienie zużycia energii na niskie trochę to poprawia ale przy zbyt ciemnych scenach traci szczegoly... warto to sprawdzić przed zakupem bo później potrafi denerwować szczególnie osobe która chce ogladac komfortowo a nie skakać po ustwieniach

firekage

New member
Bez reklam
Na placu boju pozostaje już tylko Panasonic oraz Toshiba, a ostateczne pytanie brzmi, czy warto dopłacać 1000zł do Toshiby?

Proszę pamiętać, że telewizor będzie wykorzystywany głównie do odtwarzania filmów BD oraz oglądania telewizji.
Dla Twojego dobra - idź do jakiegokolwiek sklepu rtv, poproś i pilota od Panasa i Toshiby. Oba mają słabe menu, wolno działające...dymplomatycznie nie dodaje więcej. Płynne menu mają imho obecnie jedynie LG i Samsungi, ale tutaj zastosowano 2 i 4 rdzeniowe procesory, gdy te dwa wymienione...powinny mieć takie ze względu na smart, czyli coś co obciąża system telewizora - sprawdź...sam.

Lowkey

New member
Mieszkam w małym miasteczku i ciężko będzie mi znaleźć w pobliżu salon, w którym będą wszystkie trzy modele, aby można było je porównać.

Menu zamula aż do bólu, czy po prostu bardzo szybko nie chodzi?

Jak z jakością wyświetlanego obrazu w Samsungu H6400? Ponoć dużo trzeba się bawić w ustawieniach, aby uzyskać dobrą jakość?

Kalibrację zrobię, jednak dopiero jakiś czas po zakupie, więc było by fajnie, gdyby telewizor na jednym z fabrycznych trybów wyświetlał obraz stosunkowo dobrze.

Lowkey

New member
Znalazłem sklep, w którym będę mógł przetestować Panasa oraz Samsunga, więc jutro lub w sobotę po pracy postaram się na szybkości skoczyć i zobaczyć, co w trawie piszczy ;-)

Zabrać po prostu jakiś film na BD/HDD i odtworzyć na najlepszych ustawieniach fabrycznych, czy może jest jakiś inny/lepszy sposób?

Lowkey

New member
Porównywałem 3 telewizory w Krakowie w Media Markt i muszę przyznać, że Toshiba miała z tych trzech tv najlepszy obraz, jednak Menu zamulało masakralnie, Panas może nie jest bestią, ale chodziło wszystko płynnie, zaś Samsung wcale jakoś specjalnie się nie wyróżniał jeżeli chodzi o szybkość, choć przyznam, że z tych trzech propozycji był najszybszy ;-) Napisy oraz innego rodzaju pliki Samsung czytał najlepiej i najszybciej, ponieważ Toshiba w ogóle jednego z filmów nie przeczytała, a Panas nie widział napisów do niektórych filmów, jednak mi na tym nie zależy jakoś bardo. Jeżeli chodzi o obraz, to biorąc pod uwagę strasznego muła Toshiby oraz cenę-Panasonic wygrał tę konkurencje ;-) Na materiale FHD tak tego może nie widać bardzo, jednak jeżeli chodzi o DVB-T oraz słabszej jakości materiał, to różnica między Panasem a Samsungiem jest widoczna na pierwszy rzut oka ;-) Tryb w jakim oglądałem filmy to:

Panasonic- Prawdziwe kino
Toshiba-Coś tam Hollywood
Samsung-Kinowy

Tak więc jak dla mnie Panasonic wygrał i tym samym właśnie on zawita w mojej sypialni ;-) Dzięki wszystkim za wskazówki oraz pomoc.

Ps. Kiki, jaka jest cena tego Panasa u Ciebie?

Do góry