Telewizor 43 z Android TV

bakus123

New member
Cześć, szukam telewizora do pokoju z płynnie działającym Androidem, najlepiej w najnowszej wersji. Aktualnie mam na oku 2 modele: Philips 43PUS7956 oraz TCL 43C725. Proszę o pomoc w wyborze któregoś z nich lub o inne propozycje. O TCL'ach QLED naczytałem się trochę, że Android laguje, IPTV nie działa i chciałbym się dowiedzieć, czy to rzeczywiście prawda? Na Philipsie będzie działał sprawniej? Nie mogłem znaleźć informacji jaki procesor jest w Philipsie do porównania z TCL. Telewizor będzie głównie używany do filmów i seriali - VOD, ale i do okazyjnego grania.

Chciałbym się dowiedzieć jeszcze jaką jasność ma TCL 43C725? Wg specyfikacji w polskich sklepach jest to 330 nitów, ale na stronie producenta pisze, że 270 tak samo jak model P725 (nie mogłem dodać linku ze względu na małą liczbę postów).
Ekran w Philipsie będzie jaśniejszy / ciemniejszy? Bo tu już wogóle nie znalazłem informacji o jasności.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 13-14m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2m na wprost / 2,5-3m bokiem z łóżka
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Wprost i bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać na komodzie, ale nie wykluczam też zawieszenia
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna na wprost i z prawej strony TV, zasłaniane zasłonami
7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 32LH570U HD Ready - jestem z niego zadowolony, chce wymienić ze względu na rozdzielczość i wolno działający SMART oraz brak niektórych aplikacji (korzystam dodatkowo z Fire TV Stick, ale wolałbym mieć odrazu wszystko w jednym urządzeniu)
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Priorytetem jest dobry obraz i płynne działanie; obsługa DLNA, Upscaling - bo moja konsola nie obsługuje 4K
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? DVB-T(2), Internet, w przyszłości może cyfra
10. Jakie urządzenia? Dysk twardy, konsola Xbox Series S
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 4-6h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy / seriale
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - Tak, ale nie będzie to główne przeznaczenie telewizora
16. Preferencje co do marki? Nie
17. Preferencje co do wielkości? 43"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba widoczność obrazu w słoneczny dzień, słabe kąty widzenia, wolne działanie aplikacji
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Więcej w dzień, ale wieczorami też
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2300PLN
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Co 4-5 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak, codziennie - Kodi, Netflix, Amazon Prime, Player, BBC iPlayer, VPN etc

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W specyfikacji technicznej jest 330cd/m2.
Do Twoich potrzeb, z tych dwóch brałbym do opisanych potrzeb - TCLa.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z modeli 43" masz z bardzo dobrych jeszcze i do Twoich potrzeb :
- Philipsa 43PUS8546 lub 43PUS956

Paździoch1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli będziesz miał do telewizora podłączony sygnał z naziemnej i z satelity, to bierz Philipsa 43PUS8546, bo w nim będziesz mógł stworzyć listę kanałów ulubionych naziemno-satelitarną, w TCL się nie da.
Czyli np. 1-30 układasz sobie kanały z DVB-T, a dalej od 31 kanały np. FTA z satelity jak np. TELE5, STARS TV, 4funtv, tvs,. Music Box Polska, Red Carpet HD,Nuta itd.

Mażesz również kupić od C+ moduł CI+ 4K z ecp, Phips wspiera zabezpieczenie ECP, więc kanały kodowane 4K będzie odbierał.

Ostatnia edycja:

bakus123

New member
Dzięki za porady, ale chyba jednak zdecyduje się na TCL-a. Odnośnie naziemnej i satelity to dobrze wiedzieć, ale mam tyle zalegości w VOD, że chyba narazie sobie odpuszcze tą satelitę :)

@kiki, masz jakąś ofertę na tego TCL-a 43C725 razem z kalibracją?

bakus123

New member
Oferta na TCL doszła..

Jednak chyba wbiorę Philipsa ze względu na Ambilight.
Proszę o ofertę na 43PUS8506 i 43PUS8536 (tego z qwerty).
Są jakieś specjalne zniżki dla niebieskich na Black Friday?

bakus123

New member
Cześć, kupiłem ostatecznie TCL 43C725 w markecie, bo porównywałem w tego philipsa z TCL-em i jednak jakość obrazu na korzyść TCLa wg mnie ;)

Prosiłbym o przesłanie na PW kalibracji do modelu TCL 43C725 (mam pakiet dla niebieskich).

drosophilia

Active member
Bez reklam
Cześć, kupiłem ostatecznie TCL 43C725 w markecie, bo porównywałem w tego philipsa z TCL-em i jednak jakość obrazu na korzyść TCLa wg mnie ;)

Prosiłbym o przesłanie na PW kalibracji do modelu TCL 43C725 (mam pakiet dla niebieskich).

Rozumiem, ze warunki oswietleniowe w domu masz bardzo podobne do tych w markecie i zapewne bedziesz ogladal tresci video w trybie demo sklepowe?

Do góry