Telewizor 40-42" ok 1400zł

piterrrxd

New member
Witam wszystkich na forum. W tygodniu planuję zakup telewizora. Oto moje preferencje:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 15-20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? głównie na wprost, czasami z boku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
7. Jaki masz obecnie telewizor? obecnie tylko monitor PC Samsung BX2331
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? dobry i płynny obraz, sam tv bez zbędnych bajerów
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? DVB-T, PC, filmy 1080p
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? PC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 6-10h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? raczej nie, jeśli już to z PC
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? na PC - gry FPS, RPG
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? tak między 12:00 a 23:00
17. Preferencje co do wielkości? 40-42 max
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? słaba czerń, smużenie, nierówne podświetlenie
19. Preferencje co do marki? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? nie potrzebne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? +/-1400zł, im mniej tym lepiej
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? nie wiem

W sklepie RTV oglądałem Samsunga UE40J5100 (cena na necie ok 1400zł), puszczałem z USB kilka filmów 480p/720p/1080p w tym gameplaye z gier i wydaje się być w porządku nawet przy sygnale SD (ważne przy tv naziemnej). Podobny cenowo LG wypadł w moim odczuciu dużo gorzej. Podoba mi się też sam wygląd tego Samsunga. Są jakieś lepsze propozycje w tej cenie? Z góry dziękuję za pomoc.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Toshiba 40L5435
Samsung 40H 6200
Philips 40PFH4100
Denerwuje Cię słaba czerń a ten Samsung nie ma czerni tylko leci w niebiesko.

piterrrxd

New member
Przy sklepowym oświetleniu raczej ciężko ocenić czerń. Można to jakoś skalibrować?

Testowałem też tego 40PFH4100, ale obraz był jakiś dziwny - jakby z bardzo mocnym efektem akwareli, zwłaszcza przy 480p. Wyglądało to dużo gorzej niż na J5100. Być może na Philipsie był włączony jakiś przesadzony filtr do redukcji szumu, ale bez pilota nie mogłem wejść w opcje telewizora.

40H6200 w cenie 1800zł niestety poza moim zasięgiem.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie można, ale trzeba kalibrować. No właśnie z pilota zawsze włącz tryb film i przekonasz się jak gra na początek.

Do góry