Telewizor 46 cali - 3000zł

lookip

New member
witam
Po zakupie mojego f6400 rodzice postanowili zmienić swojego 10letniego 29calowego philipsa z kineskopem.
za telewizorem jest okno od zachodu
odległość oglądania tv to ok.3m
tata chce 46 cali i takiego szukamy
tv będzie grał prawie non stop (mama na rencie...)
przeznaczyć chcą około 3000zł
matryca natywna min. 100hz
telewizor ma troche posłużyć (też około 10lat)
telewizor ma mieć dobry obraz oraz być łatwy w obsłudze
3d, smart tv itd. to zbędne dla nich bajery
obecnie mamy kablówkę, ale w lutym będziemy mieć vectre i tu może przydał by sie tuner satelitarny aby nie płacić za dzierżawę dekodera
zastanawiałem się głównie nad samsungiem 46f6500, ale może jakis philips (jak z awaryjnością ?) albo lg
prosze o szybką pomoc bo w weekend musimy coś kupić

lookip

New member
Samsung UE46F6500 (czytałem, że często go oddają ze względu na clouding )
albo
Panasonic TX-L47ET60E
ew
LG 47LA660S/ LG 47LM670S
który ma najlepszy obraz ?

tdx

New member
Bez reklam
Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Myślę że rodzicom najbardziej przypadnie do gustu albo Panasonic z matrycą natywna 100 HZ - czyli 47ET60 lub Philips 47PFL 5008 z ambilightem.
Philips przy tak dużej ilości grania pobiera też mniej energii co może mieć ogromne znaczenie w tym momencie.

lookip

New member
jak narazie stawiam na
1 miejscu f6500 (rodzicom się podoba design (stopka) i obraz mojego f6400
2 philips 5008- czy obraz jest lepszy czy gorszy w porównaniu do f6500 ? niestety 6008 to ponad 500/600zł więcej, czy dużo lepszy ?
3. panasonic et60- kontrast i czerń słaba ponoć :)
i chyba pomiedzy nimi będziemy wybierać

lookip

New member
no i siadło ;) samsung 46f6500 w pokoju, macie jakieś porady co do jasności kolorów i ich soczystości bo ustawiałem według ustawień Tdx'a i biały jest szaro żółtawy i kolory wyprane w porównaniu do dynamicznego który za bardzo daje po oczach, ale ma dobrą biel i czerń. taki tv moze być podpiety bezpośrednio do gniazdka czy trzeba kupować jakieś listwy przeciw przepięciowe ?

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
A na matrycy samsunga? :)
Zobacz te z faq na samym dole jeszcze.

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

Ostatnia edycja:

sirmike1

New member
46r1af6v dobra ? dużo gorsza od samsunga ? czym sie różni

Z tego co czytałem FAQ tdx'a to jest to matryca AU Optronics..... Zdania chyba podzielone....
Ja mam jednak takie podejrzenie skąd obecnie w wielu internetowych sklepach 46 cali można kupic poniżej 3000 zł..... Z jednej strony oczywiste jest to że modele z 2013 r. w roku 2014 tanieją i sa wyprzedawane.....ale czy ta cena nie ma też związku z serią tych tv na matrycy AU Optronic zamiast Samsunga.... Sam się przymierzałem/przymierzam do 46F6500 ale ciągle decyzji podjąc nie mogę..... :)

lookip

New member
co do ceny to kosztował 3399zł, mam f6400 na matrycy samsunga i wczoraj tata kupił f6500 na matrycy AUO, jedyna rzecz jaką dostrzegam to na białym obrazie jak szybko poruszam głową lewo-prawo to na ekranie widac takie kółeczka/punkty równo od siebie położone tak co 10cm lekko ciemniejsze, ale jak sie normalnie patrzy to obraz jest ok, na moim f6400 prawie wcale tego nie ma. co to jest ten banding, bo nie wiem jak to sprawdzić czy mam.

Do góry